Ericsson kritiseras för att anpassa sig till USA:s politik. Jacob Wallenberg försvarar vd Börje Ekholm – igen.
Jacob Wallenberg rycker ut till Ekholms försvar – igen


Mest läst i kategorin
Ericsson rensade bort orden “mångfald” och “inkludering” ur sin årsredovisning. Ett beslut som väckt reaktioner, men Investors ordförande Jacob Wallenberg fortsätter att försvara vd Börje Ekholm och försäkrar att förtroendet för Ekholm är orubbat.
Ökar sitt ägande
Trots kritiken har Investor fortsatt att öka sitt innehav i Ericsson. I dag kontrollerar Wallenbergs maktbolag 9,6 procent av kapitalet och 24,7 procent av rösterna i telekombolaget. Att köpknappen tryckts flitigt på sistone ser Jacob Wallenberg som en naturlig del av Investors långsiktiga strategi.
”Det sker från tid till annan och vi har gjort det under lång tid. Nu var ett sådant tillfälle”, säger han.
En stor del av kritiken har rört Ericssons relation till USA, bolagets enskilt största marknad. När vd Börje Ekholm i en intervju med Bloomberg i fjol öppnade för att flytta huvudkontoret till andra sidan Atlanten, blev reaktionerna starka. Men Jacob Wallenberg tonar ner uttalandet och förnekar att någon flytt är aktuell.
”Det är väl mer ett sätt att uttrycka sig på. Egentligen pekade Börje på kontoret i Kista och de diskussioner som funnits kring det. Och för att undvika alla missförstånd, så var jag tydlig”, säger han.

Missa inte: Maktspelet i Castellum hårdnar – Akelius fortsätter köpa aktier. Dagens PS
Wallenberg tar debatten om Trump
En annan het fråga har varit Ericssons kritiserade donation till Donald Trumps presidentinstallation. Wallenberg ser dock inget anmärkningsvärt i bolagets beslut.
”För Ericsson och många andra bolag i USA är det en naturlig sak att vara med och stötta en sådan här invigningshelg”, sa han i SVT:s Agenda.
Senast i raden av kontroverser är att Ericsson i sin årsredovisning rensat bort formuleringar om mångfald och inkludering. Beslutet har ifrågasatts av bland andra Tele2 och Robur, vilket Dagens industri rapporterat om.
Wallenberg var snabb med att förklara beslutet vid Investors bolagsstämma.
”Ericsson är tydliga med vad de tycker, men de är en leverantör och potentiell leverantör till den amerikanska staten och där har presidenten sagt vad man får och inte får säga. Det är lag och Ericsson måste förhålla sig till lagen”, sa han från scenen.
Han syftar på den order Donald Trump utfärdat, som förbjuder federala myndigheter att anlita leverantörer med vissa mångfaldsprogram.
Få dagens viktigaste nyheter från Dagens PS. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Läs också: USA riskerar konkurs i augusti – finansministern varnar. Dagens PS
Oro för amerikanisering
Samtidigt väcker förändringen frågor internt. Tidningen Arbetet har tidigare rapporterat att ”grubblerierna har satt fart” bland Ericssons anställda, med oro för hur bolagets värderingar påverkas.
Enligt samma källa finns även en oro för en ökad amerikanisering av bolaget. Frågor ställs om hur beroendet av USA påverkar Ericssons syn på inkludering och arbetskultur.
“Jag är besviken – jag tycker att vårt arbete med mångfald och inkludering är något som vi borde vara stolta över och borde vilja lyfta fram. Samtidigt förstår jag ledningens beslut. Vi inte kan sticka ut för mycket – vi måste anpassa oss till spelplanen”, säger Andreas Larsson, ordförande för fackförbundet Unionens samorganisation på Ericsson.
Förtroendet står fast
Trots stormen betonar Jacob Wallenberg att Investors förtroende för Börje Ekholm inte påverkats.
”Naturligtvis inte. Vi delar Ericssons syn och står helt bakom de beslut de har fattat”, säger han.
När Dagens industri frågar om han ser behov av ett ledarskapsbyte svarar Wallenberg kort:
”Det ser inte jag just nu.”
Börje Ekholm har suttit som vd för Ericsson sedan 2017. Med över åtta år på posten är han den mest långvarige koncernchefen sedan Björn Svedberg (1977–1990). Wallenberg passar också på att hylla Ekholms insatser:
”Han har gjort ett fantastiskt fint jobb”.
Läs även: Allt fler miljardärer i Sverige – men hon ger bort sin förmögenhet. Dagens PS
Läs även: Eldade bland träden – så gick det med skörden på Kiviks musteri. Dagens PS

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.

Nyfiken skribent som bevakar företagsnyheter, teknik och samhällstrender – gärna med fokus på hur det stora påverkar det lilla. Trivs särskilt bra med att skriva tillgängliga och engagerande texter för en bred publik med nyfikenhet på världen.