Turister får betala dyra böter när de lockas av billiga “märkesvaror” utomlands.
Då kan din billiga semestershopping ge skyhöga böter


Mest läst i kategorin
Att köpa en Gucci- eller Pradaväska för under två tusen kronor kan visserligen låta som ett kap. Men i Italien kan det istället sluta med en chockfaktura.
Flera turister har nyligen bötfällts med hela 7 000 euro – motsvarande nästan 78 000 kronor – för att ha köpt piratkopior av lyxvaror. Det rapporterar News55.
Missa inte: Resa i sommar? Så ska du använda bankkortet. Dagens PS
Greps i Italien
En brittisk kvinna greps i den toskanska badorten Forte dei Marmi efter att ha köpt en handväska för cirka 1 500 kronor. En annan tysk turist greps vid Gardasjön för exakt samma sak. Det var inga tveksamma fynd de gjort – originalväskorna de köpte kopior av kostar i vanliga fall uppemot 25 000 kronor.
Båda fick böta maxbeloppet.

“Man vet mycket väl”
Den italienska finanspolisen har inte mycket förståelse för att någon skulle tro att väskan var äkta.
“Man vet som turist mycket väl att det inte är en äkta vara som säljs till ett sådant pris. Att handla falskmärkta varor är ett brott och därför bötfälls man”, säger överste löjtnant Doriano Di Salvatore vid Finanspolisen i Florens, till SVT.
“Marknaden med illegala produkter är farlig och skadar den fria konkurrensen”, fortsätter han.
Just Florens är hårt drabbat. Över tio miljoner turister besöker staden varje år, och många lockas till marknader som San Lorenzo, där det flödar av kopior på exklusiva varumärken.
I fjol beslagtog italiensk polis cirka 800 miljoner falska produkter runt om i landet.
Polisen arbetar därför aktivt, ofta civilklädda, för att gripa både försäljare och köpare.
Skärpt lagstiftning
Sedan den 1 januari 2025 har lagstiftningen i Italien skärpts. Den som köper så kallade ”varor av misstänkt ursprung” kan nu få upp till 7 000 euro i böter, en höjning från tidigare.
“Den som köper en falsk vara utan att kontrollera den riskerar böter. Man kan få böta från några hundra upp till 7 000 euro. Det är mycket pengar”, säger tullchefen Davide Belosi till SVT.
Han betonar också att Italien är särskilt utsatt eftersom hela landet är starkt förknippat med lyxmode. Den illegala handeln beräknas omsätta omkring 160 miljarder kronor om året. Det leder i sin tur till stora ekonomiska förluster och uppemot 120 000 förlorade arbetstillfällen.
“De som köper de här produkterna måste förstå allt det illegala som de är kopplade till”, fortsätter Belosi.
Svensk lag skyddar dig inte
Enligt Konsumentverket är det inte olagligt att köpa piratkopior i Sverige. Men om du handlar i ett annat land är det landet du befinner dig i som avgör vad som gäller. Och i länder som Italien är reglerna stenhårda.
Du kan dessutom inte skylla på att du inte visste. Den italienska lagen utgår ifrån att en konsument som ser en ”märkesväska” till mycket lågt pris förstår att den inte är äkta – och därmed medvetet bryter mot lagen.
Om du får böter har du rätt att överklaga till en statlig nämnd i Italien, men det är långt ifrån säkert att det hjälper.
Läs också: Italien satsar på jättebro till Sicilien – vill räkna den som försvar. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.