Dagens PS

Feminvest växlar upp: ”Kvinnors bolag värderas 30 procent lägre"

"Det finns flera fördelar som investerar att gå in i kvinnliga entreprenörers bolag. Data från Norrsken visar exempelvis att kvinnor har 25 till 30 procent lägre värderingar på sina bolag än män", berättar Veckans börsprofil Michaela Berglund, vd och grundare på Feminvest.
"Det finns flera fördelar som investerar att gå in i kvinnliga entreprenörers bolag. Data från Norrsken visar exempelvis att kvinnor har 25 till 30 procent lägre värderingar på sina bolag än män", berättar Veckans börsprofil Michaela Berglund, vd och grundare på Feminvest. (Foto: Rickard Eriksson)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 09 maj 2025Publicerad: 09 maj 2025

“Om mindre än en procent av tillväxtkapitalet går till kvinnor så känner en kvinnlig entreprenör sig dömd redan på förhand”, förklarar Michaela Berglund, Veckans börsprofil, grundare och vd på Feminvest.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med utbildningar, kunskapsspridning och olika nätverk så har hon i flera år jobbat hårt för att lyfta kvinnors ägande och entreprenörskap. Ett arbete som nu växlas upp med en egen riskkapitalfond.

För Dagens PS läsare berättar hon om fondens två första investeringar, varför det fortfarande ser ut som det gör och faktan som visar på avkastningsmöjligheterna som finns i att investera i mer jämställda bolag.

Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem frågor till en intressant person inom börs och finans. 

Namn: Michaela Berglund

Titel: Vd och grundare av Feminvest

Bakgrund: På Feminvest sedan 2019, grundade Feminvests riskkapitalfond 2024. Flera styrelseroller, serieentreprenör och mångårig erfarenhet som konsult och rådgivare.

Aktuell: Offentliggjort nyligen sina två första investeringar för fonden där även superentreprenören Pia Ganeva kliver in som ny General Partner från och med i sommar. 

1. Beskriv Feminvest för den som inte känner till er sen tidigare och hur ni jobbar i dag?

Vi grundades 2019 av bland annat Pepins där fokus i början framförallt låg på utbildning om börsen riktad till kvinnor. 

ANNONS

Jag ökade succesivt mitt delägarskap och våren 2022 fick jag köpa loss Feminvest helt tillsammans med ett antal andra kvinnliga delägare däribland Rebecca Mboge, första anställd och i dag ordförande Maria Hedengren, ordförande samt investerarprofilerna Eva Trouin, Klara Leander, Eva Engelbert och Pia Ganeva.

På hösten anställde vi en till med person med ambitionen att börja växa på riktigt. Det första vi gjorde var att bygga ett medlemsben där vi skapade ett medlemskap på börsutbildningen, i dag kallar vi det Academy. Målet var att etablera ett sammanhang där tjejer kunde prata börs och ekonomi. 

Ganska snart insåg jag att vi börjat få ett allt större nätverk av hyfsat seniora investerare som var intresserade av onoterade så då började vi också att bygga ett medlemskap runt det 2023 som vi döpte till Investor. 

Samma år lanserade vi även ett entreprenörsnätverk, kallat Expand, där vi i dag har över 200 bolag i Norden som vill växa på olika sätt.

När det gäller investerarnätverket så är det i dag ingen annan som kan facilitera den ”deal-flow” som vi kan av bolag som drivs och ägs till minst 50 procent av kvinnor. Vi har blivit en go-to plattform för det.

Inom Academy har vi många nybörjare och kvinnor som vill träffa andra börsintresserade. Investerarnätverket är däremot för både killar och tjejer och här har vi sagt att man ska vara beredd på att investera minst 100 000 kronor per år. Vi håller utbildningar för hur man ska tänka som investerar i onoterat men vi vill också främja och skapa en bra konversation mellan de olika investerarna.

Superentreprenörer Pia Ganeva, till vänster, går nu in som ny General partner i fonden
tillsammans med Michaela Berglund från och med i sommar (Foto: Rickard Eriksson)

Nu kommer vi ta nästa steg genom att Pia Ganeva går från att vara delägare till att kliva in operativt som General partner tillsammans med mig för vår Venture fond från och med i sommar. Pia har en väldigt cool bakgrund eftersom hon själv drivit upp ett bolag från grunden, tech-konsulten Nikita, till en omsättning på 400 miljoner kronor.

Pia har under åren gjort framgångsrika investeringar och exits i den onoterade marknaden. Många i mitt nätverk är intresserade av att investera i just onoterat men har inte förutsättningarna att göra det på egen hand. Både jag och Pia får ofta frågan om man kan få “haka på” våra investeringar. Och ja – och med denna fond så kan man ju faktiskt göra det nu.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

2. Berätta mer om er venture-fond, hur kom initiativet till?

Jag var själv med och tog ett bolag till börsen 2021. I samband med det så läste jag en rapport från Albright som visade att kvinnor i olika ledningsgrupper och styrelser äger endast en procent i relation till män i ledningsgrupper och styrelser vid varje börsintroduktion som sker i Sverige. Och då anses vi ändå jämställda i Sverige och Norden.

Det fick mig att inse att nästan hela kapitalet som finns inom riskkapitalsegmentet går till killars bolag och tjejer får inte ens ta del av exitmöjligheterna som ägare utan endast operativa. Om vi inte äger när bolag gör exit, hur ska vi förändra den statistiken? 

Mitt svar var att vi behövde bygga strukturer för att få fler, både män och kvinnor, att investera i en målgrupp som inte fått kapital tidigare. Att se det som en möjlighet.

Det finns mycket data som pekar på att kvinnligt ledarskap ger bättre riskjusterad avkastning. Många känner inte till den här statistiken. 

Därför startade vi fonden. De första 15 till 20 miljonerna kom från vårt eget nätverk, resten har kommit från andra investerare. Det handlar som sagt om både män och kvinnor, och det är också viktigt för oss. Fonden är en EuvEca fond och är öppen för de som har en möjlighet att investera minst 100 000 euro.

Det finns flera fördelar som investerar att gå in i kvinnliga entreprenörers bolag. Data från Norrsken visar exempelvis att kvinnor har 25 till 30 procent lägre värderingar på sina bolag än män. 

Det finns också mycket data som pekar på att kvinnligt ledarskap ger bättre riskjusterad avkastning. Många känner inte till den här statistiken. 

Utöver det tycker många investerare inom Feminvests nätverk att det känns värdefullt att vara med och göra skillnad.

ANNONS

3. Vad är dina tankar om varför det fortfarande ser ut på det här sättet kring ägandet?

Många tjejer tänker inte ens att det är möjligt att få kapital. Om mindre än en procent av tillväxtkapitalet går till kvinnor så känner en kvinnlig entreprenör sig dömd redan på förhand. 

De söker inte ens kapital utan växer sina bolag på andra sätt. Jag ser så många kvinnliga entreprenörer som växer sitt bolag på egen hand.

Det andra är hur man presenterar bolag i ett tidigt skede. Det finns en del data som indikerar att killar har mycket mer aggressiva insäljningstekniker. Tjejer kanske i högre utsträckning är mer försiktiga, eller realistiska skulle vissa säga. Det skapar ett skevt perspektiv på vad ett bolag kan prestera vilket i slutändan är det som man som investerare räknar på. 

Kvinnor bäst på börsen – halkar ändå efter

Kvinnor får ofta bättre avkastning på sina investeringar än män. Ändå halkar de efter ekonomiskt. Vi har redan kunnat konstatera att det finns stora skillnader mellan män och kvinnors sparande – både vad gäller tillvägagångssätt och sparmål.

Jag tror man kan jobba väldigt mycket med en entreprenörs ambition. Jag själv är ett bra typexempel. När jag startade Feminvest tyckte jag först att det var läskigt att starta bolag så jag började med en enskild firma. Sen insåg jag att det var bättre att starta aktiebolag. 

Nu, efter att ha startat fem eller sex bolag, så är den ursprungliga känslan av att det är läskigt helt borta. På samma sätt kan man jobba med särskilt kvinnliga entreprenörer att utmana så att de vågar tänka större. 

Men sen är det också så att en väldigt liten del av de som faktiskt skriver investerings-checken är kvinnor. Personer investerar i de som påminner om sig själva, precis som vid exempelvis anställningar, och där är kön också en bidragande faktor.  

4. Nyligen gjorde ni era två första investeringar i fonden, berätta vad ni gick in?

ANNONS

Vi ha haft över 600 bolag som har sökt till fonden men bägge de bolagen vi till slut valde ut har vi följt under en tid.

Den ena företaget lanserade i november 2024 men de har jobbat med bolaget mycket längre. Det är ett kosmetikbolag som heter DAAR som drivs av en duo entreprenörer som gemensamt har över ett decenniums erfarenhet av branschen och med en helt otrolig känsla för vad som är på G inom kosmetik. 

De har redan haft över 15 000 kunder och en omsättning på över åtta miljoner kronor trots att de som sagt lanserade så sent som i november. Jag har sett säkert 150 kosmetikbolag men jag har aldrig sett någon konvertera och sälja på det sättet som DAAR gör.

Daria Garipova, en av grundarna, är också en förebild för många tjejer. Hon är väldigt naturlig med en sund inställning. Hon kan till exempel säga ”om du har finnar så behöver du inte täcka dem men om du vill göra det så kan du göra så här.”

Att det finns intäkter och att man bevisat sin affärsmodell på marknaden är för övrigt en grundregel vi har för de investeringar vi gör i fonden. 

Det andra bolaget heter Digiclean och har startats av Charlotte Stigen Låsberg som har jobbat i över 15 år med att sälja kemikalier till metallindustrin. Baserat på de erfarenheterna så utvecklade hon en tjänst där hon kan mäta den exakta kemikaliehalten i bassängerna som används för att rengöra metall. 

På den datan har hon nu byggt en plattform som ger väldigt tydlig feedback på när vattnet behöver bytas ut som lett till att användningstiden för kemikalievattnet har ökat vilket i sin tur lett till stora besparingar för både miljön och ekonomin. Det har också gett en mycket bättre framförhållning i hela branschen så det är en trippel-vinst.

Hon lanserade bolaget 2024 och har redan lockat tolv olika kunder. Att det finns intäkter och att man bevisat sin affärsmodell på marknaden är för övrigt en grundregel vi har för de investeringar vi gör i fonden. 

En vanlig riskkapitalfond räknar med en avkastning på minst tre gånger pengarna under en livstid, det vill säga sju år, och vi har samma mål för vår. 

ANNONS

5. Vad har du får förhoppningar om Feminvest framåt?

Jämställdhet är ju inte bara något för sakens skull, att alla ska ha lika värde är ju en självklarhet, det intressanta är ju att det faktiskt tillför ett ekonomiskt värde. Det är väldigt spännande att utforska.

Jag tror att det kommer bli ännu viktigare framåt i de orostider vi lever i nu,

Utmaningen är att många fortfarande inte känner till hur det ser ut. 

Speciellt i Norden har vi en bild av att vi kommit väldigt långt vilket vi har när det gäller lagar och juridiska förutsättningar. 

Men att förflytta makt, vilket ägande är, så upplever jag att vi inte har varit lika fokuserade. Men skulle vi lyckas där så tror jag det ger en mycket bättre ekonomisk avkastning för hela samhället över tid. För då får vi får vi de olika perspektiven och uppenbarligen gör kvinnor det bra när vi väl får en möjlighet.

Susanne Najafi om sina investeringar: “En all-in person”

“Skidolyckan blev en avgörande händelse för mig” berättar Veckans börsprofil Susanne Najafi angående sin syn på risk. För Dagens PS läsare delar BackingMinds-grundaren med sig av var riskkapitalbolaget letar affärer, om innehavet som även Bill Gates gått in i och vad hennes största egna börsinnehav är.

Den gängse riskkapitalmodellen har byggt på att åtta av tio bolag inte har lyckats. Jag tror, och det får vi väl följa upp om ett par år, att om fler kvinnor skulle få kapital för att få växa så kan den siffran reduceras. Det är bara titta på konkursstatistiken från SCB.

Jag tycker ändå att det går framåt när det gäller investerarnas syn på att investera i kvinnliga entreprenörer och många får en aha-upplevelse när de ser faktan. 

ANNONS

Det handlar inte om det ena eller det andra utan vi behöver varandra. Män och kvinnor har generellt lite olika perspektiv och där kompletterar vi varandra. Samarbetet ger det bästa värdeskapandet för alla.

Läs mer:

Veckans börsprofil: Svensk börsraket på tillväxtresa i rymden: “Vi är världsledande” – Dagens PS

Veckans börsprofil: Nya Investorchefen i första intervjun: “Vi förvaltar ett förtroende” – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS