Den tysta och mjuka körupplevelsen i elbilar, som ofta framhålls som en fördel, visar sig paradoxalt nog kunna förvärra åksjuka för många passagerare.
Många upplever det – men få förstår varför


Mest läst i kategorin
Forskning indikerar att avsaknaden av traditionella sensoriska signaler, som motorljud och vibrationer, skapar en konflikt för hjärnan. Detta kan leda till en oväntad känsla av illamående även hos personer som sällan upplever åksjuka i bilar med förbränningsmotor.
Fenomenet är ett intressant exempel på hur våra sinnen anpassar sig till nya miljöer.
Varför elbilar kan göra dig åksjuk
Elektriska fordon, eller elbilar, har snabbt blivit populära på marknaden. Under 2024 utgjorde elbilar över 20 procent av all nybilsförsäljning globalt, vilket är en markant ökning från 18 procent året innan.
Trots deras många fördelar, som tyst drift och snabb acceleration, har allt fler passagerare rapporterat att de upplever mer åksjuka i elbilar jämfört med bilar som drivs av bensin eller diesel. Denna oväntade biverkning har nu en vetenskaplig förklaring.

Huvudorsaken till den ökade åksjukan verkar ligga i en “sensorisk mismatch” – en konflikt mellan de signaler som hjärnan förväntar sig och de den faktiskt tar emot.
När du kör en bil med förbränningsmotor är din hjärna van vid att tolka en rad signaler: motorljud, vibrationer och den kinetiska återkopplingen från gas- och bromspedalen. Dessa signaler fungerar som förvarningar som hjälper hjärnan att förutsäga fordonets rörelser.
Passagerare har dock inte samma direkta kontroll över fordonet och är mer beroende av dessa yttre ledtrådar för att förstå hur bilen rör sig.

Lyxmärket Yangwang redo för europeisk satsning
BYD bekräftar nu officiellt att deras exklusiva lyxmärke Yangwang, som lanserades i Kina 2023, är på väg till Europa. Denna strategiska expansion
Hjärnans anpassning till en ny rörelsemiljö
I en elbil försvinner många av dessa välbekanta signaler. Motorn är tyst, vibrationerna är minimala och tack vare regenerativ bromsning behöver föraren sällan använda bromspedalen för att sakta ner snabbt. Bilen bromsar istället automatiskt och jämnt när gaspedalen släpps.
Detta skapar en ny rörelsemiljö för hjärnan, som behöver tid för att anpassa sig.
William Emond, en doktorand som forskar om åksjuka vid Université de Technologie de Belfort-Montbéliard i Frankrike, förklarar att ‘om vi är vana vid att resa i icke-elbilar, är vi vana vid att förstå bilens rörelse baserat på signaler som motorvarvtal, motorvibrationer, vridmoment, etcetera. Men att resa i en elbil för första gången är en ny rörelsemiljö för hjärnan, som kräver anpassning.’
Två studier som citeras av The Guardian stöder denna teori. En studie från 2020 kopplade elbilar tystnad till ökad åksjuka, medan en annan från 2024 relaterade sätesvibrationer till samma fenomen. Emond sammanfattar det som att hjärnan saknar ‘precision i att uppskatta rörelsekrafterna’ i elbilar, jämfört med vår förmåga att uppskatta hur bensinbilar beter sig.

Lista: De här bilarna rasar mest i värde just nu
Bilarnas hemliga värdefall avslöjas: dessa modeller tappar mest och kan kosta dig dyrt. Se upp för de stora förlorarna på marknaden. Det finns bilar som
Regenerativ bromsning och dess inverkan
Den regenerativa bromsningen, en teknik där elmotorn omvandlar bilens rörelseenergi till elektricitet som lagras i batteriet, bidrar också till problemet. Denna bromsning leder till en “lågfrekvent inbromsning”, vilket innebär att fordonet saktar ner gradvis och jämnt under en längre period, snarare än snabbt eller i korta pulser.
En studie från 2024 fann starka samband mellan svårighetsgraden av åksjuka och denna typ av lågfrekventa inbromsning. Detta kan verka förvånande, då en långsammare och jämnare rörelse skulle kunna antas minska trötthet för passagerare.
Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.
Dock bryter sekvensen med snabb acceleration följt av relativt snabb inbromsning utan en “segelfas”, som är vanlig vid enpedalskörning i elbilar, mot vad vi är vana vid från traditionella bilar.
Forskare undersöker nu lösningar för att minska åksjukan i elbilar. Enligt forskning kan visuella signaler, som interaktiva skärmar och stämningsbelysning, eller vibrationssignaler användas för att hjälpa passagerarens hjärna att förutsäga rörelseförändringar, vilket kan lindra känslan av illamående.
Det blir intressant att se hur åksjuka kommer att utvecklas i takt med att elbilar blir allt vanligare. Framtida generationer, som kanske har liten eller ingen erfarenhet av bilar med förbränningsmotorer, kanske inte påverkas på samma sätt som vi gör idag.
Tiden får utvisa om detta blir ett övergående problem eller en bestående utmaning i en helt eldriven bilvärld.

Katastrof: Tappar 52 000 kronor per bil
En amerikansk biljätte ser sitt elbilsstöd minska med 52 000 kronor per fordon. Detta skapar nya utmaningar på en ombytlig marknad. I en oväntad vändning
Missa inte:
Volvos vd vädjar till EU efter miljardförlust. Dagens PS
Porsche i kris – vd:n går ut med dramatiskt besked. Dagens PS

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.