SMHI har utfärdat en orange varning för skyfallsliknande regn i sydöstra Götaland under onsdagen. Experten berättar hur du skyddar ditt hem.
Varning för översvämning – så skyddar du ditt hem


Mest läst i kategorin
I takt med att klimatet förändras ökar också risken för översvämningar.
I fjol kunde MSB identifiera 26 områden med “betydande risk för översvämning”.
“Översvämningar inträffar regelbundet i Sverige och med de klimatförändringarna som vi ser ut att gå till mötes så kan dessa förväntas ske med en ökad frekvens”, konstaterade Maja Coghlan, handläggare på MSB.
I skrivande stund befinner sig sydöstra Götaland i riskzonen. Enligt SMHI kan upp till 80 millimeter regn falla på kort tid, vilket riskerar att leda till översvämningar i källare, dagvattensystem och lågt liggande områden.
Särskilt villaägare varnas, eftersom tidigare studier visar att det främst är de som drabbas av översvämningsskador i hemmet.
Vattnet tar sig in – genom golvbrunnar och dörrar
Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam, varnar för att skyfall ofta orsakar skador på två sätt: genom att vatten tränger upp ur golvbrunnar, och genom att regnvatten rinner in direkt från markytan.
“Vi vet sedan tidigare att i nästan tio procent av översvämningsfall i villor har regnvatten kommit in via marken eller grunden, men det är även vanligt att översvämningen orsakats av en överfull dagvattenbrunn”, säger han i ett pressmeddelande.
Vanligast är att regnet letar sig in genom ytterdörrar, fönster och garageportar. I mer än hälften av översvämningsfallen i villor har just dörrar varit den huvudsakliga vägen in, visar Folksams undersökningar.

Extrem torka förvärrar situationen
Den senaste tidens torra väder kan göra situationen ännu värre. Marken är hård och torr, vilket gör det svårt för den att suga upp vatten snabbt vid skyfall.
“När det är väldigt torrt får marken problem att ta upp stora mängder regn som faller på en kort tid. Det leder till att regnet då tar andra vägar samt skapar översvämning inte bara på gator utan tyvärr även i källare”, säger Erik Arvidsson.
Läs även: Villaägare kan tvingas betala för skydd mot översvämningar. Dagens PS
Så skyddar du ditt hem som villaägare
För att förebygga översvämning i ditt hem bör du:
- Säkerställa att marken lutar bort från huset – 15 cm på tre meter är riktvärdet.
- Rensa dagvattenbrunnar, hängrännor och golvbrunnar, särskilt vid källartrappor och garage.
- Kontrollera dörrar och ventiler i källarväggar så att vatten inte kan tränga in.
- Undvik att ha förvarade saker direkt på källargolvet – placera dem minst 50 cm upp.
“Förutom att placera sina saker femtio centimeter upp minskar även risken för översvämning vid skyfall om man har en bra lutning från byggnaden”, säger Arvidsson.
Lägenhetsboende? Tänk på det här
Även du som bor i lägenhet kan påverkas, särskilt om du har ett källarförråd.
Folksam tipsar om att hellre förvara fuktkänsliga ägodelar på vinden och att i källarförråd ställa sakerna på höjd – minst 50 cm över golvet.
Om översvämningen redan är ett faktum
Skulle olyckan vara framme, bör du enligt Folksam agera så här:
- Stäng av elen i översvämmade utrymmen
- Tvätta händer och rengör ytor noggrant – vattnet kan ha kommit från avlopp
- Dokumentera skadorna med bilder
- Kontakta kommunen om vatten strömmar in från dagvattensystemet
- Ställ in avfuktare för att minska risken för mögel
- Släng inte skadade ägodelar förrän försäkringsbolaget godkänt det
Läs också: Här kan det bli svårt att försäkra sitt hus. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.