Dagens PS

Sverige – från landet lagom till gräddfil för miljardärer

När Sverige blev en gräddfil för miljardärer
Helgens krönika reflekterar över Sveriges resa från folkhem och Bullerby till tummelplats för miljardärer. Den svenska självbilden har fått sig en ordentlig törn. Ett samhällsproblem som lett till en allt större erodering av medelklassen och ökad populism. Men vem ska lösa problemet? (Foto: Dagens PS/TT)
Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 11 maj 2025Publicerad: 11 maj 2025

KRÖNIKA: Sverige, landet som en gång gjorde sig känt för sin jämlikhet, sin sociala rörlighet, som satte begreppet folkhem och en frodande medelklass på kartan. Idag? Per capita har vi nästan flest miljardärer i världen. Det är en utveckling som är svår att förklara – och ännu svårare att försvara.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Affärsvärlden har vi idag 45 svenska dollarmiljardärer. 1996 var siffran 28. Enligt Andreas Cervenka, som gjort en strålande genomlysning av det svenska kapitalet, så är vi nu uppe i över 500 miljardärer totalt.

Deras samlade förmögenhet motsvarar cirka 70 procent av Sveriges BNP (Ja, du läste rätt) Hur gick detta egentligen till?

Miljardärer med statens hjälp

Det vore en förenkling att bara peka på entreprenörskap och innovationskraft. Visst, Sverige har fostrat några av världens mest framgångsrika techprofiler. Exempelvis Daniel Ek och Martin Lorentzon från Spotify och grundaren av Databricks Ali Ghodsi bland en uppsjö av andra duktiga techentreprenörer.

Men samtidigt har vi ett system där kapital koncentreras snabbare än i nästan något annat demokratiskt land.

2007 avskaffades förmögenhetsskatten. Sedan dess har räntorna legat på historiskt låga nivåer och värdet på fastigheter och aktier skjutit i höjden.

Det är ingen tillfällighet att H&M-arvtagaren Stefan Persson under ett år kunnat lägga till 20 miljarder kronor i sin pengahög enligt Affärsvärlden.

Samtidigt som hans bolags aktie (och svensk småspararfavorit) backat. Enligt Affärsvärlden beror ökningen istället på fastighetsvärderingar via Ramsbury Property.

ANNONS

Senaste nytt

Medierna bidrar genom att glorifiera

ANNONS

Många av de rikaste i Sverige har ärvt sina imperier. Se bara på familjerna Persson, Rausing, Schörling, Lundberg och Douglas. Arvet, inte arbetet, är den verkliga förmögenhetsmotorn. Carl Bennet får nästan en miljard i utdelningar varje år utan att behöva lyfta ett finger.

Medierna bidrar till narrativet. En avhandling från Örebro universitet visar att svenska medier sällan ifrågasätter hur miljardärer tjänat sina pengar. Istället berättas framgångssagor där miljardären är en hjälte snarare än en del av ett system som förstärker samhällets ojämlikhet.

När sedan Lundberg-sfären via Handelsbanken satsar miljoner på EFN. Sin egna så kallade “oberoende mediekanal” för att ytterligare förstärka detta. Ja, då är frågan var gränsen går?

Världens största kapitalförvaltare varnar

Larry Fink, vd för världens största kapitalförvaltare BlackRock, har gång på gång varnat för vad som händer när kapitalet koncentreras till ett fåtal.

Läs mer:
Larry Fink: “Dela vinsterna – annars brakar kapitalismen ihop” Dagens PS

I sitt senaste brev efterlyste han en mer rättvis fördelning av världens rikedomar. Inte av ideologiska skäl, utan av rationella. För när klyftorna blir för stora, hotas den ekonomiska stabiliteten i grunden.

Något som med knivskarp precision sätter fingret på Sverige och de senaste årens erodering av den svenska medelklassen. Och resultatet: ökade politiska klyftor, populism och ökad kriminalitet.

Sverige – en farlig illusion

ANNONS

I dag är Sverige ett av de länder som har flest miljardärer per capita i världen, bara slaget av rena skatteparadis. Men till skillnad från Monaco eller Caymanöarna har vi en självbild som jämlikhetens högborg.

Det är en farlig illusion.

När Erik Selins bank Norion skakas av penningtvättsutredningar och miljardärer som Roger Samuelsson och Torbjörn Törnqvist skatteoptimerar från Schweiz då bör frågan inte vara om vi ska ifrågasätta, utan varför vi inte gjort det tidigare.

När Handelsbankens mediekanal EFN gör ett “lifestylereportage” där Roger Samuelsson får tycka synd om sig själv för att han inte vill betala skatt. Då får man fundera över vilka signaler de sänder till marknaden?

Dags att vakna upp

Det här är inte en krönika mot framgång. Det är en krönika mot ansvarslöshet.

Mot ett system där kapital får växa ohämmat, utan att bidra tillbaka till samhället. Vi behöver fler som skapar, inte bara ärver, förvaltar och optimerar.

Det är dags att sluta sätta miljardärerna på piedestal och ifrågasätta hur de bidrar till det samhälle som gjort det möjligt för dom att skapa sina förmögenheter?

Man kan tycka mycket om USA, men där finns i varje fall en kultur bland förmögna att på olika sätt bidra till samhället. Där det tydligaste exempel på det är Gates foundation som ger tillbaka 2 000 miljarder.

ANNONS

I Sverige har allt fler får upp ögonen för det. Ett exempel är intitiativet Nordic Philanthropy Summit som bland stöttas av miljardären Cristina Ljungberg som visar att inställningen förhoppningsvis förändras över tid.

Läs mer:
Hon ger bort stora delar av sin förmögenhet. Dagens PS

I vilket samhälle vill du leva i?

Frågan är nu om Sverige vill vara en arena där miljardärer har gräddfil eller ett samhälle där förmögenhet även betyder ansvar.

För när en liten grupp kontrollerar en förmögenhet motsvarande 70 procent av Sveriges BNP, då har vi lämnat visionen av folkhemmet och en frodande medelklass för gott.

Larry Fink har rätt: om vi inte fördelar om makt och kapital, riskerar vi att förlora allt.

Frågan är inte längre ekonomisk – den är existentiell.

Läs mer:
Du är grodan som kokas när historien upprepar sig. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens PS och Realtid. Bevakar främst politik, världshändelser och makro. Har drivit Dagens PS sedan 2018.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens PS och Realtid. Bevakar främst politik, världshändelser och makro. Har drivit Dagens PS sedan 2018.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS