Dagens PS

Indien pekas ut som handelskrigets vinnare

Indien kan bli vinnare på handelskriget
Soluppgång vid Kanyakumari, Indiens sydligaste punkt. Nu ser hela Indien ut att få en uppgång och bli vinnare i det globala handelskriget. (Foto: Manish Swarup/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 05 maj 2025Publicerad: 05 maj 2025

Den globala handeln börjar nu på allvar känna av de nya amerikanska tullarna. Den ihållande osäkerhet som finns spär på effekterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Edvard Lundkvist om inflation
Spela klippet
PS Studio

Låg inflation kan vara lugnet före stormen

02 maj 2025

De tullar och det handelskrig USA:s president Donald Trump startat mot resten av världen, får nu hjulen att sakta av i den världsekonomi som i decennier haft hög grad smord av en förutsägbar och relativt fri handel, konstaterar Reuters.

Under veckan som gick sänkte såväl stora multinationella företag som nischade e-handlare sina försäljningsmål för 2025, varnade för nedskärningar eller såg över sina affärsplaner.

Parallellt med det reviderade stora ekonomier sina tillväxtkalkyler och osäkerheten i sig skruvar ned alla ekonomiska förväntningar.

Indien tänkbar vinnare

Samtidigt upprepar finansmarknaderna envist sitt mantra om att ”det kanske inte blir så farligt” och satsar på att USA och Kina kommer att förhandla och att USA därur kan dra ned på sitt handelskrig.

“USA:s tullpolitik är en allvarlig negativ chock för världen på kort sikt”, säger Isabelle Mateos y Lago, koncernchef för franska BNP Paribas.

“De amerikanska tullarna i slutändan kan vara mer beständiga och på en högre nivå än man tidigare trott”, säger hon om de generella amerikanska tullar som i dag är 10 procent och kompletteras av högre, sektorspecifika av gifter på produkter som stål, aluminium och bilar.

Apple berett att lämna Kina. Dagens PS

ANNONS

Senaste nytt

Kina ”utvärderar” USA-förslag

ANNONS

Kinas regering sade i fredags att landet utvärderar ett erbjudande från USA om att föra samtal om de tullar som USA drivit fram. Trump-regimen säger sig också vara nära avtal med länder som Indien, Sydkorea och Japan kring tullar och handel.

Beslutet förra veckan från USA:s sida om att ta bort den tullfria hanteringen av e-handelspaket värda mindre än 800 dollar från Kina och Hongkong är ett hårt slag för många e-handlare, både mindre sådana och jättar som Temu, Shein och Amazon.

Ingen kris: Här är elbilarna som går bra. Dagens PS

”Ohållbart för företag”

“Vi går från noll till 145 procent, vilket verkligen är ohållbart för företag och ohållbart för kunder”, säger Cindy Allen, vd för Trade Force Multiplier, ett globalt handelskonsultföretag, hos Reuters.

“Jag har redan sett många små och medelstora företag välja att lämna marknaden helt”.

Tullarna fick Bank of Japan att sänka sina tillväxtprognoser förra veckan. Samma sak har Mena, regionen Mellanöstern och Nordafrika, gjort liksom Nederländerna.

Kinas fabriksaktivitet minskade i den snabbaste takten på 16 månader under april, visade siffror som redovisades förra veckan. En motsvarande brittisk kontroll visar att den brittiska industriexporten minskade april i den snabbaste takten på nästan fem år.

Därför pekas Indien ut som vinnare

ANNONS

I andra riktningen noterar analytiker att Indien, vars tillväxt april var den högsta på tio månader, kan sluta som en vinnare i tullkriget. Lägre tullar än Kina och flytt av produktion till landet, vilket Apple indikerat, är två ingredienser i den framgångstårtan.

“Indien är väl positionerat för att vara ett alternativ till Kina som leverantör av varor till USA på omedelbar sikt”, menar ekonomen Shilan Shah hos Capital Economics som tror at strafftullar mot Kina är “här för att stanna”.

IMF om USA:s tullar: “En stor negativ chock”. Dagens PS

I handelskrigets skugga ser Indien sin gyllene chans. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS