Tillväxten mattas av, skulderna skenar och världshandeln bromsar in. Risken för en global kris ökar när USA, Europa och Asien står inför stora utmaningar.
Djupare kris på väg: ”Vi är livrädda för stagflation”


Mest läst i kategorin
OECD förutspår att den globala BNP-tillväxten sjunker från 3,2 procent i år till 3,0 procent 2026. En marginell nedgång vid första anblick, men bakom siffrorna tornar problemen upp sig.
Riskerna sträcker sig från amerikanska tullkrig till stigande livsmedelspriser och en skenande skuldsättning som saknar motstycke.
Läs även:
Ryska ministerns varning: “Vi är på gränsen”. Realtid
Tullar och inflation skakar USA
USA står i centrum för oron. Enligt Wall Street Journal bedömer 64 ledande ekonomer att risken för recession inom ett år ligger på 45 procent. JPMorgan går längre, och sätter siffran till 60 procent. Orsaken: president Trumps tullar.
“Vi skulle kunna få en betydligt mer allvarlig recession än vi förutsett. Just nu ser det ut att bli en grund recession, men det kan snabbt bli värre,” säger Diane Swonk, chefsekonom på KPMG till Wall Street Journal.
Federal Reserve har ett snävt handlingsutrymme. Inflationen är för närvarande stabil men fortfarande över målet, samtidigt som tillväxten vacklar. Fed-chefen Jerome Powell varnar för en “löne-pris-spiral” som kan ge varaktigt höga priser, och i värsta fall ett stagflationsliknande scenario.
Skuldernas kris växer i tysthet
Världens totala skuld uppgick under första kvartalet 2025 till 324 biljoner dollar, motsvarande 325 procent av global BNP.
I utvecklingsländer ligger skuldkvoten på rekordhöga 245 procent, vilket gör dem mer sårbara för stigande räntor och en starkare dollar, säger Economics FX i en video som argumenterar för att den globala ekonomin bromsar in.
“Problemet med hög skuld är att den minskar motståndskraften. Ju högre räntor, desto svårare blir det att hantera nästa kris,” konstateras det i en av analyserna.
Handel och tillväxt bromsar in
Även i Europa och Asien syns avmattningen. Euroområdets tillväxt väntas landa på 1 procent nästa år, medan Kinas tillväxtprognos reviderats ner till 4,7 procent. Indien sticker ut bland de större ekonomierna, med en tillväxt på 6,3 procent, men även det är en nedväxling.
Internationella valutafonden spår att världshandeln bara växer med 1,7 procent 2025. Det skulle i så fall vara ett dystert kvitto på hur tullar, geopolitiska konflikter och störda leveranskedjor börjar bita.
“Tullar är en negativ utbudschock som minskar produktiviteten, ökar priserna och dämpar innovation,” lyder en formulering från WSJ:s analys.
Kan vi stoppa en stundande kris?
Centralbankerna sitter i en rävsax. Regeringar förväntas balansera stöd till hushåll och företag med behovet av strukturreformer och budgetkonsolidering. OECD lyfter vikten av riktade åtgärder som höjer produktiviteten och stöder den gröna omställningen.
Det stora frågetecknet är hur länge inflationen kan hållas i schack och vad som händer om den inte gör det. Den typ av ekonomiskt bakslag som världen fruktar just nu påminner, enligt analyserna, allt mer om 1970-talets stagflation.
Läs mer:
Varning för nära “ekonomiskt helvete” i USA. Dagens PS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.