Dagens PS

Tuff start på året för pensionärer

Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam, anser att den allmänna pensionen behöver höjas till 60 procent av slutlönen
Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam, anser att den allmänna pensionen behöver höjas till 60 procent av slutlönen. (Foto: Jessica Gow)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 feb. 2024Publicerad: 22 feb. 2024

Den allmänna pensionen höjdes vid årsskiftet med i genomsnitt 638 kronor före skatt, det verkar dock inte ha förbättrat ekonomin för våra pensionärer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots höjningen av den allmänna pensionen minskade dess köpkraft i januari 2024 med i genomsnitt 95 kronor för alla pensionärer, jämfört med ett år tidigare, det visar nya beräkningar från Folksam.

Minskade mer för män

Jämfört med januari 2023 minskade enligt beräkningarna den allmänna pensionens köpkraft för alla pensionärer, men minskningen är olika för kvinnor och för män.

För kvinnor minskade köpkraften bara med i genomsnitt 16 kronor, men för män minskade den i genomsnitt med 210 kronor i månaden.

Den allmänna pensionen består av inkomstpension, tilläggspension, premiepension, garantipension och inkomstpensionstillägg.

Skillnaden i köpkraft för kvinnor och män beror på att kvinnors allmänna pension i högre grad består av garantipension, och vid årsskiftet höjdes den med med 9,1 procent.

För män kommer den allmänna pensionen oftare från inkomstpension och den höjdes bara med 1 procent.

Behövs förändringar

ANNONS

“Återigen inleds ett nytt år med en försämring av den allmänna pensionens köpkraft för Sveriges pensionärer”, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam, i ett pressmeddelande.

Han tillägger att de enda ljusningarna är att kvinnor i 97 kommuner får en mindre ökning av sin köpkraft och att inflationen förhoppningsvis sjunker under året.

Stigande matpriser och ökade boendekostnader innebär dock en tuff start på 2024 för många pensionärer, menar han.

“De senaste åren har varit tuffa för väldigt många pensionärer och inledningen av 2024 är inget undantag även om en del kvinnliga pensionärer trots nuvarande inflationsnivå får en liten förbättring av sin köpkraft”, säger Håkan Svärdman i pressmeddelandet.

Han anser att det behövs förändringar som långsiktigt och varaktigt höjer den allmänna pensionen från dagens 45 procent av slutlönen till de 60 procent som utlovats.

Läs mer: Du kan byta fond om det går minus Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS