Bloomberg skriver att skuldkrisen i Ilija Batljans fastighetsbolag SBB får konsekvenser för hela Europas fastighetsindustri.

ANNONS

Enligt nyhetsbyrån har SBB:s vd och huvudägare, 55-årige Ilija Batljan, snart ”slut på alternativ att stabilisera sitt imperium” av fastigheter, som värderas till 13 miljarder dollar, drygt 137 miljarder kronor.

Den situation som Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) och Ilija Batljan hamnat i ”illustrerar risken för skulddriven fastighetsexpansion”, skriver Bloomberg och konstaterar att fastighetsimperiet ”vacklar” efter skräpstatus-betyget.

Läs mer: SBB:s panikbeslut efter skräpbetyg och kurskollaps [Dagens PS]

Läs även: Ilija Batljans alla löften har kommit på skam [Dagens PS]

Tiden är ”knapp”, heter det, för SBB att komma till rätta med sitt skuldberg på 8 miljarder dollar, drygt 84,5 miljarder kronor.

Så ser SBB-ägarens knapphändiga alternativ ut

Ilija Batljan, som flydde krigets Jugoslavien och blev S-politiker i Sverige innan han skapade sitt fastighetsimperium, har nu att välja på att ”skaffa kapital till kraftigt diskonterade nivåer”, sälja fastigheter till vrakpriser eller riskera värderingen genom att avyttra en andel av sitt livsverk, enligt analysen där slutsatsen är att affärerna för kommersiella fastigheter mer eller mindre punkterats.

ANNONS
ANNONS

Bloomberg påminner om att bostadspriserna dessutom rasat med 20 procent i Sverige och därmed ligger ”i framkant av regionens pågående fastighetskris”.

Hyresvärdarna (fastighetsbolagen) tampas samtidigt med en skuld på ”över 40,8 miljarder dollar” (mer än 431 miljarder kronor) och en fjärddel av den skulden uppges förfalla till betalning i år.

Kört för vanliga refinansieringsmöjligheter

”Men med obligationsräntor, och därmed lånekostnader, som klättrar till oöverkomliga nivåer, är traditionella refinansieringsvägar för lågvärderade företag nästan stängda”, heter det i artikeln.

I epicentrum för den svenska fastighetsturbulensen står SBB, konstaterar Bloomberg och på den extra bolagsstämma som SBB håller 14 juni gäller det för Ilija Batljan att ”presentera en trovärdig väg framåt”.

Läs även: Ilija Batljans bolagssfär skakar i toppen [DagensPS.se]

Läs mer: Skuldberget över 70 miljarder: Risk för konkurs [DagensPS.se]

Missa inte: SBB:s kollaps kan utlösa skräckscenario [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Sverre Linton, bolagsjurist på Aktiespararna, säger till Bloomberg att Batljan kommer att få ”till svars för historiska uttalanden om hur stabilt och stabilt bolaget är”.

Sverre Linton: Glorian har hamnat på sniskan

Fram till nu har en gloria omgärdat SBB och Batljan, men den glorian har nu kommit ”lite på sned”, säger Sverre Linton.

På börsen har SBB:s aktie rasat med 90 procent från toppen, samtidigt som obligationer handlas till ”kraftigt nödställda nivåer”, framgår det i analysen.

”Fastighetsinvesterare bör dra lärdom av SBB:s historia”, säger Edoardo Gili, analytiker på fastighetsforskningsföretaget Green Street, i artikeln.

Läs också: FI-chefen: Inte vårt ansvar att rädda fastighetsbolag [Dagens PS]