Donald Trump har gjort presidentämbetet till en kassako – för de sina. Fastighetsaffärer i Mellanöstern, oreglerade kryptovalutor och en exklusiv medlemsklubb för makteliten säkrar miljardbelopp för familjen och den innersta kretsen.
Trump slår mynt av makten – miljardregn från Qatar och krypto


Mest läst i kategorin
En granskande artikel i The Telegraph visar hur Trumpadministrationen har suddat ut gränsen mellan stat och affärer, på ett sätt som får de mest lojala “Make America Great Again”-anhängare att reagera negativt.
Vita Huset har förvandlats till en “pengamaskin” för egna intressen, skriver tidningen, som hört talespersoner från alla läger uttrycka oro för maktmissbruk och korruption.
Lyxplan från Qatar väcker ilska
Den utlösande faktorn för kritiken är det privatflygplan, värderat till 400 miljoner dollar, som Donald Trump planerar att ta emot från Qatars kungahus, vilket Dagens PS nyligen rapporterat om.

Gåvan, som kommer efter ett diplomatiskt besök i regionen, har väckt stor uppståndelse, inte minst då Qatar kopplats till finansiering av terrororganisationen Hamas.
Även Donald Trump-anhängarna har börjat se rött, rapporterar The Telegraph.
“Det är förmodligen första gången mina lyssnare, som brukar bli arga när jag kritiserar Trump, håller med mig om att det är en dålig idé,” säger den konservative radioprofilen Erick Erickson till tidningen.
Även Ben Shapiro, känd Trump-supporter, ställer sig frågande: “Om vi bytte ut namnen till Hunter och Joe Biden hade hela högern reagerat kraftigt.”
Läs mer: Saudiarabiens svar, ett rullande Mc Donalds. Dagens PS
Varningsklockor redan förra mandatperioden
Redan under förra mandatperioden i Vita huset, började varningsklockorna ringa när utländska regeringar bokade lyxmiddagar och hotellsviter vid Trumps anläggningar.
Nu har den amerikanske presidenten öppnat fler dörrar för den som vill vinna hans – eller barnens – gunst. Ett växande fastighetsimperium i Mellanöstern, egna kryptovalutor och en exklusiv medlemsklubb där de allra rikaste kan köpa sig tillträde till den innersta kretsen är flagranta exempel.
Aldrig har det aldrig varit lättare för Trumpfamiljen att slå mynt av makten och fylla sina fickor.
Fastigheter i öknen och Trump-torn i Dubai
Trumps söner, Eric och Donald Trump Jr, reste nyligen runt i Mellanöstern för att lansera nya miljardprojekt i familjens namn: ett 80-våningshotell i Jeddah, ett strandnära golf- och villakomplex i Qatar (värderat till 5,5 miljarder dollar) och flera investeringar i Dubai, bland annat en ny “Trump-tower”.
Qatars statliga utvecklare står bakom stora delar av finansieringen.
Enligt etikorganisationen CREW har Trump tjänat minst 9,6 miljoner dollar på Mellanöstern-deals under sin tid i Vita huset
Skämtkrypto nu värld miljarder
Presidentfamiljen har även kastat sig in i kryptobranschen. Två så kallade “memecoins”, en sorts skämtvalutor, $TRUMP och World Liberty Financial (WLF) är bland de mest lönsamma affärerna för Trump-entouraget hittills, som uppges ha tjänat miljarder.

$TRUMP, som ges ut av en aktör med nära koppling till presidentfamiljen och till 80 procent kontrolleras av insiders, har enligt The Telegraph ett marknadsvärde på 2,65 miljarder dollar (per 14 maj 2025). Enligt analysföretaget Chainalysis har den genererat över 320 miljoner dollar i transaktionsavgifter.
Valutan kan användas som biljett till exklusiva event, inklusive middagar med Donald Trump.
WLF, där Trump själv titulerar sig “chief crypto advocate”, har sålt $WLFI-tokens för 550 miljoner dollar. Enligt New York Times har Trump-familjens andel i kryptovalutorna redan passerat 1,1 miljarder dollar.
Avreglerar marknaden
Samtidigt har administrationen drivit igenom stora lättnader i kryptoregleringen. Justitiedepartementet har lagt ned sin enhet för kryptobrott, och den nya lagen GENIUS Act ska bana väg för så kallade stablecoins i det federala betalningssystemet.
Lättnaderna väntas gynna Trump-familjen, liksom ett nytt projekt med en Abu Dhabi-stödd “stablecoin” förväntas generera hundratals miljoner.
“Det är en konstitutionell och korrupt röra,” säger Norm Eisen, tidigare etikrådgivare i Vita huset under Obama-administrationen, och pekar på den uppenbara intressekonflikten, som saknar motstycke i amerikansk historia.
“Hur kan man lita på en president som själv reglerar en bransch” frågar han sig.
Andra pekar på kryptobolagen som de stor vinnarna, i Trump-eran och att kryptovalutorna nu blir officiellt erkända. Under måndagen anslöt sig en av krypto branschens största börser, Coinbase, till S&P 500 – aktieindexet som följer de största börsnoterade företagen i USA.
“Jag tycker att det är ett historiskt ögonblick för branschen och ett riktigt speciellt ögonblick för Coinbase”, säger Faryar Shirzad, företagets policychef, till radiostationen NPR.
Läs även: Bitcoin spräcker snart magiska gränsen igen. Dagens PS
Priset för närheten till makten: 500 000 dollar
Tillgång till presidentens inre krets är mer än någonsin en fråga om pengar. Klubben “Executive Branch”, startad av Donald Trump Jr, tar över en halv miljon dollar i medlemsavgift.
Även detta får traditionella MAGA-anhängare tveksamma.
”Den här typen av skumraskbeteende undergräver hans agenda och trovärdighet. Även om det inte är brottsligt, är det dålig publicitet,” sade Ben Shapiro.
Men det verkar fungera. Presidentens installationskommitté slog alla tidigare rekord och samlade in 239 miljoner dollar i donationer från företag och lobbyister. Det är mer än dubbelt så mycket som Trump själv fick in 2017 och mer än fyra gånger vad George W Bush fick ihop 2005.
“Det är fritt fram för korruption i Washington,” säger Jordan Libowitz på etikgruppen CREW till The Telegraph.
Vita huset avfärdar kritiken och försvarar presidentens agerande:
“President Trump agerar endast i det amerikanska folkets bästa intresse, vilket bekräftas av att han blivit omvald med ett starkt mandat”
Läs även: Trumps nya plan och nya plan. Dagens PS.

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.