ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Ilija Batljans holdingbolag pausar räntebetalningar

Uppdaterad: 31 maj 2023Publicerad: 31 maj 2023
Ilija Batljan
Den uppskjutna utdelningen i SBB tvingar Ilija Batljan Invest att pausa sina räntebetalningar på utestående hybridobligationer. (Foto: TT)

Den uppskjutna utdelningen i SBB tvingar Ilija Batljan Invest att pausa sina räntebetalningar på utestående hybridobligationer.

ANNONS
ANNONS

I ett pressmeddelande på tisdagskvällen tillkännager Ilija Batljan Invest AB, som är Batljans holdingbolag, att räntebetalningarna pausas på grund av “rådande marknadsförhållanden, samt det förväntade beslutet från SBBs bolagsstämma om att senarelägga utdelningen”..

Största innehavet i Ilija Batljan Invest är SBB, där Batljan är vd och huvudägare med cirka 18,4 procent av rösterna och 4,8 procent av kapitalet via sitt holdingbolag.

Holdingbolaget har 79 miljoner aktier i Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, som i slutet av april hade genererat en negativ avkastning för Ilija Batljan Invest på närmare minus 83 procent, exklusive utdelningar, berättar Affärsvärlden.

Den 8 maj meddelade SBB:s styrelse att planen är att tillfälligt skjuta upp utdelningen från fastighetsbolaget, trots att det redan fanns ett beslut om att dela ut pengar till aktieägarna.

Ilija Batljan: Utdelningen från SBB viktig för intjäningen

Det här drabbar Ilija Batljans holdingbolag.

“Utdelningen från SBB är en viktig komponent för bolagets totala intjäning. IB Invest har bland annat ett hybridlån med evig löptid (ISIN SE0016101638) med ränteförfallodagar den 15 mars, 15 juni, 15 september, samt 15 december årligen. Per villkoren för Hybridlånet förbehåller sig Bolaget rätten att ensidigt fatta beslut om att skjuta upp enskilda eller flera räntebetalningar”, skriver Ilija Batljan Invest i pressmeddelandet och fortsätter:

“Mot bakgrund av det beslut som ämnas fattas vid SBBs bolagsstämma den 14 juni 2023, har IB Invest beslutat, i enlighet med Hybridlånets villkor, att tillfälligt skjuta upp räntebetalningarna under Hybridlånet med start fr.o.m. ränteförfallodagen den 15 juni 2023. IB Invest avser att meddela när räntebetalningarna förväntas att återupptas och inga ytterligare meddelanden kommer att ges från Bolaget huruvida fler räntebetalningar skjuts upp efter den 15 juni 2023.”

“Totalt äger Ilija Batljan 137 miljoner aktier i SBB, motsvarande 31,6 procent av rösterna och 8,3 procent av kapitalet, via IB Invest och Health Runner, med en avkastning per den 26 april på minus 81 procent, enligt Holdings”, uppger AFV.

Missa inte: FI varnar: Förhöjd risk och sårbarhet för banker

Läs mer: Gardell: Ge staten gräddfil till SBB:s fastigheter

Läs vidare: Riksbanken anklagas för fastighetsbubblan

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här