Dagens PS

Riksbankens rävsax: Svettig sommar för Thedéen

Riksbankens rävsax
Marknaden har redan prisat in svenska räntesänkningar. Men dagens inflationsbesked kan innebära käppar i riksbankens hjul. (Kollage: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 07 juli 2025Publicerad: 07 juli 2025

När inflationssiffrorna för juni kommer in växer frågetecknen kring Riksbanken och planerna för framtiden. Lättar man verkligen på penningpolitiken när inflationen ökar?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När SCB presenterade den preliminära inflationssiffran för juni var den överraskande hög. Prognoserna pekade på en KPIF på 2,5 procent, men den preliminära siffran säger 2,9.

Svensk ekonomi går som bekant inte bra. 2025 skulle bjuda på återhämtning, men tillväxten ser ut att bli ännu lägre än 2024. Därför väntar sig många ytterligare penningpolitiska lättnader från den pressade Riksbanken.

Men med oväntat hög inflation är det rimligt att fråga sig om det verkligen är sannolikt.

Läs även:
Kaos i Cannes och jordgubbe för 200 kr. Så svängde pengar och politik i veckan. Dagens PS

Inflationen i juni 2025

Inflationen enligt KPI steg preliminärt till 0,8 procent i juni, upp från 0,2 procent i maj. Månadsförändringen var 0,5 procent. Även KPIF ökade, från 2,3 till 2,9 procent, och KPIF exklusive energi (KPIF-XE) steg till 3,3 procent.

Statistiken är ett snabbestimat från SCB, medan de definitiva siffrorna publiceras 14 juli. KPI påverkas av bolåneräntor, vilket KPIF inte gör, och KPIF är Riksbankens viktigaste inflationsmått.

Riksbanken pressas från två håll

Oväntat hög inflation brukar innebära återhållsamhet från Riksbanken. Man vill inte gasa på när priserna ökar snabbare än önskat. Dessutom hänger mycket av den berömda osäkerheten kvar. Geopolitiskt kaos, tullhot och tuffare tider för svensk export.

ANNONS

Riksbanken vill helst veta säkert var ekonomin är på väg innan man agerar.

Men som motvikt till detta har vi förstås den relativt höga svenska arbetslösheten, en ekonomi som inte hittar fotfästet och konsumenter som tycks hålla tillbaka i väntan på bättre tider. Lättnader i form av ännu lägre räntor är efterlängtat bland många.

Och därav sitter Riksbanken i något av en rävsax. Ska inflationen pressas ytterligare eller ska ekonomin stimuleras?

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

För många IT-projekt misslyckas – här är misstagen du måste undvika

22 maj 2025

Ekonomisk stimulans väger tyngre

Men trots den oväntat höga juniinflationen talar experterna fortfarande om en sänkning.

”Sommarmånaderna brukar vara ganska volatila och priserna kan röra sig både uppåt och nedåt, inte minst med tanke på hur vår omvärld ser ut nu”, säger Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB till Dagens Industri.

”Det här var ingen bra siffra, det ska man inte sticka under stol med. Men håll huvudet kallt, även om det kan vara svårt i detta väder. Att bedriva penningpolitik utifrån en månadssiffra är inte klokt”, säger han.

Statistiken för juli månad kommer med andra ord att väga tung när Riksbanken väljer penningpolitisk väg för den svenska hösten.

Stockholmsbörsen verkar ta fasta på Roberts råd och har tagit in siffran med viss ro. Nedgång på måndagen motsvarar ungefär de allmänna nedgången på de europeiska börserna. Kronan och de svenska räntorna ökar däremot på förmiddagen.

ANNONS

Läs även:
“Bakslag” – Riksbankens nästa räntesänkning hotad. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS