Euro NCAP, ett trafiksäkerhetssamarbete mellan ett antal europeiska stater, krocktestar en rad modeller årligen. Nu har Tesla Model Y uppnått det högsta betyget någonsin.

ANNONS

Euro NCAP:s system bygger på ett betyg bestående av maximalt fem stjärnor. ”Ju fler stjärnor, desto bättre” uttrycker de själva det.

Antalet stjärnor beror på flertalet faktorer, men stor tyngd läggs på aktiva säkerhetssystem, varför billiga bilar som Dacia Jogger får väldigt få stjärnor.

Det betyder inte att de är osäkra att krocka i, det betyder bara att det inte finns massa säkerhetssystem som hjälper till vid en kollision – exempelvis autobroms, system som styr undan och så vidare.

Model Y på vägen
Model Y fick högst betyg i kategorin förarstödssystem – 98%. (Foto: Tesla)

Från 0 till 5

0 stjärnor tilldelas de bilar som ”uppfyller standarder för typgodkännande” vilket innebär att det får saluföras på den europeiska marknaden men saknar ”kritisk modern säkerhetsteknik”.

5 stjärnor får de bilar som visar på ”utmärkt prestanda inom krockskydd” och för bilar som är ”väl utrustade med omfattande teknik för att undvika kollisioner”.

ANNONS
ANNONS

Med andra ord premierar Euro NCAP system som flikar in när man kör vilket är rimligt.

Det innebär att en bil fortfarande kan vara säker att krocka med samtidigt som den saknar diverse passiva och aktiva säkerhetssystem.

Euro NCAP är frivilligt för biltillverkare att delta i.

Model Y krockad
Så här såg det ut när Model Y krockades. (Foto: Euro NCAP)

Tesla Model Y – bäst i test

Tesla Model Y har alltså fått det högsta betyget någonsin i Euro NCAP.

Betyget baseras på en rad faktorer såsom dess förmåga att skydda vuxna, barn, fotgängare (inklusive cyklister) och dess långa lista på säkerhetssystem.

Euro NCAP uppdateras frekvent för att motsvara hur marknaden faktiskt ser ut.

ANNONS
ANNONS

Just Euro NCAP tar hänsyn till den europeiska marknaden – som är den mest strikta – medan det finns så kallade NCAP:s för andra marknader som exempelvis Kina eller Australien.

Om man ska vara ute på vägarna och maximera ens säkerhet är det alltså en Tesla Model Y man ska välja.