Dagens PS

Chockhöga elnätsavgifter drabbar villaägare

villaägare
För många villaägare i södra Stockholmsområdet ökar årskostnaden för elnätet nu med över 20 procent. (Foto: TT / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 feb. 2024Publicerad: 18 feb. 2024

Här ökar årskostnaden för många villaägare med över 20 procent när energijätten Eon höjer elnätsavgifterna, och fler bjässar höjer även sina nätavgifter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens Industri berättar att den tyska energikoncernen Eon höjer sina avgifter för elnätet, vilket i sin tur slår extra hårt mot många villaägare i södra Stockholmsområdet som får påslag på sina årskostnader för elnätet mer än 20 procent.

Eon är inte det enda energibolaget som höjer nätavgifterna, även Vattenfall och Ellevio höjer sina nätavgifter i genomsnitt.

För många svenska elkonsumenter blir följden “rejält höjda elnätskostnader”, skriver tidningen som konstaterar att energijättarna påbörjade sina höjningar av nätavgifterna 1 januari i år.

Inflationen orsaken, enligt Eon Sverige

“Bakom höjningen ligger den höga inflationen med bland annat kraftigt höjda priser på elnätsutrustning, stigande räntor och stor efterfrågan på kapacitet för att möjliggöra energiomställningen, vilket kräver förstärkningar av elnätet”, säger Patric Elmén, presschef på Eon Sverige, i ett skriftligt svar på Di:s frågor.

De aktuella prishöjningarna från Eon varierar i landet men i södra Sverige får det stor effekt även på lägenhetskunder, som pådyvlas en 14 procent högre årskostnad och i Stockholm blir årskostnaden för lägenhetskunder ännu högre, 16 procent, medan ökningen i område Nord stannar vid 2 procent och 3 procent för villaägare.

Läs mer i Di:s artikel hur prishöjningarna påverkar energijättarnas kunder, och hur du drabbas.

Läs även: Bostadspriser och elkostnader stiger i hushållen Dagens PS

ANNONS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS