Den här veckan pekas ut som den mest avgörande på flera år för världsekonomin. En rad tunga besked väntas – från kvartalsrapporter från techjättar till nya siffror om BNP, konsumentförtroende och inflation.
Viktigaste veckan för ekonomin på åratal


Mest läst i kategorin
Hur är läget i världsekonomin egentligen? Det kommer vi att få veta den här veckan, som CNN utnämner till den viktigaste på åratal, främst för USA.
Här är ett axplock av den viktiga data som släpps under de sista dagarna i juli och de första i augusti:
Företagens vinster: Det är kvartalsrapportsäsong bland de stora börsbolagen, och bland några av de jättar som släpper sina siffror under veckan finns Microsoft, Meta, Amazon och Apple. Börsen är på rekordhöga nivåer, och hittills har cirka 80 procent av S&P 500-företagen som rapporterar vinster den här säsongen överträffat förväntningarna, enligt FactSet.
CNN skriver att fortsatt starka resultat för storbolagen kan fortsätta driva upp börsen, även om vissa investerare börjar tycka att det är för höga värderingar. Donald Trump kan också få ytterligare självförtroende kring sina tullar, då han menar att marknaden nu accepterat dem.
Konsumenternas förtroende: Två viktiga datapunkter om hur konsumenterna ser på ekonomin i USA släpps den här veckan, konsumentförtroendet mätt av Conference Board och Konsumentförtroendeundersökningen från University of Michigan. Båda mätpunkterna var på rekordlåga nivåer i våras med oro kring återkommande inflation, och då konsumenternas utgifter står för två tredjedelar av ekonomin är det en viktig signal för ekonomin i stort.
Enligt CNN visar den senaste datan från detaljhandeln att konsumenterna är försiktiga med sina utgifter. Men det är möjligt att oron minskar något i takt med att nya handelsavtal skrivs på av Trumpadministrationen.
BNP sjönk första kvartalet
BNP: BNP står för bruttonationalprodukten, vilket är ett mått på den totala ekonomiska aktiviteten i ett land. Under det första kvartalet i år sjönk USA:s BNP för första gången sedan 2022, vilket dock kan ha påverkats av att företagen byggde upp lager inför Trumps tullar, och därför drev upp importen till onormalt höga nivåer. Experterna förväntar sig en återhämtning i siffrorna för det andra kvartalet som släpps i veckan, möjligen med en motsatt tulleffekt från det första kvartalet, där företagen använder upp sina lager istället för dyrare importer.
Räntebesked från Federal Reserve: USA:s centralbank Federal Reserve levererar räntebesked på onsdag. Beskedet väntas bli att ingen förändring görs, men för första gången på decennier väntas några av guvernörerna gå emot majoriteten om beskedet. USA:s president Donald Trump har frekvent kritiserat centralbankschefen Jerome Powell för att han är emot en räntesänkning. Nästa sänkning väntas komma i september, enligt CNN.
Inflation: En av anledningarna till att Federal Reserve tvekar om att sänka räntan är att inflationen stiger, där PCE-indexet (Personal Consumption Expenditures) är av extra stor betydelse för banken, enligt CNN. Sannolikt vill centralbanken se effekterna av Trumps tullpolitik först, där vissa varor som möbler och leksaker nu börjar öka i pris i takt med att de lager som byggdes upp före tullarna börjar att ta slut. PCE-indexet släpper ny data den sista juli, på torsdag.
Förhandlar med Kina i Stockholm
Handelsavtal: Trump-administrationen har satt deadline för att skriva på nya handelsavtal med USA till på fredag – då de tullsatser han utlovade i april har frusits till den 1 augusti. De som inte slutit några avtal innan dess får ta vad de får, enligt presidenten. Han kan visserligen välja att skjuta fram deadline om han vill.
“Det kommer i princip att säga, ‘ni kommer att betala 10 procent, ni kommer att betala 15 procent, ni kommer att betala kanske mindre, jag vet inte”, sa Trump till reportrar innan han åkte på en resa till Skottland enligt CNN.
USA och Kina ska i dagarna fortsätta att förhandla om ett avtal, denna gång i Stockholm.
Jobben: Arbetskraften i USA har sjunkit de senaste månaderna, som en följd av massdeportationer. Det kan sägas vara en följd av politiska prioriteringar. Däremot sjunker arbetstillfällena i tillverkningsindustrin, vilket inte alls är i linje med Trumps politik. Ytterligare en svag rapport skulle öka oron om var USA:s arbetsmarknad är på väg, enligt CNN.
Läs även: “Underkastelse”: Frankrikes premiärminister sågar USA-EU-avtalet (Dagens PS)
Läs även: Oljepriserna stiger efter USA:s EU-avtal (Dagens PS)
Läs även: USA och Kina ska göra ny tullpaus – i Stockholm (Dagens PS)

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.