Redan hårt åtgångna Tesla presterade sämre än förväntat i sin rapport för det andra kvartalet. Elon Musk tror på några skakiga kvartal till innan vändning. Samtidigt som han vill öka egna kontrollen över bolaget.
Sämsta på tio år för Tesla – Musk vill ha mer kontroll


Mest läst i kategorin
Tesla redovisar en vinst per aktie om 40 cent för det andra kvartalet, vilket var i linje med förväntningarna.
Omsättningen landade på 22,5 miljarder dollar. Detta är jämfört med estimaten som var på 22,64 miljarder dollar, går det att läsa i rapporten.
Det var andra kvartalet i rad som omsättningen sjönk i jämförelse med samma period året innan. Det var också en minskning på cirka 12 procent över året, den största minskningen på över ett decennium.
Fordonsintäkterna sjönk också med 16 procent från 19,9 miljarder andra kvartalet i fjol till 16,7 miljarder samma kvartal i år.
Tesla har även tidigare uppgivit att antalet förväntat levererade fordon skulle uppgå till 384 000 under andra kvartalet. Detta innebär en nedgång med 14 procent jämfört med andra kvartalet i fjol. Under första kvartalet sjönk även leveranserna med 13 procent.
Läs även:
Tesla tappar i toppen – vad händer bakom kulisserna? Dagens PS
I EU har leveranserna minskat rejält i juni till 20 349 bilar. Vilket är ett ras på 39,5 procent mot ett år tidigare. Totalt sjönk nybilsregistreringen med 7,3 procent
Teslas aktie sjunker
Teslas aktie har sjunkit med närmare 18 procent i år och förväntas sjunka ännu mer efter rapporten.
Anledningarna till den fallande kursen anses till viss del bero på vd Elon Musks agerande och uttalanden. Han har bland annat stött ytterhögerpartier som AFD i Tyskland. Dessutom har han bidragit till mångmiljonneddragningar i USA via Doge, samt hamnat i bråk med president Donald Trump.
När Elon Musk i juni i år meddelade att han skulle starta ett nytt politiskt parti tappade Tesla 600 miljarder kronor. Detta skedde i börsvärde på bara en handelsdag.
Samtidigt finns det andra skäl till Teslas ekonomiska bekymmer. Bland annat är den tidigare skattelättnaden på 7500 dollar för elbilar på väg att försvinna. Detta beror på att den löper ut i september i år.
Tesla har även haft en lukrativ verksamhet med försäljning av utsläppsrätter till andra biltillverkare. Den ser nu ut att minska kraftigt då regulatoriska krediter sjönk med 26 procent till 439 miljoner dollar.
Läs även:
Inkomstbortfallet som kan driva Tesla till förlust. Realtid
Dessa förväntas sjunka ytterligare då Trump-administrationen planerar att ta bort böter för biltillverkare som misslyckas med att uppfylla federala bränslestandarder.
“Vi befinner oss i en övergångsperiod där vi kommer att förlora många incitament i USA”, säger Elon Musk enligt Financial Times.
Vill stärka greppet – men inte för mycket
Elon Musk meddelade under efterföljande earnings call till kvartalsrapporten att han är oroad över sitt ägande om 13 procent i Tesla. Detta ägande anses för lågt, skriver Fortune. Enligt Musk riskerar han att bli utmanövrerad av “aktivistägare”.
Missa inte:
EU:s nästa drag kan tvinga dem att köpa elbilar. Dagens PS
Samtidigt medger han att han inte vill äga allt för mycket. Detta beror på att det måste finnas möjligheter för styrelsen att kunna sparka honom om han skulle bli “galen”.
Musks 13 procent är i dag värt cirka 139 miljarder dollar, i bolaget som är värderat kring 1 biljon dollar totalt. Tidigare har han sagt att han skulle vilja ha en ägarandel på runt 25 procent. Detta skulle vara större än de stora institutionella ägarna Vanguard och Blackrock.
Som en kommentar till resultatet i andra kvartalet konstaterade Musk att bolaget nu “förmodligen kan ha några tuffa kvartal framöver”.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.