Sverige är fortfarande världsetta i den del som gäller vad experter beskriver som ”avgörande för vår konkurrenskraft”.
Här är Sverige bäst i världen


Mest läst i kategorin
Immateriella tillgångar kan enklast beskrivas som tillgångar som inte är fysiska men ändå har ett ekonomiskt värde.
Exempel på sådana tillgångar är patent, varumärken, upphovsrätter, licenser, goodwill, affärsmodeller, know-how och design.
Det är något vi är bra på i Sverige. Bäst, faktiskt. Sverige är det land i världen där investeringarna i immateriella tillgångar utgör störst andel av BNP.
Enligt rapporten ”World Intangible Investment Highlights 2025”, presenterad i Genève denna onsdag, utgör immateriella investeringar nu 16 procent av Sveriges BNP, upp från knappa 12 procent 1995.
PRV: Patent? Pengarna först. Dagens PS
27 länder ingår
Denna årliga rapport sammanställs av Wipo, World Intellectual Property Organization, tillsammans med Luiss Business School.
Rapporten ger den mest aktuella statistiken på området och omfattar 27 hög- och medelinkomstländer, som tillsammans stod för mer än hälften av världens BNP förra året.
Förutom 22 länder inom EU ingår Storbritannien, USA, Indien, Japan och Brasilien i sammanställningen.
I den statistiken toppar Sverige världsrankningen, följt av USA, Frankrike och Finland.
Färre patent – men fortfarande tvåa i Europa. Dagens PS

Växer dubbelt så snabbt
Investeringar i immateriella tillgångar växer snabbare än de i materiella tillgångar.
Under det senaste decenniet har investeringar i immateriella tillgångar i Sverige vuxit med i genomsnitt 4,3 procent per år, medan de materiella investeringarna endast ökat 2,4 procent per år under samma period.
Under 2024 investerade Sverige totalt cirka 1 100 miljarder kronor på området.
Kunskap och kompetens, 29 procent, mjukvara och databaser, 26 procent, samt forskning och utveckling, 18 procent, är de dominerande delarna i Sveriges immateriella tillgångar.
”En styrkeposition”
”Det är en styrkeposition att Sverige återigen ligger i topp när det gäller investeringar i immateriella tillgångar. Ett resultat av långsiktig innovationskraft som vi vet är avgörande för vår konkurrenskraft”, säger Anna Jardfeldt, generaldirektör för PRV, Patent- och registreringsverket.
”För att Sverige ska förbli konkurrenskraftiga behöver vi ge växande företag och akademiska aktörer bättre möjligheter att växla upp och samtidigt säkerställa att immateriella tillgångar värderas och skyddas på rätt sätt”, tillägger hon.
Globalt är det de immateriella tillgångarna som växer i särklass snabbast. Sedan 2008 har investeringar i immateriella tillgångar som mjukvara, forskning och interna processer ökat mer än tre gånger snabbare än investeringar i maskiner och byggnader.
Är allt redan uppfunnet på Gotland? Dagens PS

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.