Dagens PS

Storbolagen stärker greppet med Trump-taktik

Mark Zuckerberg, Jeff Bezos och Elon Musk på plats på Donald Trumps installation. (Foto: Julia Demaree Nikhinson/AP/TT)
I maktens korridorer, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos och Elon Musk på plats på Donald Trumps installation. (Foto: Julia Demaree Nikhinson/AP/TT)
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska
Uppdaterad: 28 maj 2025Publicerad: 28 maj 2025

De amerikanska storbolagen stärker sitt grepp om världsekonomin när AI ritar om kartan och Trump-tillgång blir en faktor för att göra affärer. Men det har sitt pris.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trodde du att framtiden tillhörde snabbfotade scaleups? Att storbolag skulle dö ut som dinosaurier och ersättas av virtuella nätverksföretag? Nja, riktigt så ser det inte ut. I varje fall inte just nu.

Storlek är fortsatt en konkurrensfördel i näringslivet. Även om kartan har ritats om sedan det tidiga 2000-talet har det aldrig varit bättre att vara ett riktigt stor än nu. Så kallade “super star firms” har momentum och gapet mellan stora och små ökar, enligt en analys i The Economist.

”Storleken spelar roll, mer än någonsin”, skriver tidningen

Orsaken tillskrivs tre parallella trender: AI, ökad geopolitisk osäkerhet och Donald Trumps politiska maktkoncentration.

Artificiell intelligens har blivit en kraftfull konkurrensfördel, för dem som har råd.

Den geopolitiska osäkerheten gynnar spelare med muskler.

Möjligheten till politiskt inflytande, sedan Donald Trumps tillträde som president, gynnar stora bolag som betalar för sig. Om de inte råkar hamna i onåd.

Läs även: Trumps tullar hotar industrin för diamanter. Dagens PS

AI gynnar storföretagen

ANNONS

När det gäller AI är lätt att tro att storbolag skulle vara för trögrörliga och byråkratiska för att dra nytta av tekniksprånget, men så ser det alltså inte ut, enligt The Economist.

Stora företag, som har råd med teknikinvesteringar och hantering av stora data är de som har bäst möjlighet att få utväxling på den nya tekniken.

”AI gynnar de som har råd att bygga de bästa verktygen, anställa de bästa experterna och träna på de största datamängderna,” konstaterar Sanjin Bicancic på konsultföretaget Bain till The Economist.

I december publicerade Bain & Company en studie över företagens AI-investeringar. Här framgår att företag med över 5 miljarder dollar i omsättning investerade i snitt 27 miljoner dollar i generativ AI under 2024, vilket är en femfaldig ökning jämfört med året innan. Det är också tre gånger så mycket som än de 9 miljoner som företag med en omsättning mellan 500 miljoner och 5 miljarder dollar lade på AI.

Med tanke på att de största bolagen i USA (och världen) sett till omsättning är techbolag, Microsoft, Apple och Nvidia är just nu topp tre, är det fullt logiskt att de får bäst utväxling på sina AI-satsningar.

Men också mer traditionella storföretag som JPMorgan Chase och UnitedHealth har rullat ut AI-lösningar till hundratusentals anställda och utvecklat hundratals interna applikationer.

Mindre bolag kämpar med att komma igång. För att lyckas krävs struktur, datakvalitet och långsiktig kapacitet, vilket bara de störst har på plats, konstaterar The Economist.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025
Relevance släpper kvartalsrapport
Spela klippet
PS Partner

Rekordstart för Relevance – ”Q1 är normalt en mardröm”

15 maj 2025

Tullar, motståndskraft och inflytande

Men framgång handlar inte bara om att investera i ny teknik, utan om ekonomisk uthållighet och politiskt inflytande. Även här har de senaste årens utveckling spelat storbolagen i händerna.

Pandemin visade vilka som klarade krisen bäst. Trumps oförutsägbara handelspolitik och återkommande bud om tullar, har visat hur viktigt det är med stabilitet.

Robusta balansräkningar och breda leverantörsnätverk är receptet för motståndskraft mot kriser.

ANNONS

”Under pandemin fick vi ständigt samtal från småbolag som inte fick tag på fraktkapacitet. De stora stod först i kön,” säger Philip Damaskonsultfirman Drewry som är specialiserad på shipping.

The Economists analys visar att de största börsföretagen ökade sin lönsamhet markant efter pandemin. I sju av nio icke-finansiella branscher var toppkvintilen – det vill säga de med högst omsättning – mer lönsamma 2023–2024 än före pandemin.

Småbolagen däremot tappade i lönsamhet, i lika många sektorer.

Läs även: Trump slår mynt av makten. Miljardregn från Qatar och krypto. Dagens PS

Möten i maktens korridorer

Det är inte bara ekonomiska muskler som räknas, utan också kontakter. I Trumps USA handlar det inte bara om att visa styrka i resultaträkningen, utan också i Washington. Politisk access är viktigare än någonsin, vilket gynnar dem som kan betala för sig.

Talande är att företagen i S&P 500:s Index´s toppkvartil typiskt sett lade över 3 miljoner dollar på lobbying under 2024, enligt analysföretaget OpenSecrets. Det är mer än fem gånger så mycket som bolagen längre ned på listan.

”Så många företag vill till Vita huset… Erbjud 10 miljarder dollar eller mer och jag är där,” sade Donald Trump i ett uttalande i februari.

Vad fick de för pengarna? Direkt tillgång till politiska beslutsfattare och möjlighet att påverka reglerna.

ANNONS

I april mötte vd:arna för Walmart, Target och Home Depot presidenten för att diskutera tullar. Mindre aktörer var inte inbjudna.

Trumpadministrationen hävdar gärna att företag lovat investeringar på biljonbelopp (trillions) i USA under hans presidentperiod, främst tack vare hans politik med tullar, skattesänkningar och avregleringar.

Men det är en sanning med modifikation. Sant är att vissa investeringar gjorts, exempelvis från Apple och Nvidia, men flera av dem var redan planerade, vissa gjordes under Joe Bidens tid eller är en del av företagens normala driftskostnader, skriver Washington Post.

Framgången har ett pris

I ljuset av allt detta blir det ändå logiskt att USA:s minsta börsbolag, Russell 2000-index är ned 12 procent, medan storbolagen på S&P 100 bara har backat 4 procent, sedan Donald Trump kom till makten.

Apple fick en försmak av Trumps handelspolitik när produktionen skulle läggas i Indien
Apple fick en försmak av Trumps handelspolitik när produktionen skulle läggas i Indien (Foyo Yuki Iwamura AP/TT)

Men trots momentum står även storbolagen inför risker. De som är för långsamma, särskilt när det gäller att anamma AI och ny teknik, riskerar att bli omsprungna av mer agila uppstickare byggda kring tekniken från grunden.

Och om Trumps handelskrig blir varaktigt kan det slå riktigt hårt mot de största. Storbolagen får i snitt 23 procent av sin försäljning från utlandet, jämfört med bara 7 procent för de minsta.

Att stå allt för nära den politiska makten och påtryckningarna är inte alltid en fördel. Inflytandet kommer med granskning, något Apple nyligen fick erfara när Trump hotade med en 25-procentig tull på iPhones som tillverkas utanför USA, efter att företaget flyttat delar av sin iPhone-produktion till Indien.

Den typen av aggression har inte riktats mot de många mindre företag som gjort liknande justeringar i sina leverantörskedjor.

“Amerikanska företagsjättar bör förbereda sig på rejäl huvudvärk,” avslutar The Economist

Läs även: Europa pratar USA agerar. Techbolagen nobbar den europeiska marknaden. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS