Dagens PS

Teslas bilförsäljning rasar i Europa – och mest i Sverige

nyheter
De kraftfulla protesterna mot Teslas vd Elon Musk sätter djupa spår i den amerikanska elbilsjättens försäljning i Europa. (Foto: Lindsey Wasson/AP/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 07 maj 2025Publicerad: 07 maj 2025

Elon Musk torde få djupa veck i pannan när han studerar de extremt usla försäljningssiffrorna av Teslas elbilar i Europa och där Sverige utmärker sig med största försäljningsraset. Lär mer om det i vår morgonbrief.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dramatiskt tapp för Teslas bilar i Europa

Försäljningen för Elon Musks elbilar i Europa störtdyker. I Storbritannien, en av få marknader där Tesla rapporterade en starkare försäljning under första kvartalet, backar försäljningen med hela 62 procent i april, enligt den brittiska bilindustrins handelsgrupp SMMT.

I Danmark är nedgången 67 procent under månaden och i Nederländerna rasar försäljningen med 74 procent, medan nedgången i Portugal “bara” är 33 procent i april.

I Sverie då? Ja, här faller faktiskt Teslas bilförsäljning mest i april, enorma 81 procent, medan den backar 59 procent i Frankrike.

Tesla har inte kommenterat siffrorna. (Reuters och CNN)

ANNONS

Senaste nytt

Blandad öppning att vänta på Europas börser

Det lutar åt en blandad öppning på de europeiska marknaderna på onsdagen inför resultatet av den amerikanska centralbanken Federal Reserves senaste penningpolitiska möte. Fed kommer senare under onsdagen att göra tillkännagivanden om räntebanan och USA:s ekonomiska tillstånd.

Sannolikheten att Fed sänker räntorna är försvinnande liten, bara 3,1 procent, enligt mätningar.

På Europas börser förväntas Storbritanniens index öppna 6 punkter lägre på 8 591. Tysklands ledande index antas klättra 40 punkter till 23 276, och Frankrikes 5 punkter till 7 696. Italiens börsindex kommer enligt prognosen att gå upp 26 punkter till 38 018, enligt data från IG. (CNBC)

ANNONS

Indien har anfallit Pakistan i nattlig räd

Pakistansk militär rapporterar om minst åtta dödade och flera skadade när Indien vid midnatt, lokal tid, attackerade flera mål i Pakistan.

Flera explosioner hördes i bergen runt staden Muzaffarabad i Kashmir-regionen. Andra platser i Pakistan ska ha attackerats med robotar, uppger SVT.

Indisk militär, som bekräftar bombningarna, säger att attackerna varit inriktade på att slå ut “infrastruktur som styrs av terrorister”. Det ska röra sig om nio anfall mot pakistanska mål.

Robotar ska även ha avfyrats mot Jammu och Kashmir. Indien hävdar att terrorister har planerat attacker mot indiska mål. Inga militära anläggningar ska ha träffats, enligt uttalandet från indisk militär.

Pakistans försvarsminister Khawaja Asif säger till Geo news att landet skjutit ned två indiska stridsflygplan och en drönare. Försvarsministern hävdar att Indiens robotar träffat civila mål. Enligt en talesperson för den pakistanska militären ska två moskéer ha attackerats. Pakistan lovar att svara på attackerna och Indien rapporterar om att tre civila har dödats i artilleield från Pakistan.

Indiens attack nu beskrivs som en hämnd för massakern på 26 indiska turister förra månaden i Kashmir. Pakistan har förnekat inblandning i dådet. Den indiska armén skriver på X att “rättvisa har skipats”, berättar SVT.

FN:s generalsekreterare António Guterres är mycket oroad över det de upptrappade spänningarna mellan Indien och Pakistan och manar till “maximal militär återhållsamhet från båda länderna”, meddelar FN:s talesperson. (SVT)

Spänt möte mellan Trump och Kanadas premiärminister

ANNONS

Kanadas nyvalde premiärminister Mark Carney deklarerade bestämt under sitt möte med USA:s president Donald Trump i Vita huset att Kanada inte är till salu och aldrig kommer att bli det.

Trump försökte charma Carney genom att säga att de båda länderna borde ingå ett “vackert äktenskap”, men den kanadensiska premiärministern gjorde klart även efteråt inför pressuppbådet att han beordrat Trump att sluta snacka om Kanada som en amerikansk delstat.

Mark Carney tog hem segern i det kanadensiska valet genom sitt löfte att inte böja sig för Trumps hot om att införliva Kanada med USA. Under samtalen i Ovala rummet diskuterade Trump och Carney möjligheten till förhandlingar om handelsavtal och tullnivåer, dock utan att nå en lösning. (Ekot)

USA och Kina träffas för handelssamtal

Finansminister Scott Bessent och USA:s handelsrepresentant Jamieson Greer ska träffa vice premiärminister He Lifeng i Schweiz i syfte att trappa ned handelsspänningarna efter tullhöjningarna från båda sidor.

Mötet har bekräftats från både USA och Kina. Det startar på torsdag den 9 maj och pågår fram till 12 maj, men enligt USA ska samtalen med Kina äga rum på lördag och söndag.

“Jag ser fram emot produktiva samtal när vi arbetar för att återställa balansen i det internationella ekonomiska systemet för att bättre tjäna USA:s intressen”, säger USA:s finansminister Scott Bessent i ett uttalande.

“Min känsla är att det här kommer att handla om nedtrappning, inte om det stora handelsavtalet”, säger Bessent i en intervju med Fox News.

Under besöket i Schweiz ska den amerikanska finansministern även träffa Schweiz president Karin Keller-Sutter. (The Wall Street Journal)

ANNONS

Toppchef: USA:s oljeindustri har toppat

En topp-vd i branschen bedömer att den amerikanska oljeindustrin, som just nu är världens största, nått sin topp.

Under veckan har råoljepriserna sjunkit till nytt fyraårslägsta sedan pandemin. Orsaken är tilltagande rädsla för en lågkonjunktur och oväntade produktionsökningar från Opec-länderna och deras allierade.

“I takt med att en global avmattning sprider sig i alla branscher, svänger amerikanska oljeproducenter snabbt för att sänka borriggar och sänka kostnaderna med priser som nu ligger under lönsamhetsnivåerna, inklusive viktiga Texas Permian-producenter Diamondback Energy och Coterra Energy”, framgår det.

“Vi tror att vi befinner oss vid en brytpunkt för amerikansk oljeproduktion till nuvarande råvarupriser”, förklarar Diamondbacks ordförande och vd Travis Stice i ett brev till aktieägarna. (Fortune)

Kina stimulerar ekonomin med sänkt ränta

Kina har beslutat att sänka sin styrränta och minska mängden kontanter som långivare måste ha i reserv. Det är ett försök från Peking-regimen att lyfta ekonomin i en tid där världens näst största ekonomi befinner sig i handelskrig med den världsledande ekonomin USA.

“People’s Bank of China sänkte den omvända sjudagarsräntan till 1,4 procent från 1,5 procent, enligt guvernör Pan Gongsheng. Centralbanken kommer också att minska reservkravskvoten med en halv procentenhet”. (Bloomberg)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS