Efter ett decennium av motgångar för den europeiska dryckesindustrin kan det nu vara dags för en vändning enligt investerare.
Skål! Dryckesaktiernas tid är här


Mest läst i kategorin
Den tyska tidningen Focus Moneys genomgång av branschen visar att flera av jättarna inom öl, vin och sprit nu handlas på attraktiva nivåer, trots fortsatt utmanande förutsättningar.
Det är framför allt stigande råvarupriser och energikostnader som slagit hårt mot bryggerier och spritjättar de senaste åren. Även mindre utrymme i konsumenternas plånböcker i kombination med en ökande hälsotrend har påverkat vinsterna.
Bland annat har Carlsberg och Remy Cointreau sett sina börsvärden sjunka de senaste åren.
Läs även:
Bottennotering: Världens vinkonsumtion rasar. Dagens PS
För investerare kan det dock vara ett bra tillfälle att investera från botten. Analytiker pekar på att bolag som Diageo, Pernod Ricard och Campari nu värderas under sina historiska multiplar, samtidigt som vinsterna förväntas stabiliseras eller stiga under andra halvåret 2025.
Diageo, världens största spritbolag, står inför en möjlig vändning efter att aktien pressats ned 45 procent under tre år. Med en direktavkastning på cirka fyra procent är bolaget nu åter intressant för defensiva portföljer.
”Turnaround case” i bryggerier och sprittillverkare
Bryggerijättarna är inte sena att justera strategierna. Carlsberg och Heineken satsar på alkoholfria alternativ och premiumsegmentet för att bibehålla marginaler.

Svenska Kopparbergs, den enda av bryggerierna i landet som finns på börsen, har varit något av en småspararfavorit de senaste åren men har också sett ett tapp med 26 procent de senaste tre åren.
Med en ökande tillväxt, men laggande lönsamhet, samt en direktavkastning på över 6 procent kan även Kopparbergs sticka iväg framöver.
Framförallt är bolaget exponerat mot den viktiga brittiska marknaden. Det brittiska pundets utveckling samt konsumenternas tillgångar i landet kan få stor betydelse för Kopparbergs. Även ett pågående EU-förslag om vad som får säljas som cider eller inte kan få stor betydelse framöver.
Köptillfällen på den europeiska marknaden.
På den tyska marknaden har mindre aktörer som Schloss Wachenheim (ledande inom sekt och mousserande viner) breddat sitt produktutbud och därmed sett en stabil efterfrågan i Centraleuropa. Här förväntas omsättningen växa med 10 procent under 2025/26, och direktavkastningen ligger på attraktiva 4,1 procent.
Även tyska Berentzen har tappat på börsen och ser nu attraktiva ut enligt Focus Market då de siktar på ökad lönsamhet och höjt sin utdelning.
Läs även:
Gen Z skippar alkohol – väljer nöje utan promille. Realtid
Även Campari har tvingats till kursändring efter ett tufft 2024, med ny vd och storförvärv av konjakstillverkaren Courvoisier som gav negativ börseffekt, enligt Reuters. Aktiens värde har störtdykt från närmare 9 euro till nuvarande 6 de senaste tolv månaderna.
Men bolaget flaggar för att man redan under hösten räknar med en betydligt högre tillväxttakt – en turnaround som kan ge skjuts åt kursen om bolaget lyckas integrera förvärvet av Courvoisier effektivt.
Dryckesindustrin kan hinna ikapp resten snart
Dryckesindustrin har alltid lockat investerare med sina stabila kassaflöden och höga utdelningar.
Samtidigt är sektorn inte immun mot cykliska trender, valutakurser eller politiska beslut, som Trumps tullhot eller EUs hälsoregleringar.
Den europeiska börsbilden präglas dock just nu av låga värderingar jämfört med andra sektorer vilket är ett tecken på att marknaden diskonterat mycket av de dåliga nyheterna.
Missa inte:
Gårdsförsäljning: Inte en enda ansökan. Dagens PS
Frågan är om dryckesaktier nu är en klassisk ”contrarian”-investering. Flera bolag har anpassat strategierna till nya konsumtionsmönster, skurit kostnader och stärker premium- och alkoholfritt-segmenten.
Med direktavkastningar mellan 3 och 5 procent, potential till återköp och en låg värderingsbas framstår sektorn som attraktiv för långsiktiga europeiska investerare.
Men för den som vill investera krävs uthållighet. Vändningen lär inte bli snabb, utan en gradvis återhämtning i takt med att inflationen mattas och konsumenternas köpkraft stabiliseras.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.