ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Riksbanken anklagas för fastighetsbubblan

Uppdaterad: 30 maj 2023Publicerad: 30 maj 2023
Riksbanken
Cecilia Hermansson, forskare vid KTH, är en av forskarna som nu kritiserar Riksbankens utlåning och obligationsköp från fastighetsbolagen. (Foto: TT)

Riksbanken lånade ut mångmiljardbelopp via företagsobligationer till både SBB och Heimstaden, det var “mindre klokt”, säger professor.

ANNONS
ANNONS

SVT konstaterar att Riksbanken under åren 2020 och 2021 lånade ut 12 miljarder kronor via företagsobligationer till främst fastighetsbolag, och att man också gjorde en rad obligationsköp för betydande summor som bidrog till fastighetsbolagens skuldsättning.

Missa inte: Analys: Svenska fastighetsbolag tickande bomb i Europa

“Det framstår i dag som mindre klokt, för att uttrycka sig försiktigt”, säger Stig Westerdahl, professor i företagsekonomi vid Malmö universitet, till SVT och konstaterar att fastighetsbranschens skulder delvis hamnar hos Riksbanken och att detta i slutändan drabbar skattebetalarna.

Erik Thedéen försvarar Riksbankens agerande

Även ekonomen Cecilia Hermansson, forskare vid KTH, är kritisk till Riksbankens agerande och förklarar att hon dömde ut det då.

Enskilda bolag skulle skyddas, trots att det behovet inte fanns där och då, säger hon.

“Det är inte så konstigt att de får problem om man tredubblar räntan. De har kört för hårt”, säger Cecilia Hermansson i dag med facit i hand om det skuld- och räntepressade fastighetsbolagen.

Erik Thedéen, i dag riksbankschef och tidigare generaldirektör för Finansinspektionen, tillbakavisar kritiken.

Han anser att det var “helt rätt” av Riksbanken att träda in i ett läge när företagsobligationsmarknaden hade kollapsat, säger han till SVT.

Alternativet hade varit att bolag och inte bara fastighetssektorn hade kraschat, enligt Thedéen.

Läs även: Gardell: Ge staten gräddfil till SBB:s fastigheter

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här