När solen skiner blir vi inte bara gladare – vi blir också mer benägna att handla, ta ekonomiska risker och ge efter för impulser.
Därför blir du fattigare när solen skiner


Mest läst i kategorin
Sommaren är en tid för vila, glass i solen och kanske en resa till kusten. Men det kan också vara en farlig säsong för din plånbok.
Enligt en undersökning av Demoskop, på uppdrag av SEB, planerar svenskarna att spendera 15 000 kronor mer än vanligt under sommarsemestern i år. Det är 4 000 kronor mer än förra året.
Därtill planerar 25 procent av alla studenter att finansiera sommaren med kreditkort.
Och helt märkligt är väl inte det.
Missa inte: Resa i sommar? Så ska du använda bankkortet. Dagens PS
“Tänker annorlunda när solen skiner”
Forskning visar nämligen att vädret har ett tydligt samband med hur vi spenderar våra pengar – särskilt när solen skiner.
”Vi faktiskt tänker annorlunda när solen skiner”, skriver sparekonomen Christina Sahlberg i en artikel på Compricer. Hon hänvisar till flera internationella studier som pekar på att ljus och värme gör oss mer köpsugna – och mindre rationella.
Spenderar mer i butiker med dagsljus
En studie från University of Alberta från 2007 visade att kunder var villiga att betala mer för varor när det var soligt ute, särskilt i butiker där det naturliga ljuset strömmade in genom stora fönster.
Även investerare påverkas.
En studie från University of California, San Diego, visade att börshandlare var mer benägna att ta risker på soliga dagar.

Impulskontrollen försämras i värmen
Värmen i sig verkar också spela roll. Enligt en studie publicerad i Journal of Consumer Psychology från 2011 påverkar hög temperatur vår förmåga att tänka logiskt.
I varmt väder får vi sämre impulskontroll och styrs oftare av känslor snarare än logik, skriver Sahlberg.
Resultatet? Vi unnar oss mer – även sådant vi kanske inte behöver.
Dopamin gör oss mer riskbenägna
Det finns även en biologisk förklaring till sommarens konsumtionsmönster.
Solljus ökar produktionen av dopamin, signalsubstansen som styr vårt belöningssystem. När dopaminet flödar blir vi mer benägna att ta beslut som känns bra i stunden – trots att de kan vara ekonomiskt ofördelaktiga i längden.
Samtidigt påverkas våra rutiner. Under semestern rör vi oss oftare i miljöer som uppmuntrar till konsumtion, som festivaler, semesterorter och stadskärnor. Strukturen i vardagen försvinner, och därmed också de gränser vi vanligtvis har för hur vi spenderar vår tid och våra pengar.
Så undviker du solfällan
Men det går att undvika de ekonomiska fallgroparna.
Sahlberg ger flera konkreta tips för att hålla balansen i ekonomin – utan att tumma på sommarkänslan.
Hon föreslår bland annat att man ska sätta en tydlig sommarbudget, använda 24-timmarsregeln innan större inköp, följa upp utgifterna även under ledigheten och undvika att använda kreditkort utan återbetalningsplan.
”Sommaren är till för att njutas. Och det går alldeles utmärkt även med balans i ekonomin”, skriver hon.
Så nästa gång solen skiner och rean lockar – ta ett djupt andetag och fundera en extra gång innan du drar kortet.
Läs också: Svenskarna mjölkas: 300 miljoner försvinner i sommar. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.