FI varnar: Förhöjd risk och sårbarhet för banker

Uppdaterad: 30 maj 2023Publicerad: 30 maj 2023
FI
"Det finns en förhöjd risk för att det ska bli stökigt på finansmarknaden", varnar nu FI-chefen Daniel Barr. (Foto: TT / montage)

Räntetrycket i kombinationen med lägre risktagande gör att sårbarheten ökar i det finansiella systemet, det kan bli “stökigt”, varnar FI.

ANNONS
ANNONS

Finansinspektionen höjer varningsflaggan i sin nya stabilitetsrapport kring det finansiella systemet.

Sårbarheter riskerar nu att blottas, risken för det är förhöjd, anser FI och förklarar det med det högre ränteläget och ett lägre risktagande.

Både privata hushåll och i synnerhet kommersiella fastighetsbolag är exponerade för högre risker i spåren av räntehöjningarna och inflationen, enligt FI som pekar på att detta redan hänt i USA med hänvisning till bankkrascherna under våren.

Missa inte: Paniken ökar i SBB – kan sälja hela bolaget

Läs också: Riksbanken anklagas för fastighetsbubblan

Även svenska banker kan komma att skakas av den situation som nu kännetecknar ekonomin. På annat sätt går det inte att tolka FI:s varning.

FI ser “förhöjd risk på finansmarknaden”

“Det finns en förhöjd risk för att det ska bli stökigt på finansmarknaden. Vi har ännu inte sett de fulla effekterna av den räntehöjning som skett globalt. Vår bedömning är att det finns god motståndskraft i det svenska finansiella systemet med välkapitaliserade banker. Men vi behöver följa utvecklingen och vara på tårna”, säger FI:s generaldirektör Daniel Barr.

Han återkommer till det skuldberg som kommersiella fastigheter nu tampas med, något som myndigheten varnat för i flera år när räntan varit extremlåg.

Läs också: Analys: Svenska fastighetsbolag tickande bomb i Europa

Bankerna är som bekant hårt exponerade mot fastighetssektorn i sammanhanget. FI anser dock att bankerna har motståndskraft och bör kunna hantera det uppkomna läget.

“Flera högt belånade fastighetsföretag behöver minska sin skuldsättning. Det kan de exempelvis göra genom att ta in mer eget kapital, sälja av tillgångar och använda vinster till att amortera på sina skulder”, säger Daniel Barr.

Läs även: Gardell: Ge staten gräddfil till SBB:s fastigheter

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS