Ilija Batljan: Vi vill ha ett mycket bra pris

Uppdaterad: 29 maj 2023Publicerad: 29 maj 2023
Batljan
SBB:s tidigare vd Ilija Batljan säljer nu av stora aktieinnehav. (Foto: TT)

“Om vi säljer hela företaget vill vi ha ett mycket bra pris”, deklarerar SBB:s vd Ilija Batljan efter måndagsmorgonens stora nyhet.

ANNONS
ANNONS

I den utvidgade strategiska översyn som styrelsen nu gör av det pressade fastighetsbolaget SBB är ett av alternativen att sälja hela eller delar av bolaget.

Läs mer här: Paniken ökar i SBB – kan sälja hela bolaget

Efter utspelet stiger SBB:s aktie på Stockholmsbörsen (se länk under artikeln), men aktien är fortfarande ner med mer än dramatiska 90 procent från toppen 2021.

Ilija Batljan, vd för Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, anser att styrelsen nu tar sitt ansvar med den strategiska översynen som sägs syfta till att maximera värdet för aktieägarna.

Ilija Batljan: Underliggande värdet högre

“Styrelsen anser att det underliggande aktievärdet i verksamheten är betydligt högre än SBB:s nuvarande marknadsvärde”, skriver Batljan i en kommentar till Bloomberg som konstaterar att det trängda fastighetsbolagets skuldberg blivit ohållbart i takt med stigande räntor och lånekostnader.

De försök som gjorts för att stärka balansräkningen har inte varit tillräckliga och både S&P Global Rating och Fitch har sänkt sina publika kreditbetyg för SBB, som till och med fått skräpstatus-omdöme.

Förra veckan rasade det skuldtyngda fastighetsbolagets aktie till den lägsta nivån på nästan sex år.

sbb (Foto: Johan Nilsson/TT).

“Det som har lett till situationen är nivån där företagets aktier handlas, marknadsvärde avviker mycket starkt från det inneboende värdet av vårt eget kapital”, hävdar Batljan och tilägger i intervjun med Bloomberg:

“Om vi säljer hela företaget vill vi ha ett mycket bra pris”.

ANNONS
ANNONS

“Mitt bolag mår inte bra”

Till nyhetsbyrån TT i en artikel på bland annat SvD.se konstaterar SBB-toppen att hans eget holdingbolag är drabbat av nuvarande situation.

“Mitt bolag mår inte bra när SBB inte mår bra.”

“Jag har varit med på hela resan. Jag har deltagit i alla emissioner och köpt aktier på olika kurser, så det är för mig – och alla andra aktieägare – viktigt att styrelsen har en tydlig process och gör allt för att titta på alla möjliga alternativ”, säger Batljan.

Läs även: Försäljning på bordet för SBB – då stiger aktien

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS