Dagens PS

Så många får sänkt pension

Hundratusentals får sin tjänstepension sänkt med 5 procent
Hundratusentals får sin tjänstepension sänkt med 5 procent. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 feb. 2024Publicerad: 16 feb. 2024

KPA har sänkt tjänstepensionen för nästan 200 000 personer, trots att 2023 var ett starkt börsår med världsindex som slutade på 20 procent plus.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionärer i KPA:s traditionella försäkring får sänkt tjänstepension med 5 procent, det handlar om 195 000 personer, rapporterar Senioren.

Begränsar sänkningen

För pensionärer som har valt att få livslång utbetalning är den genomsnittliga sänkningen 45 kronor i månaden före skatt.

Om inte KPA från och med den 1 januari i år hade infört en regel som begränsar sänkningen till 5 procent från ett år till nästa, hade den kunnat bli större.

Johan Sjöström, affärsområdeschef på KPA Pension, menar att det här skapar en tryggare och mer förutsebar tjänstepension för deras kunder.

“Många kunder har även en förmånsbestämd pension som har ökat 2024 och som utbetalas tillsammans med den premiebestämda traditionella pensionen. Så det här berör endast en del av den totala pensionsutbetalningen”, säger han till Aftonbladet.

ANNONS

Senaste nytt

Andra sänkningar

Redan förra året sänkte Alecta och AMF utbetalningarna från sina traditionella försäkringar och Pensionsmyndigheten meddelade nyligen att premiepensionen sänktes från årsskiftet för 375 000 personer med traditionell försäkring.

ANNONS

“Det är utvecklingen i omvärlden och på de finansiella marknaderna de senaste åren som bidrar till att utbetalningarna för vissa har blivit lägre”, säger Johan Sjöström till Aftonbladet.

Han tillägger som förklaring att omvärldsutvecklingen och nedgången på finansiella marknader år 2022 fick genomslag först i år.

Otydlig information

De som berörs av sänkningen informerades enligt honom om de nya reglerna i höstas, men SPF Seniorernas pensionsexpert Anna Eriksson har trots det fått många samtal från besvikna pensionärer med KPA-pension.

“Det är helt grundläggande att man informerar tydligt vad det är för regler som gäller, vilka villkor som gäller, varför pensionen går upp eller ner och framför allt hur det påverkar den enskilda individen”, säger hon till Senioren.

Hon tycker att informationen ska finnas tydligt tillgänglig på bolagets webbplats och att man inte ska behöva leta sig fram till den.

“Det är också beklagligt att KPA inte har några räkneexempel, det hade underlättat för förståelsen för de drygt 200 000 personer som drabbas av sänkningen”, säger hon till Senioren.

Läs mer: Färdiggnällt – svenska pensionärer rikare än du tror? Dagens PS

ANNONS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS