Dagens PS

Var fjärde torsk är rysk – trots kriget i Ukraina

Nyfångad torsk.
Var fjärde torsk och mer än var fjärde Alaska Pollock som konsumeras i EU är rysk. (Arkivbild: Björn Larsson Rosvall/TT)
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska
Uppdaterad: 06 maj 2025Publicerad: 06 maj 2025

EU trappar upp sanktionerna mot Ryssland med höjda tullar, men de gäller inte fisk. Torsk och pollock till ett värde av 7 miljarder kronor konsumeras i Europa och finansierar indirekt kriget i Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Väldigt mycket av den fisk vi konsumerar kommer från den ryska flottan, det är oacceptabelt”, säger Isabella Lövin (MP), EU-parlamentariker och tidigare miljöminister med stort engagemang i EU:s fiskeripolitik, till Ekot.

Isabella Lövin (MP)
Isabella Lövin (MP) tycker att det är oacceptabelt att så mycket rysk fisk handlas och äts i EU. (Foto: Caisa Rasmussen, TT)

Rysk fisk inte listad

Med uppdaterade tullregler vill EU öka trycket på Kreml och försvåra finansieringen av kriget i Ukraina genom att göra ryska varor dyrare på den europeiska marknaden. Bland förslagen finns ökade tullar på jordbruksprodukter och vissa kvävehaltiga gödningsmedel.

Men trots ambitionen att minska beroendet av ryska råvaror lämnas fisk utanför listan. EU är starkt beroende av framför allt alaskapollock. Och även om fisk är en kommersiell exportvara klassas den som “humanitär vara”, undantagen från sanktioner förklarar brittiska The Fishing Daily.

Läs mer: Hela Östersjöfisket snart utslaget

Var fjärde torsk – och mer än var fjärde pollock

Enligt Ekot kommer var fjärde torsk och 28 procent av all alaskapollock i EU från Ryssland. Värdet av den handlade fisken beräknas uppgå till 700 miljoner euro per år.

Den officiella importen till Sverige är låg. Men rysk fisk riskerar ändå att hamna på svenska tallrikar dold i förädlade produkter, till exempel fiskpinnar, som har bearbetats i andra EU-länder eller Kina innan de landade i svenska butikshyllor.

ANNONS

“Intäkterna från den här handeln bidrar direkt till krigföringen i Ukraina”, säger Isabella Lövin.

EU:s moraliska dilemma

Fiskfrågan speglar ett bredare dilemma för EU. Precis som när det gäller gasimporten från Ryssland, vars värde – även i dagens minskade omfattning – överstiger stödet till Ukraina, kämpar unionen med att matcha sina politiska ambitioner med handelsmässiga realiteter.

Om två veckor möts EU:s utrikesministrar i Bryssel för att diskutera nästa sanktionspaket mot Ryssland. Isabella Lövin har lämnat in en skrivelse för att lyfta fiskfrågan, men ser det som osannolikt att få gehör.

“I dagsläget är det inte troligt, eftersom frågan hittills knappast har lyfts”, säger hon till Ekot.

Läs mer: EU:s beroende av rysk gas. Därför är de ryska avtalen en rävsax

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska
Alexandra Heymowska

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS