Nissan skjuter upp betalningar till sina leverantörer. Företaget kämpar med ekonomin och vidtar nu åtgärder för att klara krisen.
Panik på Nissan: Därför skjuts betalningarna upp


Mest läst i kategorin
I ett försök att förbättra sin kassa har Nissan bett vissa leverantörer att acceptera försenade betalningar. Detta sker samtidigt som den nya vd:n, Ivan Espinosa, arbetar med omfattande kostnadsbesparingar och omstruktureringar.
Nissans hemliga vädjan till sina partner
Nissan Motor, en av världens största biltillverkare, har bett några av sina leverantörer i Storbritannien och EU att acceptera försenade betalningar. Det visar flera e-postmeddelanden och ett företagsdokument som granskats av Reuters. Detta drag syftar till att frigöra kortsiktiga medel och förbättra företagets kassaflöde, särskilt inför slutet av det första kvartalet, som avslutades i juni.
Den nya vd:n, Espinosa, som tillträdde i april, har presenterat planer på att minska arbetsstyrkan globalt med cirka 15 procent och stänga sju fabriker. Målet är att uppnå kostnadsbesparingar på 500 miljarder yen, motsvarande cirka 34 miljarder svenska kronor, under de kommande två åren.

Tuffa tider för Nissan och hela bilindustrin
Nissan har kämpat med vikande försäljning och en åldrande fordonsflotta. Under det räkenskapsår som avslutades i mars rapporterade företaget en nettoförlust på 4,5 miljarder dollar, vilket motsvarar ungefär 47 miljarder svenska kronor. De har dessutom valt att inte ge någon prognos för det innevarande året, vilket ytterligare understryker den osäkra ekonomiska situationen.
Företaget bekräftar i ett uttalande till Reuters att de har “incitamenterat några av sina leverantörer att samarbeta under mer flexibla betalningsvillkor, utan kostnad för dem, för att stödja dess fria kassaflöde”. Nissan tillade: “de kunde välja att få betalt omedelbart eller välja en senare betalning med ränta”.
En anställd uppgav i e-postmeddelanden denna månad att leverantörerna “återigen” ombads om en förlängning av betalningsvillkoren. Detta var i linje med målet att stärka det fria kassaflödet “begärt från vd:n uppifrån”, enligt den anställde.
Nissan har dock förtydligat för Reuters att vd:n inte “mandaterar funktionella uppgifter i regioner”. Enligt e-postmeddelandena skulle juni månads betalningar försenas till den 15 augusti, och vissa skulle till och med skjutas fram till september.

Nissan i fritt fall – tvingas till extrema nödåtgärder
Den japanska biltillverkaren Nissan befinner sig i en allvarlig ekonomisk knipa och tvingas nu till en omfattande omstrukturering för att undvika en
Expertanalys och framtidsutsikter
Seiji Sugiura, senior analytiker vid Tokai Tokyo Intelligence Laboratory, kommenterar situationen: “det visar den svåra situation Nissan står inför när det gäller finansiering. Det verkar som om de vill skjuta upp sina nuvarande utgifter så mycket som möjligt.”
Nissan förklarade i sitt uttalande att de “vidtar omedelbara åtgärder för att återhämta sin prestation och återuppbygga till en smalare, mer motståndskraftig struktur”. Företaget tillade: “samtidigt som vi vidtar dessa åtgärder strävar vi efter tillräcklig likviditet för att klara kostnaderna för omställningsåtgärderna och lösa obligationsförfall”.
Biltillverkaren förväntar sig ett negativt fritt kassaflöde på 550 miljarder yen, cirka 38 miljarder svenska kronor, för sin fordonsverksamhet detta kvartal. Det är en försämring jämfört med 303 miljarder yen under samma period förra året.
Nissans finanschef Jeremie Papin har tidigare i maj uttalat att det första kvartalet förväntas bli Nissans mest utmanande. Företaget siktar på att uppnå ett positivt fritt kassaflöde senast räkenskapsåret 2026.
Ska frigöra 1,75 miljarder svenska kronor
I andra interna e-postmeddelanden framgick det att en chef inom ekonomiavdelningen refererade till ett mål om att frigöra 150 miljoner euro, vilket motsvarar ungefär 1,75 miljarder svenska kronor. Detta framgick i ett e-postmeddelande förra månaden där det stod att det var nödvändigt att leverera på en “inköpsuppgift på 150 miljoner euro”.

Nissan i panik – säljer kronjuvelen för att överleva
Den japanska biltillverkaren Nissan, som kämpar med stora förluster, överväger nu att sälja sitt globala huvudkontor i Yokohama. Ett försäljningspris på
Nissan uppgav i sitt uttalande att de inte skulle kommentera interna diskussioner eller specifika mål. E-postmeddelandena visade att Nissan diskuterade att ge leverantörerna två alternativ: antingen acceptera försenad betalning mot en högre summa, eller få betalt i tid som vanligt, då HSBC skulle göra utbetalningen och Nissan senare skulle betala tillbaka banken med ränta. HSBC har avböjt att kommentera kundärenden.
Företaget uppskattade att de kunde öka det fria kassaflödet med upp till 59 miljoner euro, cirka 680 miljoner svenska kronor, genom att förlänga betalningsvillkoren med över ett dussin företag i Storbritannien och EU, inklusive brittiska enheter av bemanningsföretaget ManpowerGroup och rederiet Mitsui O.S.K. Lines. Både ManpowerGroup och Mitsui O.S.K. har avböjt att kommentera.
Vid slutet av mars hade Nissan 2,2 biljoner yen, motsvarande cirka 151 miljarder svenska kronor, i kontanter och likvida medel. De står inför skulder på cirka 700 miljarder yen, cirka 48 miljarder svenska kronor, som förfaller under det innevarande räkenskapsåret. Dessutom har företagets skulder nedgraderats till “skräpstatus” av alla tre stora kreditvärderingsinstitut, vilket kan försvåra framtida finansieringsplaner.

Kriget om elbilstronen hårdnar – nu vill Nissan Leaf dominera igen
Nissan siktar på comeback med nya Leaf. Är den redo att utmana favoriterna och ta tillbaka tronen som elbilarnas kung? Nissan lanserar nu den tredje
Missa inte:
Därför hyllas Mazdas dieselmotor i nya CX-80. Dagens PS
Teslas ledning reagerar på falska anställningsrykten. Dagens PS
Experternas råd: Så maxar du åren med din elbil. Dagens PS

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.