SBB-toppen letar köpare i London – "överlever inte"

Uppdaterad: 02 juni 2023Publicerad: 02 juni 2023
SBB
Klockan klämtar för SBB:s vd och huvudägare Ilija Batljan, som varit i London city i jakt på köpare till delar eller hela det krisande fastighetsbolaget. (Foto: TT / montage)

SBB:s vd och huvudägare Ilija Batljan har varit i London på jakt efter köpare till det krisande fastighetsbolaget. Kända finansprofilen Claes Hemberg tror inte att SBB överlever krisen.

ANNONS
ANNONS

SBB-grundaren ska enligt nyhetsbyrån – som hänvisar till en källa – besökt London city i veckan och pratat med investerare om att sälja enskilda tillgångar eller hela fastighetsbeståndet i det skuldtyngda företaget.

Missa inte: Paniken ökar i SBB – kan sälja hela bolaget 

Analytiker bedömer det som osannolikt att Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB avyttrar alla tillgångar och tror att fokus hamnar på äldreboenden och bostäder.

SBB har avböjt att kommentera uppgifterna.

Kanadensiska investerare visar SBB-intresse

Intresse finns dock, enligt Bloomberg, från en annan aktör: kanadensiska investeringsgruppen Brookfield Kapitalförvaltning som uppges redan i ett tidigt skede haft samtal med SBB för att utvärdera det trängda fastighetsbolaget portfölj, enligt insynspersoner som nyhetsbyrån talat med.

Läs också: Ilija Batljan: Vi vill ha ett mycket bra pris

SBB har hamnat i rampljuset för den svenska fastighetskrisen och för fastighetsmagnaten Ilija Batljan handlar det om att försöka rädda ett imperium som värderas till 13 miljarder dollar, drygt 140 miljarder kronor.

På Stockholmsbörsen hade bolagets aktie rasat med 98 procent från fastighetsbolagets glansdagar på börsen, men i dag, fredag, rusar aktien med överraskande nästan 30 procent, följ kursutvecklingen i realtid  här.

På torsdagen noterade aktien en ny lägstanivå, men efter uppgifterna från Bloomberg om att Brookfield är involverat i tidiga samtal med SBB om ett eventuellt köp av delar av fastighetsportföljen (se ett par stycken upp) rusar nu aktien.

Läs mer: Analys: SBB-krisen sänder chockvågor i Europa

Batljan och SBB-styrelsen har tvingats pausa utdelningen och ställa in en planerad emission.

ANNONS
ANNONS

Så stora skulder har fastighetsbolaget

Där till har Batljans holdingbolag, som är största ägare i Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, ställt in räntebetalningarna av sina hybridobligationer.

Enligt Bloomberg hukar SBB med skulder på 8 miljarder dollar, mer än 86 miljarder kronor.

Företaget är tvingat att betala 1,6 miljarder dollar (17,3 miljarder kronor) i förfallna obligationer de kommande tre åren.

På torsdagskvällen meddelade styrelsen i Ilija Batljan Invest i ett pressmeddelande att rapporten för första kvartalet skjuts upp till 9 juni, tidigare var det sagt att resultatrapporten skulle redovisas 31 maj.

Portföljvärdet skjutet i sank på bara ett år

Affärsvärlden uppger att portföljen i Ilija Batljan Invest i dag har ett värde på 1,2 miljarder kronor och det motsvarar knappt 23 procent av de tillgångar som redovisades vid fjolårets slut.

ANNONS

Läs mer: Ilija Batljans holdingbolag pausar räntebetalningar 

Holdingbolaget uppges ha en räntekostnad på 140 miljoner kronor per år.

I en intervju med TV4 säger spar- och investerarprofilen Claes Hemberg apropå att SBB blivit en småspararfavorit, där tusentals förlorat  kännbara summor (nära 300 000 svenskar äger aktier i SBB), att det borde vara körkort på aktiehandel och att han skulle dumpat sina aktier i SBB om han haft några.

Hemberg säger också att SBB inte kommer att överleva.

Läs även: Pressad fastighetskung struntar i Riksbankens råd

Läs mer: Riksbanken anklagas för fastighetsbubblan 

Läs vidare: FI varnar: Förhöjd risk och sårbarhet för banker

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.