Amerikanska General Motors har som målsättning att köra om Tesla som världens mest framgångsrika elbilstillverkare till 2025. En del av den strategin stavas Cadillac och nu har märket bekräftat att tre helt nya elbilar ska dyka upp senare i år.

ANNONS

Bilarna ska börja tillverkas under 2024 och är en del av märkets offensiv. Till 2025 vill GM tillverka en miljon elbilar per år.

Strategin består av 30 nya elbilar till 2025, i samtliga segment – allt ifrån folk-elbilar till superlyxbilar i form av Cadillac Celestiq.

Det rapporterar Inside EVs. 

Cadillac Lyriq Crossover General Motors
Cadillacs nya elbil Lyriq Crossover är inget ”vetenskapligt experiment” utan ”det är en Cadillac”, deklarerar vd Andrew Smith. (Foto: Cadillac)

General Motors kör uppifrån och ner

GM har emellertid börjat med dyrare modeller som GMC Hummer EV, Cadillac Lyriq, Silverado EV och kommande elektriska versioner av Equinox och Blazer.

Nu har Cadillac gått ut med att ytterligare tre elbilar kommer att börja tillverkas. Det gäller även för marknader utanför USA – däribland Europa.

När det kommer till varumärkesskydd har det amerikanska märket redan en rad modellnamn som de har reserverat. Bland annat Ascendiq, Escalade IQL, Lumistiq, Optiq, Symboliq, och Vistiq.

För närvarande är det Lyriq som är den mest aktuella modellen – åtminstone på andra sidan Atlanten. Huruvida modellen kommer till Europa är ännu oklart.

Slagskeppet Celestiq ska börja tillverkas under december 2023 till ett pris på över fyra miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS
hummer ev i öknen
På bilden syns en Hummer EV ståendes på den genomsnittliga Hummer-ägarens parkering. (Foto: GM)

Cadillac har en tuff nöt att knäcka

General Motors är en av världens största biltillverkare och ger sig in i segmentet för elbilar med pompa och ståt. En tuff nöt att knäcka för det amerikanska märket är att penetrera den europeiska marknaden.

Märket har lyst med sin frånvaro de senaste åren – med undantag av suven XT4 – men nu gäller det att sannerligen ta marknadsandelar om GM ska uppnå sitt mål att gå om Tesla. 

Läs även: Cadillac ska börja med Formel 1 [Dagens PS]
Läs även:
Ny Cadillac på el kostar över 4 miljoner [Dagens PS]
Läs även:
Tesla tredubblar antalet laddare [Dagens PS]