HVO-diesel marknadsförs som ett klimatsmart alternativ – men kan i själva verket vara en miljöbluff.
Grön diesel misstänks innehålla förklädd palmolja


Mest läst i kategorin
En miljöskandal kring grön diesel är under uppsegling i EU och Storbritannien. Det kan vara så att HVO-dieseln inte är så grön som den verkar, rapporterar Vi Bilägare i en artikel.
Problemet? För att få räknas som biobränsle innehåller HVO-diesel ofta POME, en grönklassad restprodukt från produktionen av palmolja. Men nu visar en granskning från Transport & Environment (T&E) att Europeiska biobränslen innehåller nästan dubbelt så mycket POME som den mängd som finns tillgänglig globalt.
T&E varnar för att det kan röra sig om bedrägeri.
“Det verkar till stor del som att POME bara är palmolja i förklädnad. Det väcker allvarliga frågor om denna förnybara diesel eller HVO är så grön som oljebolagen säger att den är”, säger Cian Delaney, kampanjkoordinator på T&E.
Läs mer: BMW fyller tankarna med vegetabilisk olja. Dagens PS
Kan enkelt manipuleras
Palmolja har kritiserats hårt på grund av dess koppling till skogsskövling, och mängden i svenska bränslen har de senaste åren minskat kraftigt.
POME klassas som restprodukt och är därför godkänd i miljödiesel. Samtidigt saknas strikta spårbarhetskrav vilket gör de lättare att fuska med och manipulera var råvaran kommer ifrån.
Mycket tyder på att tillverkarna fortsatt använder mer tveksamma råvaror, som palmolja, för att möta den kraftigt ökande efterfrågan på biobränslen i Europa, skriver Vi Bilägare .
Senaste nytt
Dags att utreda miljöbluff?
I Storbritannien ska regeringen utreda om HVO-diesel kan vara en miljöbluff, skriver BBC.
Per Östborn, drivmedelsexpert på Gröna Mobilister, tycker att svenska myndigheter ska göra detsamma.
Enligt Energimyndigheten stod använd matolja för fem procent av all drivmedelsanvändning i Sverige 2023. Men om fusk förekommer är vår förnybara diesel och biobensin kanske inte heller så hållbar som den kan verka.
BBC rapporterar att insynen är dålig i länder som Kina, Malaysia och Indonesien – några av de största leverantörerna av råvaror till HVO-bränslet
El vs grön diesel?
Samtidigt fortgår debatten om vilka drivmedel som egentligen är bäst för klimatet.
Som Dagens PS tidigare rapporterat visar en studie från forskaren Roberto Rufo Gonzalez, som är grundare av forskningsföretaget Consupedia, att en dieselbil som tankas med HVO kan ha betydligt lägre klimatpåverkan än en elbil – särskilt om elen kommer från den globala elmixen, där fossila bränslen fortfarande dominerar.
Gonzales studie visar att en elbil globalt sett släpper ut 1,08 kilo koldioxid per mil, medan en HVO-dieselbil bara släpper ut 0,28 kilo.
Energimyndigheten håller dock inte med och pekar på att i princip all el som används i Sverige är fossilfri.
Men även om siffrorna ifrågasätts och nu även HVO, pekar forskningen på vikten av transparens och att alla alternativ granskas noggrant.
Läs även: Svensk vindkraft ökar – men kostnaderna skrämmer. Dagens PS

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.