Dagens PS

Volvo sätter börsrekord varje dag – 90 får sluta

Volvo
Volvo går superstarkt på börsen, men anställda i Arvika får sluta. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 feb. 2024Publicerad: 23 feb. 2024

Trots börsrekord på börsrekord för lastbilstillverkaren AB Volvo – 90 personer kommer att få sluta på fabriken i Arvika.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

AB Volvo (börskurs AB Volvo) har en grym svit på Stockholmsbörsen och sätter nya kursrekord varje dag. Men de glada tiderna gäller inte alla.

90 bemanningsanställda på Volvo i Arvika har varslats om uppsägning. De har sin anställning via Manpower.

“En cyklisk bransch”

Beslutet motiveras med sjunkande efterfrågan.

“Vi verkar i en cyklisk bransch, efterfrågan tenderar att öka och minska i takt med hög- och lågkonjunkturer. Nu har vi kört stenhårt sedan pandemin, ökat antalet bemanningsanställda från 0 till 160 för att klara toppen. Nu ser vi en minskad efterfrågan med 15 procent på Europamarknaden och anpassar oss efter det”, säger fabrikschefen Mikael Liljestrand till SVT Nyheter Värmland.

“Vi kommer att halvera antalet konsulter vi tar in från bemanningsbolaget. Det är alltid tråkigt att dra ned, men det berör ingen Volvoanställd personal i Arvika”.

Det är i stället bemanningsföretaget Manpower som får hantera att deras personal behöver nya jobb.

“I nuläget är det osäkert hur många som till slut kommer att beröras. Varslen gäller vid slutet av kvartal 2, alltså i slutet av juni, och för oss i bemanningsbranschen är det en lång tidshorizont. Vi kommer att leta nya uppdragsgivare, så i slutänden är det svårt att säga hur många som kommer att beröras”, säger Hélène Belin, kommunikationsansvarig på Manpower till SVT Nyheter Värmland.

ANNONS

Volvos aktie mot nya börsrekord

Samtidigt fortsätter aktien för AB Volvo mot nya rekord. På fredagen passerar bolaget för första gången någonsin 280 kronor per aktie. Håller dagens plussiffror i sig blir det tionde raka handelsdagen på plus för Volvo.

Samtidigt som bolaget varslar fortsätter aktien att sätta nya rekord. För första gången någonsin passerar den över 280 kronor på fredagen (plus 1,3 procent vid 11-tiden), och om detta håller i sig kommer aktien att ha stigit under de senaste tio handelsdagarna.

Läs även: AB Volvos vd nöjd med Q4-siffrorna (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS