Allt fler svenskar litar på AI vid köpbeslut – och de som är lojala till ett varumärke betalar gärna mer än andra.
Svenskar litar mer på AI än på sin partner – när det gäller shopping


Mest läst i kategorin
En ny rapport från Accenture avslöjar hur artificiell intelligens snabbt håller på att förändra vårt sätt att handla. I undersökningen framgår att nära en tredjedel av svenska konsumenter redan använder AI som rådgivare när de ska fatta köpbeslut. Sju procent uppger till och med att generativ AI är deras mest betrodda källa i samband med inköp.
Det här signalerar ett tydligt skifte i konsumentbeteendet – från att förlita sig på reklam, butikspersonal eller vänner, till att använda AI som personlig shoppingassistent.
Men för att AI ska få inflytande måste den upplevas som pålitlig.
Rapporten visar att konsumenter fortfarande har högre tillit till varumärken än till AI. Därför menar Accenture att företag måste jobba hårt med att integrera AI i sitt varumärkesbygge på ett sätt som känns äkta och transparent.

Lojala svenskar betalar gärna mer
Sverige sticker också ut i rapporten när det gäller priskänslighet och lojalitet. Generellt är svenska konsumenter mycket prismedvetna – men samtidigt visar det sig att de som känner sig lojala till ett varumärke är mindre priskänsliga än det globala genomsnittet.
Faktum är att lojala svenska konsumenter är 70 procent mer benägna att acceptera ett högre pris för en vara, jämfört med dem som inte har samma starka koppling till ett visst varumärke. Det här öppnar upp för företag att satsa mer på att bygga relationer, snarare än att bara konkurrera med låga priser.
Det handlar alltså inte bara om att vinna kunder – utan om att vinna deras förtroende.

Svenska män använder AI för att slippa jobba
Fler unga män än kvinnor använder generativ AI för att minska sin arbetsbörda, visar en ny Sifo-undersökning. Samtidigt halkar Sverige efter
Delar mer data – om varumärket känns rätt
För varumärken som lyckas skapa äkta lojalitet finns ytterligare en fördel: svenska kunder blir betydligt mer generösa med sin personliga information. Konsumenter som känner stark tillhörighet till ett varumärke är 40 procent mer benägna att dela med sig av sin data, enligt rapporten.
Det här är viktig information för företag som vill använda AI på ett smartare sätt. Tillgången till korrekt och personlig data gör nämligen AI:n mer träffsäker – vilket i sin tur gör att den kan leverera mer relevanta rekommendationer.
Enligt Accenture kan AI därmed fungera som en slags förstärkare av lojalitet. När tekniken används rätt, blir den inte bara ett verktyg för effektivitet – utan en central del i kundupplevelsen.
Rätt använd AI avgör framtiden
En av slutsatserna i rapporten är att AI inte bara förändrar hur vi shoppar – utan också hur varumärken bygger relationer. I takt med att allt fler konsumenter använder AI i sina vardagsbeslut, blir det avgörande för företag att själva ta kontroll över tekniken.
De som lyckas använda AI för att bli mer relevanta för sina kunder – och samtidigt bygga långsiktig lojalitet – ser ut att ha ett övertag i framtidens konkurrens.

AI fick oväntad identitetskris i experiment med varuautomat
En AI som skulle driva en varuautomat spårade ur, fick identitetskris och hallucinerade. Ett varningsklocka för framtida AI-chefer. Kan artificiell
Missa inte:
Varning: Bedragarnas SMS från falska “Pensionsmyndigheten”. News 55
Så blåste kriminella pensionärer på miljarder via premiepensionen. E55
Historiska trendbrottet – Polen vänder sig bort från kolkraften. Realtid

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.

Åsa Wallenrud är en driven och erfaren motorjournalist med en stark passion för bilvärlden och teknik, gärna i kombination. Arbetat med varumärken som TV4 Nyhetsmorgon, Facit, M3, Lilla Gumman, Hem och Villamässor, Blocket, Byt Bil mfl.