Den sista bilturen må vara en kort sådan, men ändock livsviktig. Därför är likbilar ofta av det lyxigare slaget, men nu har ett holländskt företag lanserat ett grönt alternativ – Tesla Hearse 3.

ANNONS

Det rör sig alltså om en Tesla Model 3 som byggts om för att tjänstgöra som transportmedel till den sista vilan. Det är företaget Derks Uitvaartmobiliteit som ligger bakom.

Företaget specialiserar sig till stor del på just likbilar.

Fronten är helt tagen från en vanlig Model 3, medan allt baktill är helt unikt. (Foto: Derks)

Tesla Hearse 3 har rikligt med modifikationer

Precis som alla andra likbilar är Tesla Hearse 3 kraftigt modifierad för att kunna ta sig an rollen som likbil.

En ordinarie Model 3 är 4,7 meter lång men i likbilsutförande har den förlängts till 5,56 meter – ungefär som en Rolls-Royce Phantom.

Det är egentligen bara fronten, backspeglarna, stötfångarna och alla lampor som är kvar från originalbilen. Allt annat har modifierats för att bilen ska kunna ta sig an sina nya uppdrag på bästa möjliga vis.

Resultatet är en bil som ser ut som en kolossal kombi med enorma rutor. Taket har anpassats för att minimera luftmotstånd och bakdörrarna används för att få tillgång till extra förvaringsutrymmen.

Även interiören har fått sig en genomgång. Det finns en glasskiva mellan kupén och utrymmet där kistan ligger, automatiska gardiner i bak samt ett tak fyllt med små lampor som emulerar en natthimmel.

Tesla Hearse 3 Model 3
Det är lyxigt värre i skuffen där liket ska ligga. (Foto: Derks)

Samma drivlina

Bilen på bilden är en Standard Range Plus-variant som har 306 kusar. Räckvidden är upp till 491 kilometer, men det gäller nog inte för likbilen.

En Tesla Hearse 3 kostar cirka 1,3 miljoner medan en Model 3 med samma drivlina går loss på cirka 630 000 kronor.

ANNONS
ANNONS

Likbilar går i regel väldigt korta sträckor, något som gör en elektrisk likbil till ologisk. Inte minst när man tar hänsyn till hur långt elbilar måste köras för att de ska löna sig rent miljömässigt.

Med det sagt lär färden till den sista vilan i en Tesla Hearse 3 bli en tyst och behaglig sådan.

Tesla Hearse 3 är för den som vill åka elbil tills de dör. (Foto: Derks)

Läs även: Peugeot 208 som likbil – den som spar han har [Dagens PS] 
Läs även: Fel konsumenter köper elbil [Dagens PS]