I Skåne bygger en svensk startup framtidens energilager – utan litium. Nu utmanar de en hel industri med natriumjonteknik.
Svensk startup satsar på natriumjon – utmanar litiumjättar


Mest läst i kategorin
Litium har länge dominerat energilagring, men nu vill svenska Ertzy skriva om spelreglerna. På en före detta jordbruksfastighet i Skåne har något helt nytt tagit form.
Först i Europa med natriumjonbatterier på lager
I mitten av maj visade Karlskronabaserade startupen Ertzy upp något unikt: Europas första industriella energilager baserat på natriumjonbatterier. Det stationära systemet har en kapacitet på 130 kWh och ska enligt bolaget inte riktas mot hemmabruk, utan till industriella tillämpningar.
“Det här är det första industriella natriumbaserade energilagret i Europa”, säger Philip Justinus Berlin, operativ chef på Ertzy.
Bakom företaget finns tunga namn, bland annat Filip Lilja, en av grundarna till Einride, samt Martin de la Vega med erfarenhet från elfordonsindustrin. Att just dessa personer står bakom bolaget har varit avgörande för att få tillgång till skräddarsydda battericeller från Kina, berättar Berlin.

Missa inte: Flygplanet som kan ta dig jorden runt på sex timmar. Dagens PS
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
I ett pressmeddelande säger Filip Lilja:
“Vi ser ett enormt behov av energilagring som både är hållbar och säker. Med vår natriumbaserade lösning kan vi lagra energi med minimal brandrisk och utan att vara beroende av sällsynta råmaterial. Det här är nästa steg för framtidens elinfrastruktur”.
Senaste nytt
Mer miljövänligt alternativ än litium
Det finns flera skäl till varför natrium är intressant som alternativ till litium. Natrium finns i stort sett över hela jordskorpan, utvinns med mindre miljöpåverkan och är dessutom brandsäkrare. En utmaning har dock varit energidensiteten – den är fortfarande lägre än hos de bästa litiumjonbatterierna. Men tekniken har tagit stora kliv.
“Energidensiteten är inte helt jämförbar med litium ännu, men kostnaden per kilowattimme har nått jämförbara nivåer och prognostiseras att bli lägre inom kort”, säger Martin Söderlind, hårdvaruingenjör på Ertzy.
Företagets system, som kallas Hess (Hybrid Energy Storage System), har dessutom en ovanlig konstruktion. Det kan kombinera två typer av celler: en långsammare med hög kapacitet och en snabbare med hög prestanda, vilket möjliggör flexibel energihantering beroende på behov.
Ny Teknik rapporterar att Ertzy har sökt patent på hur styrningen av batteristrängarna hanteras. Företaget har utvecklat både batterihanteringssystem och energistyrning internt, medan växelriktarna köps in – än så länge.
Läs också: Fiskodling släpper ut mer än städer – miljöbomb i fjordarna. Dagens PS
AI – nästa stora mål
Pilotanläggningen är placerad på en före detta jordbruksfastighet i skånska Förslöv, där den används tillsammans med en solcellsanläggning. Överskottsel lagras och används under kvällar och nätter för att öka egenförbrukningen av solel.
Ertzy ser även stor potential inom reservkraft för datacenter, särskilt sådana som används för avancerad AI-träning. Om elnätet fallerar kan ett stationärt energilager snabbt säkra strömförsörjningen och därmed skydda viktiga beräkningsprocesser från att avbrytas.
Framåt planerar företaget att lansera större system, bland annat på 500 kWh och 1 MWh, och en ny finansieringsrunda väntar. Exakt hur mycket kapital som hittills tagits in är inte offentligt.
Läs även: Så bör du agera på bostadsmarknaden 2025 – enligt experterna. Dagens PS
Läs även: Rädda amerikaner stannar hemma: “Väckarklocka för regeringen”. Dagens PS

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.