På den amerikanska marknaden, en av världens största, har elbilar en marknadsandel på endast 5,6 procent, att jämföra med 33 procent i Sverige. Av de 5,6 procenten har Tesla en andel på hela 64 procent.

ANNONS

Andelen för 2022 är dock en minskning från föregående år, då den låg på 71 procent för elbilar. Minskningen kan härledas till en rad faktorer, exempelvis att nya aktörer penetrerar segmentet.

Bland USA:s fem mest sålda elbilar stod Tesla för fyra av dem – Model 3, Model Y, Model S, och Model X. Även märkets lastbil – Tesla Semi – har börjat levereras.

Marknadsandel som växer

Totalt sett har marknaden för elbilar i USA ökat från 31 procent under 2021 till 5,6 procent under 2022.

Det är en siffra som väntas öka kraftigt, inte minst tack vare en rad elbilsrelaterade incitament som Vita huset har kommit med.

Incitamenten gynnar konsumenter såväl som biltillverkare, något som gjort att exempelvis Volvo Lastvagnar funderar på att flytta sin batteriproduktion till USA samtidigt som Ford öppnar upp en batterifabrik i norra delen av landet.

Större än Sverige

Trots den förhållandevis lilla andelen elbilar, är marknaden bra mycket större än i Sverige. Totalt registrerades totalt 756 534 nya elbilar i USA under 2021. I Sverige ligger den siffran på 95 035.

Det är dock ingen överraskning att den amerikanska marknaden är större, men det visar även vikten av att USA elektrifieras ytterligare sett till totala utsläpp.

ANNONS
ANNONS

Fler och fler biltillverkare ger sig in i elbilsträsket i USA, inte minst i de mer konservativa segmenten, exempelvis det för fullstora pickisar.

Tesla kommer även med en kandidat dit – i form av den kraftigt försenade Cybertruck som nu sägs lanseras under 2024. Marknaden för elbilar börjar hetta till ordentligt, på flertalet håll i världen.

Läs även: Var tredje bil var en elbil 2022 [Dagens PS]
Läs även:
General Motors vill köra om Tesla med elbilar [Dagens PS]
Läs även: Charlie Munger hånar Tesla – ”nästan löjligt” [Dagens PS]