Paniken ökar i SBB – kan sälja hela bolaget

Uppdaterad: 29 maj 2023Publicerad: 29 maj 2023
SBB
Styrelsen i Ilija Batljans SBB överväger som ett alternativ att sälja hela det pressade fastighetsbolaget. (Foto. Skärmdump från Nyhetsbyrån Direkt/Youtube)

Stressen i det skuldtyngda fastighetsbolaget SBB ökar och nu överväger styrelsen en försäljning av bolaget som ett alternativ.

ANNONS
ANNONS

I ett pressmeddelande skriver styrelsen för det hårt pressade fastighetsbolaget, vars aktie näst intill kursslaktats efter bland annat ett skräpstatus-betyg, att en utvidgad strategisk översyn nu sker för att, som det heter, “maximera värdet för SBB:s aktieägare”.

Läs mer: Panikbeslut efter skräpbetyg och kurskollaps

Vidare framgår det att alternativ övervägs som “kan inkludera en försäljning av bolaget, affärssegment eller specifika tillgångar så väl som andra strategiska transaktioner”.

I den översyn som nu kommuniceras ingår inte en nyemission av A-, B- eller D-aktier, vilket SBB (Samhällsbyggnadsbolaget) meddelat tidigare (läs 8 maj).

Styrelsen i det trängda fastighetsbolaget har anlitat JPMorgan Securities och svenska SEB som finansiella rådgivare i den strategiska översyn som nu pågår.

Läs även: Försäljning på bordet – då stiger aktien

SBB ger inga garantier för utfallet av sin översyn

Advokatbyrån Vinge har anlitats som legal rådgivare.

“Inga garantier kan lämnas avseende resultatet eller utfallet av den strategiska översynen. SBB åtar sig inga skyldigheter att göra några ytterligare offentliggöranden avseende den strategiska översynen förrän slutliga beslut har fattats av bolagets styrelse, dock med förbehåll för vad som gäller för löpande informationsgivning enligt gällande lagar och regler”, framgår det.

Enligt SBB ägde bolaget vid utgången av mars fastigheter värda 134.419 miljoner kronor.

“Styrelsen anser att det inneboende aktievärdet i verksamheten är väsentligt högre än SBB:s nuvarande marknadsvärde. Styrelsen har därför beslutat att det är i aktieägarnas intresse att utvidga sin översyn av strategiska alternativ för att avgöra vilket av de tillgängliga alternativen som maximerar aktieägarvärdet”, skriver bolaget.

Läs även: Analys: SBB-krisen sänder chockvågor i Europa

Läs vidare: SBB:s skuldberg över 70 miljarder: Risk för konkurs

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS