En ny amerikansk studie visar hur mycket ultraprocessad mat vi äter. Samtidigt är mycket av den nyttiga mat vi äter just ultraprocessad.
Ny studie: Så mycket ultraprocessat äter vi


Mest läst i kategorin
I en ny amerikansk studie försöker man leda i bevis kring hur mycket så kallade ”ultraprocessad mat” vi äter.
Problemet?
Att det inte är där diskussionen borde börja, så låt oss backa till ruta ett.
”Processad mat” är ett annat ord för bearbetad mat, alltså mat som är förändrad gentemot den ursprungliga produkten. Det sker till exempel genom värmebehandling, rökning, rimning, lagring, torkning, marinering och så vidare.
Bearbetad mat kan innehålla ingredienser som behövs vid tillverkningen i form av olika tillsatser och processen förlänger ofta hållbarheten på livsmedel.
Hälsochock: Tre livsmedel du snart inte har råd med. Dagens PS
Klassificeras i Nova
”Ultraprocessad mat”?
Där utgår vår myndighet på området, Livsmedelsverket, från ett system som heter Nova och är en klassificering som säger att ultraprocessad att mat är mat som bearbetats mycket och industriellt, innehåller ingredienser som ”inte används i matlagning hemma” eller är mat som på något sätt är negativ för hälsan.
Nästan all mat vi äter är bearbetad på något sätt och ”eftersom det mesta av den mat vi äter produceras industriellt klassas väldigt många livsmedel som ultraprocessade enligt Nova-definitionen. Det gäller oavsett om de är näringsrika eller inte”, konstaterar Livsmedelsverket.
Onyttigt? Ibland.
Är då ”ultraprocessad mat” onyttig?
Ibland. Glas, läsk, godis, choklad, massproducerade kakor och bakverk räknas exempelvis som ultraprocessad mat.
Pommes frites och chips finns där och är inte bra för hälsan, enligt definitionen.
Men å andra sidan klassas även färdiga soppor, fylld pasta, smörgåsar eller wraps, fryst pizza och dumplings som ultraprocessad mat. Det gör även fullkornsbröd som tillverkats industriellt, vegetariska burgare som innehåller sojaprotein, granola som innehåller fibrer som smakar sött och färskost med stabiliseringsmedel, trots att alla är sådant som kan bidra till hälsosamma matvanor.

Mäter via urin- och blodprov
Vad nu Fortune refererar är en studie kring hur molekyler i blod och urin avslöjar hur mycket energi en person förbrukar från ultraprocessade livsmedel, en kategori som enligt studien utgör nästan 60 procent av den amerikanska kosten.
Enligt svenska siffror från 2022 är andelen i Sverige 43,8 procent för kvinnor och 40,6 procent för män.
Den amerikanska studien är den första i sitt slag, enligt Erikka Loftfield, forskare vid National Cancer Institute som stått i spetsen för studien.
”Det kan potentiellt ge oss några ledtrådar om vad den underliggande biologin kan vara mellan en ultrabearbetad livsmedelsförening och ett hälsoresultat,” menar Loftfield.
Loftfield och hennes kollegor undersökte data från en befintlig studie av mer än 1 000 äldre amerikanska vuxna. Mer än 700 av dem har lämnat blod- och urinprover, samt detaljerade dietrapporter vilka samlats in under ett år.
Det är fortfarande tidig forskning, men att identifiera blod- och urinmarkörer för att förutsäga konsumtion av ultrabearbetad mat är “ett stort vetenskapligt framsteg”, anser Dariush Mozaffarian, chef för Food Is Medicine Institute vid Tufts University.
”Finns ett stort intresse”
Loftfield sade att hon hoppas kunna tillämpa verktyget på befintliga studier där blod- och urinprover finns tillgängliga för att spåra, till exempel, effekten av att konsumera ultrabearbetad mat på cancerrisken.
I en tid när stödet till statlig forskning skärs ned är finansieringen fortfarande osäker.
“Det finns ett stort intresse över hela linjen i frågan om ultrabearbetad mat påverkar hälsan och i så fall hur”, konstaterar Erikka Loftfield.
I den diskussionen är naturligtvis frågan om nyttig eller onyttig ultraprocessad mat central.
Hjärtläkaren: Dessa “nyttiga” livsmedel rör jag aldrig. Dagens PS
Sörpla och bli svalkad – iskalla soppor är sommarens bästa. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.