Från den 1 juni blir det tillåtet med gårdsförsäljning av alkohol och nu finns uppdaterade regler. För den som vill hinna med sommarsäsongen är det hög tid att agera.
Advokaten tipsar: Så får du grönt ljus för gårdsförsäljning i sommar


Mest läst i kategorin
Den 9 maj kom ett efterlängtat besked för många småproducenter av öl och vin. Folkhälsomyndigheten har sagt sitt och efter många turer är de nya reglerna kring gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker klara.
Förslaget lättar något på kraven från tidigare vändor, som har kritiserats för att vara allt för omfattande. Men förändringen är marginell och det är fortfarande många rutiner som ska komma på plats.
Den som vill sälja vin, öl eller kanske snaps, i sommar får ligga i och har i princip ingen tid att förlora.
“Att sätta sig in i regelverket är A och O för att skyndsamt få sitt tillstånd”, säger Helena Nilsson advokat och delägare på Setterwalls Advokatbyrå, i ett pressmeddelande.
Läs även: Djävulen säljer knark på skolgården men vi jagar vinbönder Dagens PS.
“Efterlängtad frihetsreform”
Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker har debatterats länge och utretts flera gånger, med olika resultat, innan det förslag som nu vunnit laga kraft kom på plats.
Vid en pressträff den 5 juni 2024 talade statsminister Ulf Kristersson om en frihetsreform för svenskarna och svensk besöksnäring, rapporterar Dagens PS.
“Det här är en efterlängtad frihetsreform som öppnar för en växande bransch att fortsätta utveckla sig. Företagare som med hantverk och passion drivit sin näring med begränsade möjligheter att sälja sin produkt, ska nu kunna göra just detta ”, slog han fast.
Senaste nytt
Krav på kunskapsprov om gårdsförsäljning
Den nya lagen tillåter gårdsförsäljning under en sexårig prövoperiod, men kommer med en rad förbehåll och villkor. På Folkhälsomyndighetens hemsida finns de sammanfattade.
Ett av de tydligaste kraven är att gårdsförsäljningen måste ske i samband med ett ”kunskapshöjande arrangemang”. Det kan vara en guidad tur, en föreläsning om odling eller en ledd dryckesprovning. Riktlinjerna säger att det är evenemanget som ska stå i centrum, inte försäljningen.
I det nya förslaget har tiden för arrangemanget dock sänkts från 45 till 30 minuter.
Vidare måste information om alkoholens skadeverkningar förmedlas muntligt, en lättnad från det tidigare påbudet om skriftlig information. Och alla som har tänkt sig sälja alkoholdrycker måste i förväg avlägga ett kunskapsprov, om alkoholpolitik och regler för försäljning, som bokas in hos kommunen.
Enligt lagen får varje besökare maximalt köpa 0,7 liter spritdryck, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter andra jästa drycker.
Kommunerna ska godkänna
Kommunerna ska godkänna varje enskilt tillstånd och tillhandahålla tillsyn.
Advokaten Helena Zetterwall råder alla intresserade att börja direkt med det administrativa och med att planera sina arrangemang. Kunskapsprov ska skrivas, egenkontrollprogram upprättas och lokala regler kollas upp.
“Det är viktigt att förstå att det är ett helt nytt regelverk, och det kommer att ta tid för såväl verksamheter som kommuner att komma i gång med gårdsförsäljningen”, säger Helena Nilsson.
Läs även: Stark vecka för kronan. Rusar mot helgen. Dagens PS

Jusristens tips inför ansökan
1. Sätt rutiner för ditt arrangemang – och stäm av tiden med kommunen
Gårdsförsäljningen får endast ske i samband med ett “kunskapshöjande arrangemang”, som ska pågå i minst 30 minuter. Arrangemanget måste ledas av en fysisk person. Försäljningen får ske mellan klockan 10:00 och 20:00. Den enskilda kommunen avgör när inom det intervallet som gäller.
2. Möt kraven på egenkontroll
Den som bedriver gårdsförsäljning ska utöva “egenkontroll” över försäljningen och ansvara för att det finns ett egenkontrollprogram. Det handlar bland annat om hur arrangemanget genomförs, hur besökarna informeras om alkoholens skadeverkningar och hur ålderskontroller görs.
3. Identifiera vilka som ska göra kunskapsprovet
Den som ansöker om tillstånd för gårdsförsäljning ska avlägga ett prov. Provet avser tre områden: alkoholpolitik, bestämmelser om gårdsförsäljning och provsmakning samt tillsyn. Vilka som omfattas av provet kan skilja sig åt, till exempel beroende på verksamhetens storlek. Ta reda på vad som gäller!
4. Agera snabbt! Boka in provtillfälle och skicka in ansökan
Tidsramen är snäv. Från och med 20 maj går det att boka in provtillfällen och själva provet kan göras från och med månadsskiftet. Inlämning av ansökan, tillsammans med godkända kunskapsprov kan göras från och med 1 juni 2025. Hur lång tid handläggningen tar varierar från kommun till kommun.

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.