Dagens PS

Fem vanor som ger ett långt liv

Hunzadalen, här har människor fem vanor som ger dem ett långt liv
Hunzadalen, här har människor fem vanor som ger dem ett långt liv. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 feb. 2024Publicerad: 19 feb. 2024

I en avlägsen dal i Pakistan lever människor i genomsnitt till 100. De följer fem olika diet- och livsstilsvanor för ett långt liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hunza är ett bergsområde i norra Pakistan där invånarna verkar trotsa alla medicinska odds. Här bor främst Burusho- och Wakhi-folket, det skriver CNBC.

I århundraden har de levt sina liv i avlägsna byar där bekvämligheterna är minimala och hälsofaciliteterna rudimentära, trots det visar studier att deras medellivslängd är cirka 100 år.

Deras fem vanor

Här är några spännande vanor som hjälper människorna i Hunza att få ett långt liv.

De äter aprikoskärnor och aprikoskärnolja. I Hunzadalen är aprikosträd en av de viktigaste grödorna.

Studier har visat att aprikoskärnor kan hjälpa till att bekämpa cancer och andra inflammationskällor i kroppen. Det beror delvis på en glykosid kallad amygdalin.

Nästan alla traditionella maträtter i Hunza innehåller aprikoskärnolja. De äter även torkade aprikoser som hjälper mot höjdsjuka.

De rör på sig hela tiden. Här är människor aktiva och friska hela livet, äldre familjemedlemmar går fortfarande med korna och fåren på bete, samlar ved och utför andra hushållssysslor.

ANNONS

De äldre deltar även i samhällsaktiviteter och människor i alla åldrar cyklar, åker skridskor och deltar varje dag i sporter som fotboll och cricket.

De dricker glaciärvatten. I Hunza finns det flera dussin glaciärer och alla smälter under sommaren. Forskare har länge intresserat sig för den glänsande mörkgrå vätskan som kallas Hunzavatten.

Glaciärvattnet filtreras naturligt av lager av is och sten och innehåller värdefulla mineraler. Vissa hävdar att det innehåller kvartsmineraler i kolloid form, som anses vara kraftfulla antioxidanter.

Smältvattnet finns vanligtvis mellan maj och oktober och lokalbefolkningen föredrar det framför filtrerat vatten.

De äter sällan processade livsmedel. Människor i Hunza äter sällan bearbetad mat och här finns inga snabbmatställen.

Nästan allt kött de äter kommer från djur som levt lokalt och som slaktats nyligen. Maten lagas vanligtvis av färska ingredienser och nästan alla odlar någon grönsak, spenat, tomater och potatis är populära.

De har starka samhällsvärderingar. I Hunza är byar och stadsdelar tätt sammansvetsade och människorna tar hand om varandra, särskilt om sina äldre.

Här finns inga äldreboenden, de äldsta är högt respekterade och tas omhand av sina familjer.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Det finns nästan ingen brottslighet och små barn kan gå omkring på egen hand, här leker barnen ute i stället för att kolla på skärmar, skriver CNBC.

Läs mer: Det här är vad som behövs för att leva 100 år Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS