Ett tullbeslut kan snart höja kostnader för koppar, en viktig metall. Detta hotar bilindustrin och belyser metallens centrala roll.
Bilpriserna stiger – allt är kopparns fel


Mest läst i kategorin
Ett föreslaget tullbeslut kan komma att starkt höja kostnaderna för en viktig metall, koppar, vilket i sin tur riskerar att få stora konsekvenser för bilindustrin, skriver Jalopnik.
Denna metall, som är fundamental för en rad komponenter i moderna fordon, både eldrivna och de med förbränningsmotorer, kan snart bli föremål för en höjd importtull på hela 50 procent.
Detta initiativ, som nyligen aviserades av USA:s före detta president Donald Trump, riskerar att påverka priserna på nya bilar och belyser kopparens centrala betydelse, vilken många kanske underskattar.

Presidentens drag och kopparmarknadens reaktion
På tisdagen aviserade USA:s president Trump en potentiell 50 procents tull på all importerad koppar, ett drag som omedelbart väckte oro på marknaden. Även om det fortfarande är osäkert när, eller ens om, dessa tullar faktiskt kommer att implementeras, har beskedet redan haft en märkbar effekt.
Under 2024 importerade USA koppar till ett värde av cirka 170 miljarder svenska kronor, med Kina som den största leverantören. Om Trumps plan förverkligas, förväntas tullarna leda till en generell prisökning på koppar, även för den koppar som produceras inom USA.

Intensiv kamp om koppar – ny prisrush väntas
Efterfrågan på koppar ökar lavinartat och behovet kommer öka med hela 70 procent fram till 2050. Frågan är om produktionen kan möta upp. Koppar behövs i
Detta innebär att alla produkter som innehåller koppar, inklusive fordonskomponenter, kommer att bli dyrare.
Kopparpriserna har redan stigit med cirka 38 procent hittills i år, och beskedet om tullarna fick kopparpriser att stiga med ytterligare 15 procent och nådde ett rekordpris på cirka 60 kronor per pound, vilket motsvarar ungefär 132 kronor per kilo, skriver CNN.
För bilköpare är detta dåliga nyheter. Även om bilar tillverkas i USA och därmed inte direkt omfattas av importtullarna, är de beroende av material, vilket betyder att varje komponent som innehåller koppar kommer att kosta mer.

Koppar i elbilar: En drivande kraft för efterfrågan
Elfordon (EV) använder betydligt mer koppar än bensin- eller dieseldrivna fordon. Enligt forskning beställd av International Copper Association (ICA) och utförd av Martec Group, beror detta till stor del på den koppar som används i induktionsmotorernas rotorer i elbilar.
Även om många tillverkare har minskat användningen av sällsynta jordartsmetaller i sina motorer, gör detta dem mer sårbara för prisfluktuationer på kopparmarknaden.
Dessutom innehåller folie och samlingsskenor i elbilsbatterier koppar, utöver en stor del av kablaget.
Totalt sett innehåller en typisk elbil som rullar av monteringsbandet mellan 68 och 91 kilogram koppar.
Utöver kopparn som används i själva elbilarna, är metallen också en viktig komponent i laddkablar samt i laddstationerna. Koppar är dessutom nödvändigt för uppgraderingar av det elektriska systemet som krävs för att förbättra laddinfrastrukturen, särskilt i transformatorer, som fortfarande är en bristvara.
Missa inga nyheter – prenumerera på Dagens PS Motorbrev.
Framtiden för kopparefterfrågan i laddinfrastruktur
Med tanke på hur mycket efterfrågan på elbilar förväntas öka, kommer behovet av koppar i laddinfrastrukturen att skjuta i höjden.
Enligt ICA förväntas byggandet av den globala laddinfrastrukturen att kräva ytterligare 444 000 ton koppar fram till år 2040. Som jämförelse behövde laddindustrin endast cirka 43 300 ton koppar under 2021. Denna dramatiska ökning visar på kopparens avgörande roll för att möjliggöra övergången till elektriska fordon.

XPENG G6 nu i Sverige: Elbilen som laddar på rekordtid
XPENG G6 har landat i Sverige med supersnabb laddning som en av sina främsta egenskaper, redo att omdefiniera elbilsupplevelsen. En bil som presenteras
Koppar i bilar med förbränningsmotor: en underskattad mängd
Även om du inte planerar att köpa en elbil eller en hybrid, skulle en 50 procents tull som gör koppar dyrare över hela linjen även påverka priset på bilar med förbränningsmotorer.
Till och med en dieselbil med tillräckligt vridmoment för att dra ett tåg är full av elektriska komponenter, och alla dessa komponenter behöver vara sammankopplade. Koppar är både mycket ledande och relativt hållbart, vilket har lett till dess omfattande användning i elektrisk kabeldragning.
Varje kamera och sensor ombord, samt alla andra elektriska komponenter, behöver koppar för att fungera.

Kopparkrisen: Stor brist när alla vill ha mer
Koppar har kallats framtidens metall. Den behövs i allt från elnät till elbilar och AI-datacenter – och nu varnar tunga aktörer för att världen är på väg
Som ett resultat använder även bensin- och dieseldrivna bilar en betydande mängd koppar, även utan elmotorer eller stora batterier. Enligt ICA innehåller en genomsnittlig bil med förbränningsmotor cirka 23 kilogram koppar, fördelat på kablage och andra kopparkomponenter.
Även om detta sannolikt inte är tillräckligt med koppar för att en 50 procents tull ska driva upp kostnaden med tiotusentals kronor, är 23 kilogram ändå en betydande mängd.
Effekterna av ökade kopparpriser på konsumenter
Sammanfattningsvis kommer efterfrågan på koppar att fortsätta öka globalt i takt med att resten av världen investerar i ny teknik och elbilar blir alltmer populära. Detta gör att kopparpriserna sannolikt inte kommer att sjunka i framtiden, även utan Trumps föreslagna tullar.
Konsumenter får därför förvänta sig högre priser på nya bilar, oavsett drivmedel. Detta kan bli en utmaning för många svenskar som redan kämpar med att ha råd med nya bilar.

Tömda lager: Koppar rusar mot nytt prisrekord
Efterfrågan ökar och tillgången minskar. Det kan bara betyda en sak på marknaden – koppar är tillbaka på vårens toppnivåer. I mars, precis innan Vita
Missa inte:
Skulle montera dragkrok – bilen försvann spårlöst. Dagens PS
Akut åtgärd: Volvo-bilar får körförbud direkt. Dagens PS

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.