Dagens PS

Tvingades elda i natt för att rädda skörden

Tvingades elda för att rädda skörden i natt
Så här såg det ut i natt på Kiviks musteri där man tvingades elda över hela anläggningen för att rädda årets äppelskörd undan minusgraderna. (Foto: Pressbild)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 05 maj 2025Publicerad: 05 maj 2025

Låt inte datumet förvilla dig. Det är 5 maj. Men i natt har Kiviks musteri tvingats elda bland äppelträden i Skåne för att rädda skörden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vädret är i många avseenden upp och ner. Det handlar om extremväder i olika format och ofta om värme och torka.

Nu är det motsatsen. Minusgrader när det inte borde vara det.

Under söndagen noterade odlingspersonalen på Solnäs gård, en del av Kiviks musteri, att det skulle bli minusgrader under natten mot måndag.

Kiviks musteri är en av Sveriges största fruktodlare och har över 200 000 äppelträd i sina odlingar i Skåne.

Larmet om minusgrader satte i gång ett hektiskt arbete söndag för att förbereda för eldning över hela anläggningen.

Eldningen krävdes för att stoppa äppelblommorna från frostskador, vilket skulle ge förödande konsekvenser för årets skörd.

Vem äger ärtorna? Ingen fråga för ärthjärnor. Dagens PS

Känsligt för skörden

Våren är känslig för exempelvis äppelträd. När blommorna slagit ut är träden extremt känsliga förfrostnätter och ska normalt inte bli utsatta för sådana.

ANNONS

Har man tur orsakar frosten bara streck på de kommande äpplena, som kallas ”slips”, men i värsta fall kan äpplena utebli helt.

Har man 200 000 äppelträd följer man alltså vädret noga med vetskapen om att det kan komma en frostnatt i maj.

I helgen har det regnat intensivt i västra Skåne vilket sänkt temperaturen i jorden. Det gör att den inte alstrar värme på natten som annars om dagarna är varma.

ANNONS

Senaste nytt

Tvinga fram eldning

Det såg alltså ut att bli minusgrader natten mot måndag och i kombination med den nedkylda jorden, tvingade det odlingspersonalen att börja elda.

”Vi var fyra personer som samlades klockan 3 i natt och eldningen påbörjades klockan 4. Under timmarna fram till morgonen eldade vi 25 halmbalar runt om i odlingen”, berättar odlingschefen Jan Flemming Jensen.

Det är av yttersta vikt att de är utplacerade på helt rätt ställe i odlingen för att röken ska föras med vinden in i odlingen och inte på fel håll. Det är röken som gör att värmen bibehålls i odlingen, därför eldar vi fuktiga halmbalar som ger bäst rökutveckling”, förklarar Jensen.

Klarar sig bättre vid havet

Det är främst vid odlingen på Solnäs gård utanför Lund som eldning brukar kunna bli aktuell.

ANNONS

I Kivik ligger odlingarna precis vid havet som vilket gör det kallare och får träden att blomma senare.

Det har positiv effekt, då det automatiskt då också hinner bli varmare även på nätterna och risken för en kall natt minskar.

Innovationen: Nu ska vi odla i kaffesump. Dagens PS

Genombrottet – växer mer med mindre gödsel. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS