Sträck på ryggen – och sluta använda den här frasen. Den får dig att verka osäker, säger kommunikationsexperten.
Experten: Sluta använda den här vanliga frasen


Mest läst i kategorin
Det finns en fras – eller ett ord – som många säger utan att tänka – i mejl, på möten och i vardagliga samtal.
Men enligt advokat och kommunikationsexpert Jefferson Fisher är det en språklig fälla som direkt kan få dig att låta mindre självsäker:
Det handlar om “I’m sorry”, eller “förlåt” på svenska.
“Om du vill låta mer bestämd i en given situation, är det första du bör göra att ta bort överdrivna ursäkter”, säger Fisher i en intervju i podcasten Aspire, enligt CNBC Make It.
Överdrivna ursäkter kopplas till låg självkänsla
Jefferson Fisher, som även är författare till boken The Next Conversation: Argue Less, Talk More, menar att ursäkter ofta används som en reflex snarare än ett faktiskt ansvarstagande. Och det kan skada mer än man tror.
“När du slutar be om ursäkt i onödan förstärker du idén att ditt egenvärde inte är kopplat till hur lite du stör andra”, förklarar han.
Exempelvis – om du glömmer att svara på ett mejl och inleder meddelandet med “Förlåt att jag inte svarade tidigare” signalerar du att du gjort fel, trots att du kanske bara haft fullt upp med andra viktiga saker.
“Gud förbjude att du har egna prioriteringar. Gud förbjude att du har något med barnen att ta hand om”, säger Fisher i intervjun.
Läs även: Fraserna som imponerar – och det du inte ska säga. Dagens PS
Gen Z ber om ursäkt oftare än andra
Enligt en undersökning från YouGov i april 2023, som omfattade nästan 10 000 vuxna i USA, uppgav 23 procent att de ber om ursäkt för något utanför deras kontroll minst en gång om dagen. 11 procent gör det flera gånger dagligen. Bland yngre vuxna, särskilt Gen Z, är vanan ännu vanligare.
Men experter varnar: ju oftare du ber om ursäkt utan verklig anledning, desto mindre kraft får dina ord när du verkligen behöver säga förlåt.
Executive coach Patrice Williams Lindo sa i en intervju med CNBC Make It 2022 att en ursäkt bör ges när det verkligen räknas – som när man sårat någon eller gjort ett misstag.
Byt ut “förlåt” mot tacksamhet
Istället för att be om ursäkt kan du vända på perspektivet. Om du är sen till ett möte, säg till exempel “Tack för att ni väntade” i stället för “Förlåt att jag är sen”.
“Onödiga ursäkter kan undergräva allt du säger efteråt”, skriver kommunikationsstrategen Lorraine K. Lee i en artikel för CNBC.
Lee menar också att ursäkter ofta används som en form av nervositet – ett sätt att mjuka upp det man egentligen vill säga.
Hon varnar även för fraser som “Jag vill inte störa, men…” eller “Det här är kanske en dum fråga…” – formuleringar som underminerar budskapet redan innan man sagt det.
Hitta någon som säger ifrån
Jefferson Fishers tips för att komma ur ursäktsfällan är konkret: hitta en vän eller kollega som vågar säga ifrån när du slinker in i gamla mönster.
Och framför allt: börja lyssna på hur ofta du själv ber om ursäkt i onödan.
“När du väl börjar lägga märke till det, kommer du se det överallt”, konstaterar Lorraine K. Lee.
Läs också: Regeln du lärt dig om CV – nu kan den kosta dig jobbet. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.