USA vänder ryggen åt hållbarhet. EU backar försiktigt. Men det finns flera skäl till att se ESG som en konkurrensfördel. Morningstar listar 78 långsiktiga vinnare och ett svenskt bolag finns med på listan.
Hållbarhet tappar – men 78 gröna bolag vinner i längden


Mest läst i kategorin
Hållbarhetsinvesteringar har hamnat i motvind. I USA har ESG-frågor blivit politiskt giftiga efter Donald Trumps återkomst som president, och flera klimatrelaterade regleringar skrotas. Samtidigt backar även EU – inte i ambition, men i tempo och prioritering.
Företag och politiker pressar på för att mildra kraven i det nya hållbarhetsdirektivet för rapportering, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), och vissa införanden har skjutits på framtiden sedan det så kallade Omnibus-direktivet klubbades igenom 3 april.
En lättnad för EU:s konkurrenskraft enligt tillskyndarna, ett bakslag för klimatet enligt kritikerna, rapporterar tidningen Näringslivet.
Vidare har ESG-fondlandskapet förändrats, med många fonder som har justerat sina investeringsmål för att undvika så kallad “greenwashing” och uppfylla de nya riktlinjerna, uppger Morningstar.
Läs mer: Så lyckas du med ditt fondsparande, expertens tre enkla steg. Dagens PS
Hållbarhet gör företag mer stabila
Men är ESG, Environmental Social Governance, helt dött? Inte alls, enligt Morningstar som lyfter förmågan att hantera hållbarhetsrisker som ett viktigt mått på ett bolags långsiktiga konkurrenskraft.
“Uthållighet och hållbarhet, eller ESG, är naturliga partners. ESG håller ett vakande öga på långsiktiga risker som inte fångas upp av traditionell finansiering”, skriver fondanalysbolaget i en färsk uppdatering från april.
Alltså: Företag som hanterar sina hållbarhetsrisker väl, det vill säga risker kopplade till miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning, tenderar att vara mer stabila och därför också mer lönsamma i längden.
“Alla företag står inför någon form av hållbarhetsrisk, kopplade till de branscher de verkar inom. Ett olje- och gasbolag är exempelvis starkt exponerat för potentiella miljöproblem, medan ett konsumentelektronikföretag är exponerat för sociala risker som kränkningar av datasekretessen”, konstaterar Morningstar.
Ett företags strategi för hållbarhet är en tydlig indikation på hur väl det förutser och hanterar dessa långsiktiga risker.
Senaste nytt
78 företag som håller i längden
Vissa branscher är mer utsatta för ESG-risker än andra. Energisektorn har exempelvis högst risk, medan teknik- och fastighetsbranschen har lägst.
Morningstar presenterar i april en lista över 78 företag med låg ESG-risk, som enligt bolaget är köpvärda. Den utgår inte från värdering i dagsläget, utan bedömer företagens möjlighet att lyckas långsiktigt och kan utläsas som en karta för framtidssäkra investeringar.
Bedömningen bygger på analysbolagets egen rankning, Sustainalytics ESG Risk Rating, där en låg poäng indikerar låg risk för affärskritiska hållbarhetsproblem. (En poäng på 0,00-9,99 är försumbar; en poäng på 10,00-19,99 är låg.)
Läs mer: Fonderna som tagit mest smäll av tullkaoset. Dagens PS
ABB kvalar in på listan
Svenska ABB kvalar in på listan med ett ESG-riskbetyg på 15,43 – klart inom låg risk. Företaget har minskat sina egna utsläpp med 76 procent sedan 2019 och hjälpt kunder att undvika 74 miljoner ton koldioxid tack vare lösningar inom elektrifiering och automation.

Här är några andra bolag Morningstar tycker att investerare ska hålla ögonen extra på:
- Baker Hughes – energibolag som använder AI för att minska sin miljöpåverkan.
- RELX – brittisk dataplattform med starka immateriella tillgångar.
- IBM – har minskat sina utsläpp med 30 % och driver datacenter på förnybar energi.
- EDP Renováveis – renodlad aktör inom förnybar energi.
- Pfizer – använder AI för att effektivisera läkemedelsutveckling och logistik.
Sex trender inom hållbarhet 2025
ESG-regleringar och USA-vändning – EU:s trovärdighet sätts på prov med nya hållbarhetsredovisningskrav, samtidigt som USA:s politiska förändringar påverkar ESG-initiativ.
Klimatövergångsinvesteringar – Investeringar som stödjer övergången till en ekonomi med låga koldioxidutsläpp.
Hållbara obligationer – Växande marknad för obligationer som finansierar hållbara projekt.
Omformningen av ESG-fondlandskapet – Nya regler för ESG-fonder i EU kan leda till namnbyten och förändrade investeringsstrategier.
Finansiering av biologisk mångfald – Ökat fokus på investeringar som bevarar ekosystem och naturresurser.
Etiken kring artificiell intelligens – AI:s roll i hållbara investeringar och de etiska utmaningar som följer.
Källa: Morningstar

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.

Alexandra Heymowska är en journalist och redaktör med många års erfarenhet i gränslandet tech, näringsliv och hållbar samhällsutveckling. Brinner för berättelser som berör.