Dagens PS

Han betalar 7 400 kronor – för att fylla i en pdf

Avgift i skärgården
Att köra båt i skärgården kan bli dyrt (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 13 juli 2025Publicerad: 13 juli 2025

Jonas Hållén såg en möjlighet att fylla ett glapp i Stockholms skärgård. Men efter två somrar som småföretagare överväger han att ge upp. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hållén skjutsar människor till öar, levererar småpaket och hjälper turister som missat sista färjan. 

Men det känns inte längre lönsamt. 

Varje år tvingas han betala 7 400 kronor till Transportstyrelsen – för att fylla i en pdf.

Det rapporterar E55

Får betala för att göra jobbet själv

För att driva sin lilla båtverksamhet tvingas Jonas Hållén betala en rad avgifter till Transportstyrelsen. En av dem är den så kallade EKAN-avgiften, alltså avgiften för egenkontroll. Den kostar 7 400 kronor per år. Vad han får för pengarna? Ingenting, enligt honom själv.

”Den här kontrollen som jag då betalar 7 400 kronor om året för går ut på att jag fyller i en pdf-fil på nätet där jag själv anger vad båten heter och hur stor den är, samt vad jag har gjort för kontroller av säkerheten ombord”, säger han till Tidningen Näringslivet (TN).

Han fortsätter:

”Förr kom det i alla fall ut fartygsinspektörer till de båtar som skulle kontrolleras, men nu ser det uppenbarligen annorlunda ut. Jag gör allt själv”.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

20 körningar bara för att gå plus minus noll

Utöver EKAN-avgiften måste Hållén även betala 10 500 kronor i engångsavgift för att registrera båten för kommersiellt bruk, samt 600 kronor per år i registerhållningsavgift. Totalt rör det sig om omkring 8 000 kronor i löpande avgifter varje år.

”Det blir en massa körningar enbart för att finansiera de här avgifterna. De löpande avgifterna uppgår till 8 000 kronor per år och det tar 20 körningar innan jag har kommit upp till den summan”, säger han.

Eftersom han bara kör ungefär 40–50 turer per sommar, och även måste stå för bensin och servicekostnader, blir verksamheten i praktiken ett nollsummespel.

Läs även: Höjda avgifter äter upp husägarnas räntelättnader. Dagens PS

“Jag kan inte förstå varför”

Hållén startade sin verksamhet med ambitionen att vara ett komplement – inte en konkurrent – till den ordinarie båttrafiken. En flexibel lösning för enstaka turer. Men avgifterna blev ett större hinder än han räknat med.

”När jag såg hur dyra avgifterna var så tvekade jag att dra i gång detta men sen bestämde jag mig ändå för att satsa. Nu funderar jag på om jag ska fortsätta eller inte. Statens avgifter gör att det inte lönar sig”, säger han.

”Jag kan inte förstå varför avgifterna ska vara så höga”, tillägger han. 

ANNONS

Han menar att avgiftssystemet inte tar hänsyn till verksamhetens omfattning. Trots att hans båt bara rymmer några få passagerare, måste han betala samma EKAN-avgift som större båtar med plats för upp till 12 personer.

Transportstyrelsen: Ska täcka våra kostnader

Enligt Transportstyrelsen är avgifterna satta för att uppnå full kostnadstäckning – alltså att myndighetens arbetskostnader ska täckas av de avgifter som tas ut. 

”Man betalar inte bara för sin egen kontroll utan är med och bidrar till att helheten ska fungera”, säger Tillsynssamordnare Daniel Hallström till TN. 

Han medger att resursbrist gjort att tillsynen inte skett i den utsträckning myndigheten önskat de senaste åren, men försvarar ändå avgiftens nivå.

Huruvida det vore rimligt att införa fler avgiftsnivåer beroende på båttyp och användning är han tveksam till.

”Det är alltid svårt att göra gränsdragningar på det sättet”.

För Jonas Hållén återstår nu att ta ett beslut. Fortsätta betala för att göra jobbet själv – eller lägga ner.

Läs också: Därför riskerar bostadsägare höjda avgifter. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi, pension och bostadsmarknad för Dagens PS. Brinner för att göra svåra ämnen begripliga.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS