Dagens PS

Ond spiral i Kina skadar en redan sargad ekonomi

Kina
Kinas deflation förvärras när företagen trixar med sanningen och växer på konstgjord väg. (Foto: Andy Wong/AP/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 11 juli 2025Publicerad: 11 juli 2025

Ekonom konstaterar att skenet bedrar i Kina, där det ser ut som att företagen har bra snurr men den bistra verkligheten är att landets deflation förvärras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

CNBC:s berättar om det alarmerande mönstret i Kina. Först rusar företagen i en bransch och för att upprätthålla de goda affärerna använder samma företag sedan rabatter.

“På ytan dominerar du, men innerst inne betalar du ett högt pris för att dominera. Du får inte de intäkter som behövs för att fortsätta”, säger chefsekonomen Alicia Garcia Herrero på ett webbinarium på fredagen, berättar den amerikanska finansnyhetskanalen.

Överallt dribblar Kinas företag med sanningen

Hon företräder Natixis i Asien-Stillahavsområdet som gjort en studie av 2 500 börsnoterade företag i olika branscher i Kina.

När många av dessa företag växer på konstgjord väg förstärker det Kinas redan hotande deflationstryck i ekonomin, varnar chefsekonomen.

Och problemet är utbrett.

“Du kan se det sektor för sektor, företag för företag”, konstaterar Alicia Garcia Herrero.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Nöje & Underhållning

Peter Jöback bjuder hem publiken till sin egen trädgård

10 juli 2025

Får negativa effekter på flera fronter i landet

CNBC förklarar hur det hela spiller över på konsumentpriserna. Dessa sjönk med 0,1 procent i Kina under första halvåret, jämfört med för ett år sedan, samtidigt som producentpriserna backade med 2,8 procent under första sex månaderna i år.

ANNONS

Blott sju av 48 underkategorier i landets producentpriser steg under samma tid. Allt medan ungefär hälften av de 37 underkategorierna i konsumentpriskorgen gick upp.

I Kina beskriver regimen detta som “involution”, en tillbakagång, och något som måste bekämpas i en ofta hård och improduktiv konkurrens bland de inhemska företagen.

Ond spiral som vittnar om en kall ekonomi i Kina

Det talas om en ond spiral som ger en skev bild av den kinesiska ekonomin.

“Med involution känns den kinesiska ekonomin mycket kallare än vad den totala tillväxten antyder”, säger Larry Hu, chefsekonom för Kina på Macquarie, i en rapport som släpptes på torsdagen, skriver CNBC vidare.

På ytan ser det ut som de kinesiska företagen växer så det sprakar, men enligt chefsekonomen Hu ökade företagen i Fastlandskina sin personalstyrka totalt sett bara med 1 procent 2024.

Så svag ökning av personalstyrkan har företagen aldrig upplevt tidigare.

Bland andra BYD och Xiaomi kör med rabatter

“Massiva investeringar leder till priskrig och dålig avkastning för aktieägarna. Men för beslutsfattarna kan intensiv konkurrens bidra till att uppnå industriell uppgradering och självförsörjning”, förklarar Larry Hu.

ANNONS

I sammanhanget nämns såväl Kinas elbilsjätte BYD och smartphoneföretaget Xiaomi, som båda använder prisdumpningar som försäljningsknep.

För andra, utländska företag som försäker hävda sig i Kina är den här utvecklingen förödande. Amerikanska kaffejätten Starbucks har behållit sina priser medan kinesiska rivaler lockar med en kopp kaffe till vrakpris.

Fastighetssektorn fortsätter göra regimen sömnlös

Inom den kommersiella fastighetssektorn, som länge varit den kinesiska kommuniststatens stora huvudvärk, märks samma tendenser. Där har fastighetsbolag som försökt höja priserna drabbats av högre vakanser, alltså tomma lokalytor då det blivit mer problematiskt att hyra ut.

På tisdag väntas Kina, världens näst största ekonomi, släppa sina BNP-siffror för andra kvartalet. Enligt CNBC, som hänvisar till en Reutersenkät, antas landet ha haft en BNP-tillväxt på 5,2 procent i Q2.

Och även om det är en svagare BNP-ökning än i Q1 är det i linje med de nationella målen med en ekonomisk tillväxt på 5 procent i år.

Ekonom: Upplagt för mer stress i ekonomin

Jianwei Xu, seniorekonom för Greater China på Natixis, flaggar för att Kinas ekonomi kommer att bli mer stressad under andra halvåret. Han konstaterar att vinsterna faller, särskilt inom tillverkningsindustrin, och att fler hushåll i Kina upplever större svårigheter med att hitta jobb.

Samtidigt är det mer komplicerat för den kinesiska staten att ingripa mot den oroande utvecklingen nu än tidigare då färre statliga företag uppges vara inblandade. Det är i huvudsak privata företag som står för överkapaciteten som påverkar Kinas samlade ekonomi negativt.

ANNONS

Det säger Robin Xing, chefsekonom för Kina på Morgan Stanley i en ny rapport, berättar CNBC.

Kommunistregimen har kommit till vägs ände, eller?

Xing framhåller också att regeringen redan tampas med en hög skuldnivå, 100 procent av BNP, vilket kan lägga krokben för en mer “aggressiv finanspolitisk expansion” än vad som redan är fallet.

CNBC berättar dock att det styrande kommunistpartiets officiella tidskrift Qiushi antytt att regimen inte har något annat val än att ta tag i den involutionsliknande konkurrensen.

En varning utfärdades i artikeln, som publicerades 1 juli och där regeringsmöten på hög nivå citerades, att utvecklingen kan orsaka “allvarlig ekonomisk skada”.

Så parerar USA och EU mot det kinesiska hotet

Både USA och EU uppges redan i fjol ha vidtagit åtgärder mot Kinas överkapacitetsproblem genom att främst höja tullarna på kinesiska elbilar.

I en Goldman Sachs-rapport, som refereras, radas den ena sektorn efter den andra upp i Kina som kännetecknas av överkapacitet.

Läs även: Punkterad jätte: Priserna sjunker i Kina Dagens PS

ANNONS

Läs mer: Nya siffror avslöjar: Kinas bilmarknad på väg mot kollaps Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med nästan 40 år i yrket. Har varit allmänreporter, kriminalreporter, jobbat med print och digitala medier, och var en tid chefredaktör för ett magasin på Dagens PS, samt under en kort period nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och senare redaktionschef för News55.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med nästan 40 år i yrket. Har varit allmänreporter, kriminalreporter, jobbat med print och digitala medier, och var en tid chefredaktör för ett magasin på Dagens PS, samt under en kort period nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och senare redaktionschef för News55.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS