Det handlar om lågkonjunktur, en arbetslöshet som inte viker och tullhot från USA. Svensk ekonomi är i gungning, menar ekonomerna.
Mest dystert inför Riksbankens besked


Mest läst i kategorin
Inför Riksbankens räntebesked torsdag 8 maj väntar sig ekonomer att det blir ett avvaktande besked från centralbanken och ingen sänkning.
Samtidigt varnar de för vikande tillväxt och är oroliga för en möjlig stagflation.
”I dag är jag mer orolig för tillväxten än för inflationen”, säger Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg hos TN.
”Svagare tillväxt än väntat, försämrat konsumentförtroende och tecken på en lång lågkonjunktur talar i grunden för en lägre ränta, men det är fortfarande rimligt att vara försiktig. Inflationstrycket är inte helt borta, och handelskonflikter kan slå mot globala leveranskedjor, vilket kan skapa bristsituationer och driva upp priserna igen”, konstaterar hon.
Ny räntesänkning? Så tror experterna inför Riksbankens besked. Dagens PS
”Svår avvägning”
Susanne Spector, chefsekonom på Danske bank, menar att det är en svår avvägning.
”Preliminära BNP-siffror för första kvartalet visade på nolltillväxt och konsumentförtroendet har fallit brant. För Riksbanken är det dock viktigare att företagens prisplaner fortsatt är förhöjda och att företagens inflationsförväntningar på ett års sikt har stigit markant. Här och nu är det klokt att avvakta och vänta in mer information”, säger Spector.
Efter onsdagens inflationsbesked konstaterar Spector att situationen är ”oroväckande”.
Inflationstakten enligt KPIF låg kvar på 2,3 procent i april, men bakom ytan finns anledning till oro.
Lägre energipriser och en starkare krona borde sänka inflationen men inga tecken på det finns i företagens kalkyler.
Riksbankens räntebesked: “Har aldrig varit svårare att förutse”. Dagens PS
Senaste nytt
Kvar på höga nivåer
”När vi tittar i Konjunkturinstitutets barometer låg prisplanerna kvar på höga nivåer. Vi såg inga avtryck utifrån att kronan stärkts och energipriserna sjunkit, och det är oroväckande eftersom de borde ha fallit”, säger Spector hos EFN.
”Det talar för att företagen är pressade att höja priserna eller att de ser möjligheter att höja dem trots en svag efterfrågan för att behålla sin lönsamhet”, tillägger hon.
”Tullhoten allvarliga för svensk ekonomi”
Fredrik Isaksson, chefsekonom hos Byggföretagen, ser Donald Trumps tullhot som allvarliga hot mot tillväxten.
”Det Donald Trump presenterade på kvällen den 2 april betyder att global tillväxt kommer att bli betydligt svagare framöver och svagare än vad vi räknade med. Tillväxten i svensk ekonomi kommer att bli svagare och med tanke på att återhämtningen redan i utgångsläget var svag med hög arbetslöshet och vikande sysselsättning tycker jag att det är motiverat att sänka styrräntan”, menar Isaksson hos TN.
”Det är dock mycket möjligt att Riksbanken avvaktar och återkommer med en sänkning först i juni i samband med att de tar fram en ny penningpolitisk rapport”, säger han.
Trots inflationssiffran – låg tro på räntesänkning i maj. Dagens PS
Inflationen vänder trenden – är Riksbanken på väg att svänga? Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.