Tusentals svenska medborgare kan ha drabbats av orättvisa beslut efter att Transportstyrelsen använt ett omstritt blodprov, PEth, för att bedöma deras alkoholvanor.
Vi reder ut det omstridda alkoholtestet (PEth)


Mest läst i kategorin
Kritiker larmar om bristande rättssäkerhet och att individer ovetandes testats, med förödande konsekvenser som indragna körkort och förlorade arbeten. Nu granskas metoden i grunden.
Vad är egentligen PEth-provet?
Fosfatidyletanol, eller PEth, är en unik markör som bildas i blodet endast vid alkoholkonsumtion. Detta gör det till ett mycket specifikt test för att påvisa alkoholintag, till skillnad från andra metoder som kan påverkas av en rad faktorer.

Genom avancerad teknik kan laboratorier mäta även små mängder PEth och därmed spåra alkoholkonsumtion flera veckor tillbaka i tiden, skriver testmottagningen.
Det är dock avgörande att förstå att ett positivt PEth-prov enbart bekräftar att alkohol har intagits. Det ger ingen information om mängden, frekvensen eller om det rör sig om ett skadligt bruk i medicinsk mening.
Denna distinktion har varit central i den kritik som riktats mot hur provet har använts administrativt.

Chaufförer i chock efter smygtest – körkortet ryker direkt
Ett växande antal svenskar drabbas av mardrömssituationen: att bli av med körkortet efter ett omstritt blodprov. Jurister larmar nu om att rättssäkerheten
Senaste nytt
Så tolkas dina PEth-värden
I Sverige har man enats om gemensamma referensvärden för PEth-testet. Ett värde under 0,05 µmol/L indikerar ingen eller mycket låg alkoholkonsumtion. Värden mellan 0,05 och 0,30 µmol/L tyder på måttlig konsumtion, medan värden över 0,30 µmol/L anses vara en stark indikation på regelbunden och hög alkoholkonsumtion, skriver läkartidningen.
Det är oerhört viktigt att betona att ett högt PEth-värde inte automatiskt innebär att en person lider av alkoholberoende. Denna typ av diagnos måste ställas av läkare utifrån en helhetsbedömning. Problemet har uppstått när Transportstyrelsen, enligt kritikerna, har använt gränsvärdet 0,30 µmol/L som en absolut gräns för “missbruk” i körkortsärenden, utan att ta tillräcklig hänsyn till individuella variationer och medicinsk kontext.

Tjäna pengar på felparkerade bilar – ny svensk app
Har du någonsin irriterat dig på bilar som blockerar din utfart, ställer sig på laddplatser utan att ladda eller helt enkelt parkerar mitt i vägen? Nu kan
Faktorer som kan påverka ditt provsvar
Hur snabbt PEth bildas och försvinner ur kroppen varierar kraftigt mellan individer, skriver läkartidningen. Även ett enstaka tillfälle av högre alkoholkonsumtion kan ge förhöjda värden. Faktorer som kroppsvikt och eventuella medicinska ingrepp, som till exempel gastric bypass-operationer, kan också påverka hur kroppen hanterar alkohol och därmed PEth-nivåerna.
Dessutom finns en risk för att PEth kan bildas i provröret efter provtagningen om blodet inte hanteras korrekt, vilket kan leda till felaktigt höga värden. Nya metoder för provtagning, som torkat blod på kort (DBS), utvecklas för att minimera denna risk.
Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.
Transportstyrelsens kontroversiella användning
Transportstyrelsen har under flera år använt PEth-prover i bedömningen av om en person är medicinskt lämplig att ha körkort, särskilt vid misstanke om alkoholproblem. Ett återkommande krav har varit två förhöjda PEth-värden över 0,30 µmol/L inom en viss tidsperiod för att anse att det föreligger ett “missbruk” som motiverar indraget körkort.
Denna rigida tillämpning har kritiserats hårt av experter som menar att det saknar vetenskapligt stöd att likställa ett visst PEth-värde med nedsatt körförmåga. Forskare betonar att det snarare är ett aktivt alkoholberoende som kan utgöra en trafikfara.

Körkortsåterkallelser skjuter i höjden – vad är orsaken?
Fler än någonsin blir av med körkortet i Sverige. En del av återkallelserna är medicinska men den vanligaste orsaken kan du nog gissa rätt på. Under 2024
Drabbade vittnar: “Mitt liv har raserats”
Flera uppmärksammade fall har visat på de dramatiska konsekvenserna av Transportstyrelsens PEth-hantering. Ambulanssjuksköterskan Linn Gustafsson förlorade sitt körkort och därmed sitt arbete efter en “diagnos” om alkoholmissbruk baserad enbart på blodprov. Trots att hennes egen läkare inte delade den bedömningen och hon skötte sitt arbete med alkolås utan problem. Hennes fall drivs nu vidare till Högsta förvaltningsdomstolen, skriver svt.se. Centrum för rättvisa är med och tar striden.
Liknande berättelser från andra drabbade vittnar om hur liv har slagits i spillror på grund av vad många upplever som orättvisa beslut baserade på ett enda blodprovsvärde, skriver svt.
“Hemliga testet”: Prover utan samtycke?
En särskilt alarmerande aspekt är uppgifter om att PEth-tester i vissa fall har utförts utan att personen varit fullt informerad om testets syfte eller de potentiella konsekvenserna.
Justitieombudsmannen (JO) har kritiserat fall där patienter inte informerats om att deras blodprover även analyserades för alkohol via PEth, och att läkare sedan anmält dem till Transportstyrelsen utan att ha genomfört en egen undersökning eller informerat patienten ordentligt. Detta strider mot grundläggande principer om patienträttigheter och informerat samtycke.

Transportstyrelsen: Nej – 1,5 flaskor vin i veckan räcker inte
Rykten om alkohol och körkort har skapat förvirring. Nu klargör Transportstyrelsen var gränsen faktiskt går. Kan en och en halv flaska vin i veckan göra
Läkare i kläm mellan skyldighet och etik
Läkare har en lagstadgad skyldighet att anmäla till Transportstyrelsen om de bedömer att en patient är medicinskt olämplig att köra bil. Samtidigt brottas många läkare med etiska dilemman kring PEth-tester och Transportstyrelsens tolkning.
En ny studie visar att primärvårdsläkare upplever de nuvarande reglerna som problematiska och känner sig ibland tvingade att anmäla på osäkra grunder. Detta riskerar att skapa misstroende mellan läkare och patienter och kan leda till att personer med alkoholproblem undviker att söka vård av rädsla för att förlora körkortet.
PEth även på arbetsplatser – ny risk för integriteten?
Även om debatten hittills fokuserat på körkort, används PEth-tester även i arbetslivet, särskilt i säkerhetskritiska yrken. Arbetsgivare har under vissa förutsättningar rätt att kräva alkohol- och drogtester.
Branschorganisationen Sveriges Företagshälsor betonar vikten av en kvalitetssäkrad och juridiskt hållbar process med informerat samtycke. Det finns dock en risk att en okritisk användning av PEth på arbetsplatser, utan tydliga ramverk, kan leda till liknande rättssäkerhetsproblem som inom trafikmedicinen.

Ny V8 presenteras från väldigt oväntat håll
En ny motor ser dagens ljus. Den kommer från ett land som leder utvecklingen av elbilar. Och den har åtta cylindrar. I en tid då bilindustrin nästan
Vad händer nu? Nya regler på gång
Den massiva kritiken har tvingat Transportstyrelsen att se över sina regler. Ett nytt förslag innebär att förhöjda alkoholmarkörer i sig inte längre ska kunna leda till indraget körkort. Istället ska det krävas att minst ett av tre tydliga kriterier gällande kontrollförlust, kognitiv nedsättning eller abstinens också är uppfyllt. De nya reglerna beräknas träda i kraft under sista kvartalet 2025.
Riksdagens Trafikutskott har kallat Transportstyrelsens generaldirektör till ett möte för att få svar på kritiken. Samtidigt drivs rättsfall i högre instanser som kan skapa prejudikat för framtiden.
Det återstår att se om de nya reglerna kommer att innebära en verklig förbättring för de som riskerar eller har förlorat sina körkort på grund av PEth-tester. För många drabbade kvarstår en känsla av att ha blivit orättvist behandlade av ett system där ett enda blodprovsresultat har fått alltför stor betydelse.

Bensinslukande V8 blev supersnål – med trädgårdsredskap
En klassisk V8 har gjort det omöjliga och snålat mer än en modern hybrid. Hemligheten? En oväntad detalj från trädgården. Vem hade kunnat tro att en
Läs också:
Professorer: När läkare tog jobb i Norge dog svenska patienter. News 55
Därför klipps nu en halv miljon kreditkort – av staten. E55
Så får Kina tag på Nvidias förbjudna superchip. Realtid

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.