Vad får oss egentligen att må bra? En ny internationell studie utmanar gamla sanningar om lycka, livskvalitet och Sveriges roll i världens välmående.
Ny studie: Här blomstrar den sanna lyckan


Mest läst i kategorin
Det handlar om The Global Flourishing Study, ett flerårigt forskningsprojekt som nu publiceras i en serie artiklar i den vetenskapliga tidskriften Nature. Studien har genomförts av forskare vid Harvard, Baylor University, Gallup och Center for Open Science.
Sedan 2021 har forskarna följt över 200 000 personer i 22 utvalda läder, från Sverige och USA till Kenya, Indonesien och Brasilien. Målet har varit att att kartlägga hur människorna i olika sorters länder upplever sina liv, bortom traditionella mått som BNP, livslängd eller sysselsättning.
Resultatet hittills tyder på att det goda livet handlar om mer än pengar på kontot. Och att Sverige och svenskarna har en del att lära.
Blomstring säger mer än lycka
Traditionella nyckeltal som sysselsättning, livslängd och ekonomisk tillväxt säger mycket om ett land, men de berättar inte hela sanningen om individers välmående och livskvalitet, konstaterar forskarna.
I ett försök att fånga livets essens har de istället valt begreppet “flourishing”, klumpigt översatt “blomstring”, som en bredare definition där allt hänger ihop: fysisk och psykisk hälsa, upplevelse av mening, relationer, ekonomi och andlighet.
Då blir resultatet ett annat än vi är vana vid från de studier av välmående och lycka, där de skandinaviska länderna brukar hamna i topp.
Senaste nytt
Sverige ligger inte i topp
I World Happiness Report 2025, som släpptes på FN:s lyckodag 20:e mars i år, rankas Sverige som världens fjärde lyckligaste land, efter Danmark Norge och Island. Och i december hittar vi Stockholm som sjua i en listning av världens lyckligaste städer, Institute for Quality of Life´s Happy City-index.
Men i Global Flourishing Study når vi inga toppnoteringar. Svenskar skattar visserligen sitt välmående högt materiellt, men sett till den blomstrande helheten hamnar vi i mitten. Samma gäller för USA.
“Varför är det så? Ja, det är sådant vi behöver arbeta med under de kommande åren – för att försöka förstå och bena ut resultaten”, säger Tyler VanderWeele, professor i epidemiologi vid Harvard och chef för Human Flourishing Program till CNN.
Toppnoteringen går istället till Indonesien, där människor ger höga poäng på den bredare definitionen av välmående. Följt av Indonesien, Mexiko, Filippinerna, Israel och Nigeria.
Längst ner på listan hamnar Japan.
Finland, som enligt World Happiness Report utsågs till världens lyckligaste land för åttonde året i rad, ingick inte i The Global Flourishing Study.
Yngre mår sämre än äldre – ett trendbrott
Höginkomstländer skattar sig överlag högre på områden som rör materiell trygghet. Medelinkomstländerna sticker ut med starka resultat på relationer, mening och sociala beteenden.
“Global Flourishing Study är precis den typ av arbete som behövs för att på djupet förstå samspelet mellan de centrala elementen i människans livserfarenhet – det som hjälper oss att leva väl, vara lyckliga och känna mening och syfte,“ säger Tyler VanderWeele, i en kommentar.
En oväntad upptäckt är att den klassiska U-kurvan – där unga och äldre mår bäst, medan medelåldern är en svacka – inte längre gäller. Tvärtom vittnar många unga, särskilt i höginkomstländer, om lägre nivåer av flourishing. I synnerhet när det gäller inre balans, optimism och livsmening.
Läs även: Dagens unga drar ned genomsnittet av lycka. Dagens PS
Andlig gemenskap för lycka och välmående
En annan stark indikator på välmående i studien är andligt och religiöst engagemang. Nästan en tredjedel av deltagarna uppger att de deltar i religiösa sammankomster varje vecka – och dessa personer rapporterar genomgående högre grad av tillfredsställelse med livet.

Att Baylor University, ett universitet med kristen profil i Texas, är en av huvudaktörerna bakom studien har gett utrymme för frågor om religionens roll för välmående.
Projektledaren Byron Johnson, professor i samhällsvetenskap och chef för Institute for Studies of Religion vid Baylor University, understryker studiens betydelse för att bättre förstå religionens, inte bara kristendomens, roll för hur människor upplever livet i ett globalt sammanhang.
“Eftersom vårt urval är så stort kan vi undersöka alla stora världsreligioner – och vilken roll, om någon, de spelar för människors välmående, säger han.
“Flourishing” har mätts sedan 2021 genom frågor som berör områdena: lycka, hälsa, meningsfullhet, karaktär, relationer och ekonomisk trygghet.
Svaren fylls i via frågeformulär och samlas in i fem omgångar fram till 2027.
Frågorna, som ska skattas mellan 1 och 10 finns att läsa på Harvards hemsida.
Studien har sina brister
Forskarna är tydliga med att resultaten måste tolkas med försiktighet. Länderna som ingår speglar inte hela världen, frågorna är inte anpassade till varje kontext och det faktum att resultatet bygger på självskattning kan ha färgats av kulturella normer.
Men studien är ändå unik: inget annat forskningsprojekt har tidigare följt så många människor, i så många länder, över så lång tid med fokus på hela människans liv.
I tider av ekonomisk oro, krig och klimathot kan det kännas svårt att tala om blomstring och lycka. Men kanske är det just nu vi behöver det mest.
Läs även: Forskaren, så blir du lycklig på riktigt. Dagens PS

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.