Dagens PS

Nyhetsveckan: Navalnyj död, tufft för pensionärer och bilindustrin

Ulf Kristersson
Statsminister Ulf Kristersson (M) talar på en manifestation för Ukraina på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion 2022. (Foto: Caisa Rasmussen/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 25 feb. 2024Publicerad: 25 feb. 2024

Dålig fart i bilindustrin och sämre köpkraft för pensionärer var några av nyhetsveckans ämnen, tillsammans med den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död och tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tips för ett långt liv intresserar läsarna, men för de äldre är tiderna tuffa då köpkraften från pensionerna inte hänger med när saker blir dyrare – prishöjningarna är helt enkelt högre än pensionshöjningarna. Den som hade riktigt otur i veckan fick också besked både om chockhöjd elnätsavgift och sänkt tjänstepension.

Läs även: Fem vanor som ger ett långt liv (Dagens PS)

Läs även: Tuff start på året för pensionärer (Dagens PS)

Läs även: Så många får sänkt pension (Dagens PS)

Läs även: Chockhöga elnätsavgifter drabbar villaägare (Dagens PS)

Volvo Black edition
Efter en rensning i modellbeteckningarna släpper nu Volvo två riktigt elaka versioner för gatan. Lika svarta på utsidan som däck-spåren de kan lägga på asfalten. (Foto: Volvo)

Bilindustrin har tappat fart, prognoserna är mörka och vägen fram skakig för många biltillverkare. Andra typer av fordon har haft en starkare vecka, där AB Volvo satte börsrekord varje dag i veckan och Saab lyfter på nyheter om stridsflygförsäljningar i samband med att statsminister Ulf Kristersson besökte Ungern, som nu till slut tänker sig att godkänna Sveriges ansökan om Natomedlemskap. Volvo Cars har det tufft på börsen men kan trösta sig med att Dagens PS läsare uppskattar de nya svarta bilarna.

Läs även: “Volvo Cars har det jättetufft” (Dagens PS)

ANNONS

Läs även: Volvo släpper svarta fartmonster (Dagens PS)

Läs även: Nu rullar huvuden hos Audi (Dagens PS)

Läs även: Konkurs för stor bilhandlare, nu auktioneras konkursboet bort (Dagens PS)

Läs även: Volvo sätter börsrekord varje dag – 90 får sluta (Dagens PS)

Läs även: Ungern och Saab i ny stridsflyg-affär (Dagens PS)

Navalnyj
Foto på Aleksej Navalnyj, lagt tillsammans med blommor utanför Rysslands ambassad i Berlin, Tyskland. (Foto: Markus Schreiber/AP/TT)

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj avled i veckan i fängelse i Sibirien, efter att tidigare utsatts för mordförsök av Vladimir Putins regim. Has änka Julia Navalnaja svär att fortsätta sin makes kamp. Aleksej Navalnyj blev 47 år.

Läs mer: “Vi anklagar Putin – han mördade Navalnyj” (Debattartikel)

ANNONS

Läs även: Navalnyjs död stoppar inte hennes kamp mot Putin (Dagens PS)

Ryssland olja
Ryskt oljefartyg på väg ut ur hamn. Indiens rekordköp av rysk olja har tagit udden av restriktionerna. (Foto: TT)

På lördagen var det tvåårsdagen sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022. Både statsminister Ulf Kristersson (M) och oppositionsledaren och förra statsministern Magdalena Andersson (S) talade på Sergels Torg. Putins krigsmaskin fortsätter att finansieras bland annat av miljardhålet i västs sanktioner som är oljeförsäljning till Indien, som ursäktar sig med att annars skulle oljepriset bli dubbelt så högt. Bensin- och diesel är åtminstone billigare, men det är visst bara temporärt enligt regeringens kalkyler då reduktionsplikten ska återkomma 2027.

Läs även: Två år av krig: “Ryssland förändrat i grunden” (Dagens PS)

Läs även: Ryssland rekordrikt på sin olja (Dagens PS)

Läs även: Då blir diesel dyrare igen (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS